Aproape 800 de hectare de pădure din judeţul Hunedoara au intrat în Catalogul pădurilor cvasivirgine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păduri în Retezat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Păduri în Retezat. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Aproape 800 de hectare de păduri din judeţul Hunedoara au fost incluse în Catalogul pădurilor cvasivirgine şi vor beneficia de protecţie suplimentară.

Încă 787 de hectare de păduri cvasivirgine din judeţul Hunedoara au fost protejate prin includerea lor, în data de 20 aprilie, în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, a informat Direcţia Silvică Hunedoara.

Colosseumul de la poalele Retezatului: ce lucrări se fac în arena din Ulpia Traiana Sarmizegetusa FOTO VIDEO

Barajul Gura Apelor, la 35 de ani de la inaugurare. Cel mai mare baraj de argilă şi anrocamente din Europa VIDEO

CHE Retezat, retehnologizată cu 77 de milioane de euro. Colosul hidroenergetic a împlinit 35 de ani VIDEO

„Noile suprafeţe de păduri cvasivirgine au fost identificate în Ocolul Silvic Petroşani – 649 de hectare şi în Ocolul Silvic Retezat 138 de hectare. Astfel, suprafaţa pădurilor cvasivirgine administrate de Direcţia Silvică Hunedoara a ajuns în prezent la 2.232 de hectare”, a informat Direcţia Silvică Hunedoara.

În pădurile cvasivirgine sunt excluse exploatările de masă lemnoasă sau recoltarea altor produse ale pădurii, scopul managementului forestier fiind acela de conservare a excepţionalei biodiversităţi generate şi întreţinute de aceste păduri.

Protecţie strictă pentru păduri

În luna martie, propunerea de a fi introduse noile suprafeţe de păduri cartografiate în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine, venită din partea WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, a fost avizată favorabil de Garda Forestieră Timişoara şi a fost înaintată către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură.

Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, este un instrument de evidenţă a pădurilor virgine şi cvasivirgine din ţara noastră şi de asigurare a protecţiei stricte pentru aceste păduri. Pădurile incluse în Catalog sunt supuse unei protecţii stricte, ceea ce înseamnă că nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta. Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective, a informat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În judeţul Hunedoara au fost cartografiate până în prezent 190 de hectare de păduri virgine şi peste 4.220 hectare de păduri cvasivirgine, cele mai multe suprafeţe de pădure fiind în Retezat. Pădurile virgine din judeţul Hunedoara se află în zona Valea Buţii şi sunt proprietate privată, potrivit Catalogului publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Pădurile cvasivirgine de pe raza judeţului pe teritoriul Retezatului şi sunt proprietate de stat şi privată (SC Rotunda).

În Catalogul pădurilor virgine şi cvasivirgine este înscrisă o suprafaţă totală de 43.823,36 hectare, pe raza a 19 judeţe. Practic, în judeţul Hunedoara se află a zecea parte din acest păduri.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Satele arhaice din Ţinutul Pădurenilor, redescoperite de turişti odată cu noile lor şosele VIDEO

Blestemul Gialacutei, satul din Munţii Metaliferi cu un singur locuitor şi case pustii ascunse de pădure VIDEO

Patrule cu elicopterul pentru depistarea tăierilor ilegale din pădurile Hunedoarei. Ce au observat jandarmii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite