Sfaturi pentru şofatul în siguranţă pe ceaţă. Măsura simplă care asigură condusul fără riscuri

Sfaturi pentru
şofatul în siguranţă pe ceaţă. Măsura
simplă care asigură condusul fără riscuri

Foto: arhivă Adevărul

Ceaţa poate constitui o problemă majoră atunci când ne deplasăm cu maşina, mai ales dacă experienţa la volan nu este foarte bogată. Pentru a conduce maşina fără riscul de a provoca accidente rutiere, este necesar să luăm câteva măsuri minimale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi şoferi, în special cei neexperimentaţi, aleg să conducă pe ceaţa într-un mod aproape iresponsabil, apăsând pedala de acceleraţie mai mult decât trebuie, deşi nu au o vizibilitate bună, şi angajându-se în depăşiri care îi pun în pericol şi pe ceilalţi participanţi la trafic. 

Vă prezentăm mai jos câteva măsuri pe care orice conducător auto trebuie să le pună în practică când pleacă la drum şi se confruntă cu acest fenomen meteo.

Fii vizibil

Pentru că ceaţa reduce extrem de mult vizibilitatea, este esenţial să vă faceţi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. Asta înseamnă pornirea fazei scurte şi a proiectoarelor de ceaţă. Nu folosiţi faza lungă pentru că veţi constata că vă va reduce şi mai mult vizibilitatea, mai ales noaptea. Dacă farurile bat prea sus, reglaţi-le astfel încât acestea să lumineze cât mai aproape de asfalt.

Redu viteza

Cea mai importantă acţiune pe care un şofer este recomandat să o adopte când afară este ceaţă este să reducă viteza corespunzător vizibilităţii pe care o are. Asta nu înseamnă să vă deplasaţi nici prea încet pentru că atunci riscaţi să fiţi acroşaţi de alte autovehicule care vin din spate, ai căror şoferi circulă cu viteză mai mare. Cel mai bine este să circulaţi în coloană, păstrând o distanţă de siguranţă faţă de maşina din faţă. Nu vă aventuraţi în depăşiri, mai ales când ceaţa a redus vizibilitatea la doar câteva zeci de metri. Riscaţi să vă treziţi cu o maşină care vine de pe contrasens, iar producerea unui accident rutier devine astfel iminentă.

Asigură-te că parbrizul este curat

Deşi poate părea banal, mulţi şoferi aleg să meargă cu parbrizul murdar, cel mai probabil din comoditate, deşi pot foarte uşor să folosească ştergătoarele pentru a-l curăţa. Şi ştergătoarele trebuie, la rândul lor, curăţate, astfel încât să nu vă treziţi că murdăresc şi mai rău parbrizul după ce le folosiţi, reducând serios vizibilitatea, în special pe timpul nopţii.

Opreşte maşina dacă nu poţi şofa în siguranţă

Nu vă riscaţi inutil viaţa, dar şi pe cea a pasagerilor din maşină. Dacă constataţi că ceaţa este atât de densă, încât vizibilitatea a scăzut la doar câţiva metri, opriţi maşina undeva unde puteţi staţiona în siguranţă. În niciun caz nu opriţi pe carosabil, deoarece maşina dumneavoastră se va transforma într-un obstacol pentru ceilalţi participanţi la trafic, care din cauza vizibilităţii scăzute vă pot acroşa.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: