Castelul Corvinilor a adus un sac de bani Hunedoarei: unde ajung sumele încasate de la turiştii monumentului istoric

Castelul Corvinilor a adus un sac de bani Hunedoarei: unde ajung sumele încasate de la turiştii monumentului istoric

Castelul Corvinilor aduce sume importante la bugetul local. D.G.

Castelul a devenit una dintre cele mai importante surse de venit pentru administraţia locală din Hunedoara, chiar dacă în ultimii trei ani nu au mai fost alocate fonduri pentru proiecte de restaurare sau reparare care îl vizau, necesare de urgenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Monumentul istoric din Hunedoara se degradează cu fiecare ploaie care ajunge prin ţiglăria spartă a unora dintre încăperile sale. Faptul că unele dintre sălile Castelului Corvinilor nu pot fi vizitate tocmai din cauza degradării acestora, îl recunosc chiar şi angajaţii muzeului.

Însă în ciuda stării tot mai proaste a edificiului, sumele pe care le-a adus cetatea medievală bugetului local au crescut simţitor în acest an. Aproape 500.000 de lei a strâns administraţia locală de pe urma castelului. Banii provin din vânzarea biletelor, din taxele de vizitare şi din închirierea unor săli din edificiu.

Banii care susţin bugetul local
Un grup de vânători de fantome a plătit 3.600 de lei pentru trei ore petrecute în castel, realizatorii unei reclame au plătit peste 10.000 de lei pentru închirierea unor spaţii ale acestuia, pentru câteva ore, masonii au plătit 2.400 de lei pentru ca monumentul să devină, pentru o seară, loc de adunare a reprezentanţilor lojei. În luna aprilie, castelul a adus bugetului local al Hunedoarei aproape 150.000 de lei, iar în luna mai aproape 250.000 de lei. Sumele încasate de la turişti au fost în luna mai de patru ori mai mari ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sezonul de vară ar putea creşte încasările din turism şi din taxele de închiriere, pentru că numărul vizitatorilor creşte în această perioadă.

Veniturile de la castel, folosite în alte scopuri
Fondurile obţinute din turism ajung în visteria administraţiei locale a Hunedoarei, dar nu sunt redistribute pentru întreţinerea şi reparaţiile necesare la monumentul istoric, ci în general pentru alte necesităţi.

 
Foto

De altfel, din anul 2010, când Ministerul Culturii a blocat fondurile alocate anual pentru proiectul de restaurare al Castelului Corvinilor, pe motiv că acesta nu fusese realizat corespunzător, investiţiile pentru reabilitarea monumentului istoric din Hunedoara au fost oprite.Sperăm ca în urma rectificării bugetare la Ministerul Culturii, să fie alocate trei milioane de lei pentru lucrările de reabilitare la castel”, a afirmat primarul Hunedoarei Viorel Arion.

Vă recomandăm şi:

FOTO Americanii vânează stafii în Castelul Corvinilor: cum a ajuns cetatea din Hunedoara unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri din lume

Primii bani din turism la Sarmizegetusa Regia: de ce numărul vizitatorilor cetăţii va exploda în săptămânile viitoare

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut

FOTO Secretele celor mai întunecate încăperi ale Castelului Corvinilor

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor e promovat „prin teroare”: legendele întunecate atrag turişti din toată lumea

FOTO Visăm să trăim din turism, dar nu avem grijă de Castelul Corvinilor!

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet

FOTO Legendele fascinante ale Hunedoarei: blocul fantomă, tunelul subteran dintre Hunedoara şi Deva şi liliecii vampir

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările