Sfaturi utile pentru cei care vor un rond de flori perfect. Ce lucrări sunt esenţiale

Sfaturi utile pentru cei care vor un rond de flori perfect. Ce lucrări sunt esenţiale

Rond de flori în grădina botanică din Galaţi FOTO Costel Crângan

Inginerul agronom Iulian Arhip oferă cititorilor „Adevărul” câteva ponturi pentru ca grădiniţa din curtea casei sau din faţa blocului să poată fi amenajată aproape de perfecţiune.

Amenajarea unui rond de flori în curtea casei sau în grădiniţa din faţa blocului poate părea un lucru simplu, însă specialiştii spun că nu-i chiar aşa, căci oricând pot apărea greşeli care să compromită toată munca.

Inginerul agronom Iulian Arhip, un vechi prieten al cititorilor „Adevărul” ne ajută să desluşim câteva metode utile în amenajarea unui rond de flori, astfel încât la final totul să arate bine, să reziste în timp şi nici să nu se reflecte prea tare în portofel.

Înainte de a semăna amestecul de flori

După cum spune agronomul, lucrările pregătitoare sunt esenţiale. Solul trebuie să fie săpat, fără buruieni şi pe cât posibil şi fără pietre. De asemenea, trebuie nivelat şi aranjat astfel încât partea din mijloc să fie puţin mai ridicată, iar către margini terenul să fie mai joc. Acest lucru previne băltirea apei (şi sufocarea plantelor) în caz de ploaie puternică sau de udare excesivă.

„Nu semănaţi pe suprafeţele de gazon existente. După săpare, lăsaţi suprafaţa, de preferat câteva săptămâni, să se odihnească şi îndepărtaţi buruienile. În cazul rondurilor de flori de grădină puteţi fertiliza înainte de semănare, ceea ce favorizează creşterea şi înflorirea”, recomandă Iulian Arhip.

Acesta mai spune că în cazul rondurilor de flori de câmp nu trebuie să mai fertilizaţi din nou dacă este vorba despre o suprafaţă îngrăşată anterior intensiv şi frecvent. Ba chiar poate fi nevoie să „sărăciţi” solul prin adăugare de pietriş şi nisip cuarţos, ştiut fiind că un teren prea fertil „arde” plantele.

Interesant este că şi cosirea repetată a ierbii şi a buruienilor existente, precum şi îndepărtarea resturilor vegetale sărăcesc solul. „Este foarte important echilibrul. Curăţaţi de resturi terenurile foarte fertile, dar încorporaţi frunzele şi lujerii în cele sărace. Natura ştie să echilibreze lucrurile, dar noi trebuie să o ajutăm”, spune inginerul.

Semănarea şi îngrijirea ulterioară a rondurilor de flori

De regulă, seminţele de flori sunt foarte mici şi greu de dozat corect la semănare. De aceea, este bine să amestecaţi seminţele cu silicat de mică sau nisip, pentru a nu creşte prea înghesuit.

„Amestecaţi uşor seminţele în sol sau acoperiţi suprafaţa cu un strat fin de pământ. Ca şi la aşezarea de gazon nou, apăsaţi suprafaţa apoi cu o scândură. Udaţi regulat câteva săptămâni. Solul trebuie să fie permanent umed până când majoritatea plantelor au germinat”, recomandă specialistul.

Rondurile de flori de grădină pot fi refertilizate în cursul verii, inflorescenţele uscate îndepărtate şi, în cazul amestecurilor anuale, săpaţi din nou suprafaţa în toamnă şi semănaţi din nou anul următor.

Cosiţi rondurile de flori de câmp în primul an vara târziu, iar în al 2-lea an o dată la începutul verii şi o dată în toamnă. Un astfel de rond se coseşte fie cu o maşină de tuns gazonul, respectiv, în mod optim, cu o motocositoare.

În ceea ce priveşte amestecurile de flori recomandate pentru un rond, inginerul vă sfătuieşte să apelaţi la un specialist, dat fiind că între anumite specii de plante există fito-toxicitate sau concurenţă în privinţa nutrimentelor din sol. În esenţă, un rod de flori sănătos conţine specii care sunt complementare în privinţa consumului de microelemente.

Vă mai recomandăm şi:

Avertismentul specialiştilor privind efectele iernii blânde asupra viilor şi livezilor. „Suntem foarte aproape de un moment de cotitură“

Secrete ale cultivării plantelor de apartament. De ce recomandă specialiştii să punem cuburi de gheaţă în ghivece

Românul care produce îngrăşământul bio din excremente de râmă: „Îmbunătăţirea creşterii plantei este între 30% şi 100%“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările