Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei sub-variante a tulpinii Omicron

Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei sub-variante a tulpinii Omicron

sursa: Arhivă

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, susţine că sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron în mai multe ţări din Europa. În consecinţă, valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi.

„La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub- variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante”, susţine vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

Potrivit specialistului, după aceste valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron, poate urma o perioada de linişte. Condiţia este să nu pară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente.

„Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie (linişte) interepidemica cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut , singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, spune prof. dr. Emilian Popovici.

Vă recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările