Cetatea Costeşti intră în şantier după patru decenii. Prinţul Charles a donat 10.000 de lei pentru intervenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatew dacică de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatew dacică de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Timp de două săptămâni, voluntarii vor lucra la punerea în siguranţă a celor două „palate” ale cetăţii antice Costeşti - sit UNESCO din Munţii Orăştiei.

Primele intervenţii pentru protejarea celor două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti, din Munţii Orăştiei, vor avea loc în această toamnă şi vor fi realizate de „Ambulanţa pentru monumente”, o organizaţie neguvernamentală implicată, cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, în reabilitarea mai multor monumente istorice din România.

Cetatea dacică de la Costeşti se va afla în şantier, în perioada 3 – 19 octombrie 2019. Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale vor interveni pentru punerea în siguranţă a celor două turnuri antice printr-o acţiune de voluntariat.
„Proiectul de punere în siguranţă, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanţa” să realizeze intervenţia propriu-zisă. Aceasta constă în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. În paralel, vom reaşeza în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autorităţile şi instituţiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizaţia neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”.

Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul ştiinţific al şantierului arheologic „Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei” format din specialişti de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane şi Muzeul Judeţean Mureş.

Românii sunt invitaţi să se implice prin donaţii, pentru reabilitarea vestigiilor antice, donând fonduri pentru materialel necesare sau ca voluntari.

Suma materialelor pentru prima etapă este de 47 000 de lei şi reprezintă contravaloarea fundaţiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii şi a hidroizolaţiei. „Un grant de 10 000 de lei va fi pus la dispoziţie de către Alteţa Sa Regală, Prinţul de Wales, prin intermediul „Ambulanţei pentru monumente”, pentru a putea începe achiziţia materialelor, dar intervenţia nu poate fi realizată fără sprijinul vostru. Toţi cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare naţională şi universală sunt rugaţi să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociaţiei MONUMENTUM, IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificaţia  - Costeşti”, informează „Ambulanţa pentru monumente”.

De asemenea, reprezentanţii caută persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică, pentru a lucra ca voluntari. Le vor fi puse la dispoziţie echipamentul de lucru, cazare şi masă.

Veche de două milenii, cetatea Costeşti, din judeţul Hunedoara, nu a mai fost restaurată din anii ’80. De atunci, cele două turnuri locuinţă folosite, susţin istoricii, ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Acoperişurile care s-au degradat cu trecerea timpului, vor fi înlocuite, iar blocurile de piatră folosite la construcţia celor două turnuri, sparte, vandalizate şi dislocate, vor fi consolidate.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum este distrusă una dintre cele mai frumoase cetăţi dacice din România. Dezastrul din situl UNESCO

VIDEO Priveliştea sumbră dintr-o cetate dacică faimoasă. „Paznicul” de nădejde al aşezării şi-a dat ultima suflare pe ziduri

VIDEO Secretele cetăţii Costeşti: templele antice din pădure şi „palatele dacice” fac din locul neglijat un colţ de Rai


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite