Cele mai violente organizaţii teroriste. Care sunt grupările care au revendicat cele mai cumplite masacre şi atentate

Cele mai violente organizaţii teroriste. Care sunt grupările care au revendicat cele mai cumplite masacre şi atentate

Membrii ai grupării Statului Islamic.

Ku Klux Klan s-a numărat printre cele mai vechi grupări extremiste ale căror membri s-au făcut remarcaţi prin cruzimile săvârşite. De-a lungul timpului, nenumărate alte organizaţii organizaţii teroriste au ajuns în în atenţia întregii lumi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nenumărate organizaţii teroriste au înfiorat lumea prin masacrele săvârşite. Iată câteva dintre cele mai cunoscute.

Ku Klux Klan şi războiul rasial
Una dintre cele mai vechi organizaţii extremiste din Statele Unite ale Americii a activat sub numele Ku Klux Klan, încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. A apărut în 1865, în statul american Tenessee, iar adepţii ei îşi manifestau adversitatea faţă de populaţia de culoare şi nemulţumirea că foştii sclavi obţinuseră drepturi egale cu populaţia albă. Ku Klux Klan a fost responsabilă de nenumărate atacuri asupra comunităţii de culoare, victimele fiind adesea torturate şi ucise, în numele aşa-zisei supremaţii a rasei albe.

Organizaţia se autointitula „Statul Invizibil” şi îi considera pe albi superiori populaţiei de culoare. Membrii ei îşi ascundeau adesea identitatea sub măşti şi robe, iar pentru a-şi dramatiza acţiunile atacau adesea noaptea. Klan-ul funcţiona adesea în oraşele mici şi zonele rurale, iar la ceremoniile nocturne, membrii deghizaţi pretindeau uneori că sunt fantome ale soldaţilor Confederaţiei. Oficial organizaţia s-a dizolvat în 1869, dar diferite grupări locale au continuat să terorizeze populaţia de culoare. În 1915, Klanul a fost reactivat în Georgia. Pentru a-şi avertiza viitoarele victime membrii Klan-ului plantau o cruce de lemn în faţa căminului acestora, căreia îi dădeau foc. La mijlocul anilor 1990 organizaţia s-a reactivat, incendiind mai multe biserici ale populaţiei de culoare.

Septembrie negru – teroriştii de la Jocurile Olimpice
Septembrie Negru a fost o organizaţie teroristă palestiniană, membră în Fatah (Mişcarea Naţională pentru Eliberarea Palestinei), creată în toamna anului 1970. A fost responsabilă de asasinarea primului ministru iordanian Wasfi Al-Tal, în 1971 şi de masacrul de la Munchen, în care au fost răpiţi şi ucişi 11 sportivi şi oficialităţi israeliene, precum şi un poliţist german, în timpul Jocurilor Olimpice de vară de la München din 1972. Aceste evenimente au condus la crearea forţelor de contraterorism pregătite permanent, profesionist şi militar ale marilor ţări europene, cum ar fi GSG9 şi GIGN, precum şi reorganizarea şi specializarea unităţilor deja existente, cum ar fi Serviciul special de aviaţie al Regatului Unit.

Alte atentate atribuite grupării teroriste au fost: tentativa de asasinare a lui Zeid al Rifai, ambasadorul Iordaniei la Londra şi fostul şef al curţii regale iordaniene (1971); deturnarea unei aeronave belgiene, Sabena Flight 572, care zbura de la Viena la Lod (1972); zeci de bombe în scrisori trimise de la Amsterdam la posturile diplomatice israeliene din întreaga lume, una dintre ele ducând la moartea consilierului israelian agricol Ami Shachori în Marea Britanie (1972); atacuri asupra Ambasadei Saudite din Khartoum, Sudan (1973).

Al Quaeda şi atentatele de la World Trade Center
Al-Qaeda este o organizaţie teroristă, fondată la sfârşitul anilor 1980 de Osama bin Laden, Abdullah Azzam şi de alţi voluntari arabi în timpul invaziei sovietice din Afganistan. Organizaţia islamistă a avut menirea de a sprijini activităţile extremiste islamice în lume. Al-Qaeda a fost considerată responsabilă pentru atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York, soldate cu aproape 3.000 de morţi şi 6.000 de răniţi, dar şi pentru alte atentate teroriste majore, fiecare plănuite cu câţiva ani mai devreme.

Operaţiunea cea mai distructivă atribuită al-Qaeda a fost seria de atacuri din Statele Unite ale Americii, din 11 septembrie 2001. Patru avioane comerciale au fost deturnate, două dintre acestea intrând în Turnurile Gemene, care s-au prăbuşit mai târziu, distrugând complexul World Trade Center. Al treilea a fost prăbuşit în Pentagon şi al patrulea într-un câmp, în timpul unei lupte între pasageri şi teroriştii care au luat controlul asupra aeronavei. Osama bin Laden a negat iniţial implicarea organizaţiei sale, dar mai târziu, în 2004, a recunoscut că organizaţia sa era responsabilă. Al-Queda a fost acuzată şi de implicarea în atentatele teroriste din 2004, de la Madrid, unde două bo,be plantate în trenurile de călători au explodat aproape simultan şi au adus moarte a 190 de oameni şi rănirea a aproape 2.000.

Boko Haram – răpiri şi masacre
Boko Haram, organizaţie teroristă din nordul Nigeriei al cărui nume se traduce în „învăţătura occidentală e un sacrilegiu” militează pentru introducerea legii Şaria în întreaga ţară şi interzicerea culturii occidentale. Organizaţia a fost fondată în anii 1970, însă a devenit cunoscută mai recent, în urma numeroaselor atentate teroriste şi a masacrelor săvârşite. Boko Haram a început din anul 2010 să vizeze şcolile din Nigeria, ucigând sute de studenţi până în 2014. Mii de copii nu au mai putut participa la şcoală ca urmare a activităţilor lui Boko Haram. Boko Haram a fost, de asemenea, cunoscută prin răpirea fetelor, pe care membrii organizaţiei le folosesc ca sclave sexuale sau pentru menaj. În februarie 2014, teroriştii au ucis peste 100 de creştini în timpul unor atacuri în oraşele Baga şi Izghe. Tot atunci, 59 de adolescenţi au fost ucişi într-o şcoală din nord-estul Nigeriei. Gruparea ar fi ucis peste 4.000 de oameni, numai în 2014, însă cel mai sângeros masacru a avut loc în 2015, în Baga, un oraş nigerian aflat la graniţa cu Ciad.

Boko Haram a fost acuzată de moartea a peste 2.000 de civili, în urma unei confruntări cu armata nigeriană. Multe dintre cadavrele descoperite în pădurile de la marginea oraşului erau ale unor copii, femei şi bătrâni care nu au apucat să fugă din calea teroriştilor care trăgeau cu lansatoare de rachete şi mitraliere. În 2014, gruparea Boko Haram a luat cu asalt şcoala din localitatea Chibok şi a răpit aproape 300 de eleve adolescente. În prezent, peste 100 dintre acestea încă nu au mai fost găsite. Alte peste 100 de fete au fost răpite la începutul anului 2018, dintr-o şcoală din nord-estul ţării, ostaticele fiind eliberate ulterior.

ISIS – execuţii în masă şi decapitări
ISIS (Statul Islamic din Irak şi Levant sau Statul Islamic din Irak şi Siria) este în prezent una dintre cele mai cunoscute organizaţii teroriste din lume. Gruparea este activă din anul 1999, în special în zone din Siria, Irak, Turcia, dar şi în alte state cu populaţie islamică, iar liderul ei, Abū Bakr al-Baghdadi, se numără printre cei mai căutaţi terorişti din lume. În ultimii patru ani, potrivit unor rapoarte oficiale, Statul Islamic a fost responsabil de cel puţin 70 de atentate teroriste soldate cu mii de morţi, săvârşite în peste 20 de ţări din întreaga lume. Cele mai recente dintre ele au avut loc în luna august, în Afganistan.

La începutul lunii august doi militanţi îmbrăcaţi în burqa au intrat într-o moschee şiită în oraşul Gardez din provincia Paktia şi au deschis focul. Unul dintre atacatori s-a aruncat în aer şi celălalt a fost împuşcat de paznici. Peste 40 de oameni au murit. În 15 august, alţi 48 de oameni au murit după un atac sinucigaş cu bombă în regiunea Shia din Kabul. ISIS a revendicat atentatul. De asemenea, alte rapoarte arată numeroasele victime ale ISIS care au sfârşit decapitate sau ucise în masă. ISIS ar fi executat 600 de prizonieri în Shia în iunie 2014. În noiembrie 2014, luptătorii ISIS au masacrat mai mult de 630 de membri ai tribului Albu Nimr din Irak, care s-au opus ferm statului islamic, iar în decembrie 2014, presa din Turcia a raportat că gruparea a executat cel puţin 150 de femei din tribul Albu Nimr din Falluja care au refuzat să devină soţiile militanţilor ISIS.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

Chemarea la Jihadul total: „Să-i ucideţi în ţările lor, să-i decapitaţi în propriile lor case, băgaţi cuţitul în ei pe stradă unde se plimbă crezându-se protejaţi...“

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: