Achitări în dosarul „corupţie la muzeu”, pentru funcţionarii Direcţiei de Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Deva au decis achitarea celor cinci inculpaţi în dosarul exportului ilegal de bunuri culturale, instrumentat de procurorii anticorupţie. Procesul soţilor Rişcuţa, angajaţi în cadrul Direcţiei de cultură Hunedoara, va costa statul 61.000 de lei.

Judecătoria Deva a soluţionat dosarul „corupţie la muzeu”, în care Cătălin Rişcuţa şi Cristina Rişcuţa, funcţionari în cadrul Direcţiei de Cultură Hunedoara, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru infracţiuni legate de exportul ilegal al aproximativ a peste 16.000 de obiecte susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional.

„Toţi cei cinci inculpaţi în acest dosar au fost achitaţi, pentru infracţiunile de care au fost acuzaţi. Soluţia magistraţilor nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs”, a declarat în această dimineaţă, judecătorul Cornelia Filimon, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva.

Cătălin Rişcuţa a fost achitat de infracţiunea de complicitate la export ilegal şi de cea de furt calificat al unor piese de muzeu, iar Cristina Rişcuţa a fost achitată faţă de infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual. Ceilalţi trei învinuiţi, printre care cetăţeanul italian Paulo Lasagni, patron al unei firme de export al antichităţilor, au fost achitaţi pentru infracţiuni legate de exportul ilegal de obiecte din patrimoniul cultural naţional.

Statul a fost pus la plată

Instanţa a hotărât ca statul român să suporte cheltuielile judiciare necesare judecării acestui dosar, în valoare de 61.000 de lei. Motivarea deciziei magistraţilor va fi publicată în următoarele zile.

 “Decizia instanţei este doar o etapă în toată această poveste, pentru că mă aştept ca procurorii să facă recurs. Nu pot să fac niciun fel de previziuni privind modul în care se va finaliza acest caz. Aştept hotărârile instituţiilor competente, iar apoi voi vedea ce este de făcut. Nu doresc să speculez asupra deznodământului”, a declarat Cătălin Rişcuţa.

Potrivit rechizitoriului, fostul consilier Cristina Rişcuţa ar fi eliberat ilegal, în perioada 2003-2005, certificate de export pentru peste 16.500 de piese susceptibile de a face parte din patrimoniu cultural. Bunurile se presupune că au ajuns în Italia prin intermediul unor firme din judeţul Timiş. Soţul ei, Cătălin Rişcuţa, a fost acuzat că a luat ilegal piese arheologice din depozitul Muzeului din Deva şi că nu a predat câteva obiecte descoperite în şantierele arheologice pe care le-a condus.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite