Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara opreşte defrişările din jurul Sanatoriului TBC Brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a respins solicitarea de revizuire a autorizaţiei de mediu, necesară tăierii pădurii din zona Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad şi nu a mai prelungit autorizaţia de mediu pentru exploatarea forestieră. Conducerea APM a solicitat oprirea definitivă a tăierilor de pădure din zona spitalului TBC.

Scandalul izbucnit în urma defrişărilor care au loc în perimetrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Brad duce la oprirea tăierilor de pădure din zonă. Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a decis respingerea solicitării de revizuire a autorizaţiei de mediu, formulată de Ocolul Silvic Brad, pentru exploatarea forestieră reclamată.

„Decizia A.P.M. Hunedoara este susţinută de articolele 15 alin.(2) şi art.16 alin.(4) din O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului, care interzic emiterea actelor de reglementare pentru activităţile demarate prealabil solicitării acestora. Ne exprimăm speranţa că Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara şi Inspectoratul de Regim Silvic şi Cinegetic îşi vor exercita atribuţiile legale faţă de situaţia prezentată mai sus şi vor asigura încetarea definitivă a activităţii de exploatare masă lemnoasă în perimetrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad”, a comunicat Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad a fost înconjurat timp de peste şapte decenii de o pădure deasă, care oferea un climat revigorant pacienţilor veniţi să se trateze aici de afecţiuni pulmonare. Cu girul Ocolului Silvic, susţine directorul sanatoriului, Ionel Circo, pădurea din jurul unităţii medicale este retezată, iar dacă defrişările vor continua în acest ritm sănătatea celor peste 1.500 de pacienţi trataţi în sanatoriu va fi în pericol.

Pădurea retezată

„Pădurea de fag, brad şi stejar care înconjoară sanatoriul şi asigura un mediu natural nepoluat, cu concentraţie mare de oxigen şi ozon în atmosferă, este defirşată de firme private, care exportă lemnul”, spune Ionel Circo, managerul Sanatoriului din Brad. Aproape zece hectare de pădure au fost retezate până în prezent. „Se taie pădurea fir cu fir, până la zero, în imediata vecinătate a sanatoriului. Trebuia lăsată o perdea de protecţie în jurul spitalului, măcar de 10 – 20 de metri”, a mai precizat managerul spitalului TBC. Sanatoriul din Brad a fost construit în 1942, ca loc de refacere pentru angajaţii minelor care erau administrate de Societatea Mica. În anii următori, Ministerul Sănătăţii i-a schimbat destinaţia iniţială în cea de centru de tratament pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare. Conducerea sanatoriului a sesizat Primăria Brad şi Consiliul Judeţean Hunedoara, cu privire la defrişări şi la faptul că drumul folosit de tăietorii de pădure a fost distrus de utilajele grele.

„Pe mai bine de 90 la sută din suprafeţele vizate de aceste tăieri există seminţiş de fag apărut şi bine dezvoltat. Practic, este o tăiere prin care dorim să încurajăm regenerarea pădurii din zonă”, declara, recent, Horia Golea, reprezentantul Direcţiei Silvice Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Drum bun spre nicăieri: cea mai ciudată şosea a Hunedoarei se sfârşeşte în pădurile judeţului vecin

Drumul judeţean construit pe fonduri europene pentru a lega Hunedoara de Caraş-Severin şi pentru a scoate astfel din izolare satele din Munţii Poiana Ruscăi îi duce pe călători în mijlocul unei păduri, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. Şoseaua a fost construită doar până la ieşirea din judeţul Hunedoara, în timp ce autorităţile din judeţul vecin nu au continuat proiectul.

FOTO Muntele de aur al Hunedoarei: povestea vechiului orăşel minier Săcărâmb, Eldorado din secolele trecute

Un ţinut fascinant se dezvăluie turiştilor într-o zonă izolată de munţi şi de păduri, nu departe de municipiul Deva, la capătul unui urcuş de aproape zece kilometri. Despre Săcărâmb, istoricii spun că în secolele trecute a fost unul dintre cele mai căutate locuri de către europenii cuprinşi de febra aurului. Aici s-au stabilit pentru a munci în minele înfiinţate la mijlocul secolului XVIII, oameni din toate părţile continentului.

Un spital TBC din Hunedoara este în pericol din cauza defrişărilor masive. Pădurea din jurul sanatoriului a dispărut

Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad se află într-o situaţie delicată, din cauza defrişărilor de pădure care au loc în imediata vecinătate a unităţii medicale. Aproape trei hectare de pădure de brad şi fag din jurul sanatoriului au fost rase până în prezent, iar conducerea unităţii face un apel la oprirea defrişărilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite