A treisprezecea brăţară dacică va fi „repatriată", alături de un tezaur de monede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român va plăti 1,3 milioane de lei pentru recuperarea din afara ţării a unui tezaur valoros de artefacte sustrase din siturile arheologice ale cetăţilor dacice. Tezaurul cuprinde o brăţară din aur, peste 200 de monede antice şi două scuturi metalice care au aparţinut strămoşilor daci.

Autorităţile române au dat de urma celei de-a treisprezecea brăţări dacice dintre cele descoperite de braconieri în siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi traficate pe piaţa neagră, în afara ţării. Brăţara din aur masiv va fi răscumpărată de statul român, împreună cu 229 monede antice, dintre care 27 din aur şi restul din argint, dar şi două scuturi dacice de fier.

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic

Un nou lot al mafiei aurului dacic se pregăteşte de judecată

Pentru recuperarea artefactelor, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat cu suma de 1,3 milioane de lei, au precizat reprezentanţii Guvernului României.

De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

„Bunurile fac parte din tezaurele dacice şi au fost sustrase din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, sit clasat ca monument istoric, aparţinând domeniului public. Toate bunurile au fost expertizate de o comisie desemnaăa de Ministerul Culturii, concluzia fiind aceea că obiectele aparţin patrimoniului cultural naţional şi trebuie incluse în categoria tezaur.

Ele au o valoare excepţională nu doar prin conţinut, ci şi prin contribuţia pe care studierea lor o va aduce cunoştinţelor în domeniul artei, religiei şi civilizaţiei dacice", a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Citeşte AICI despre metoda ingenioasă prin care traficanţii au scos tezaurele din ţară!

Anchetatorii care au instrumentat dosarele comorilor dacice au estimat că braconierii ar fi furat din siturile arheologice din Munţii Orăştiei peste 20 de brăţări din aur masiv, care au aparţinut conducătorilor cetăţilor dacice.

Potrivit rechizitoriilor din aceste dosare în care peste 30 de persoane au fost trimise în instanţă pentru traficarea comorilor, prejudiciul făcut de braconieri a fost estimat la peste 6,5 milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite