Nereguli grave în cele opt spitale publice din judeţul Galaţi. În cel mai mare spital articolele de unică folosinţă erau refolosite

Nereguli grave în cele opt spitale publice din judeţul Galaţi. În cel mai mare spital articolele de unică folosinţă erau refolosite

Deficienţe au fost găsite şi la Spitalul Municipal Tecuci, unde sunt necesare lucrări de consolidare şi igienizare la Pavilionul de Boli Infecţioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma controalelor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au aflat că la Spitalul de Pneumoftiziologie sunt necesare lucrări de consolidare şi reamenajare a corpului de clădire în care sunt amplasate staţia de sterilizare, laboratorul de analize medicale şi laboratorul de explorări funcţionale.

Nici la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi situaţia nu se prezintă mai bine. Aici se impun lucrări pentru igienizarea şi reamenajarea Pavilionului de Dermato-Venerologie. Corpul de control a luat la puricat şi activitatea celui mai mare spital din judeţul Galaţi.
 
„Nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare şi de duşuri pentru pacienţi şi nici boxe separate pentru prelucrarea materialelor de curăţenie, depozitare temporară a lenjeriei murdare, a deşeurilor şi prelucrarea ploştilor în unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Aici sunt necesare lucrări de igienizare generală şi reamenajare în secţiile: Cardiologie, Neurologie, Medicină Internă, Geriatrie, Nefrologie, Reumatologie, ORL, Chirurgie buco-maxilo-facială, Chirurgie Plastică şi Reparatorie, Chirurgie Toracică şi în Laboratorul de Analize Medicale”, spune Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Pentru că în secţia UPU au fost reutilizate articolele sterile de unică folosinţă, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” a fost amendat. Unitatea a primit sancţiuni şi pentru că la Staţia Centrală de Sterilizare nu a fost efectuat controlul eficienţei sterilizării prin verificarea temperaturii etuvelor, acestea având termometrele defecte.  

„Să nu generalizăm. Este vorba doar despre nişte măşti de oxigen, de unică folosinţă. Cineva s-a găsit ca în ziua controlului să le pună într-o soluţie dezinfectantă în loc să le arunce la gunoi. Aveau materiale de unică folosinţă pe secţie, nu trebuiau să le refolosească. Nu le-a zis nimeni şi nu le-a instruit nimeni aşa, nu are nicio logică. S-a trezit ea să facă economie în ziua respectivă. Consider că este un caz izolat. Nicăieri nu se foloseşte aşa ceva, toată lumea ştie că tot ce înseamnă material de unică folosinţă se aruncă. De aceea plătim atâta pe deşeurile infecţioase pe care le colectăm”, a ţinut să precizeze managerul Spitalului de Urgenţă, Mihaela Debita.

În acelaşi timp, conducerea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” dă asigurări că lucrările de modernizare şi igienizare continuă. 

„Sunt trei sferturi din secţii modernizate, nu numai igienizate. Adica au utilităţile, suprafeţele şi funcţiunile conform ordinului 914 privind structura de spital. Într-adevăr, avem două tronsoane şi jumătate rămase nefăcute, pentru că în ultimii doi ani s-au început lucrările. Anul acesta terminăm cealaltă jumătate, la nivelul 8, unde sunt Diabetul şi Gastro. În Cardiologie s-a făcut o igienizare, când s-a făcut controlul nu era. Vom încerca o igienizare pentru secţiile Medicala 1 şi cele ataşate, care sunt pe tronsonul respectiv. La fel se va întâmpla şi în secţiile Medicala 2 şi ORL. Celelalte secţii sunt igienizate şi rezolvate. Anul acesta vom face şi Laboratorul”, a mai spus Mihaela Debita.

Pe două tronsoane şi jumătate, toaletele au rămas pe structura veche, cu câteva rezerve şi în rest cu grupuri sanitare generale. Pe zonele modernizate există boxe separate pentru fiecare funcţiune, pe tronsoanele nemodernizate este un spaţiu comun unde se rezolvă mai multe funcţiuni, dar zona de septic este separată de cea asepetică. Nu se amestecă circuitele, dar nu sunt tot atât de frumoase, curate şi structurate în interior cum sunt celelalte.

Lucrări de igienizare sunt necesare şi la Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Galaţi, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi la Spitalul Municipal Tecuci. Corpul de control a anunţat conducerea Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor să demareze lucrări de reamenajare a Secţiilor Medicină Internă şi Pediatrie. 
Pentru efectuarea lucrărilor de igienizare şi reamenajare a secţiilor spitalelor au fost stabilite termene de realizare a lucrărilor în conformitate cu programele de conformare a autorizaţiilor sanitare de funcţionare eliberate de DSP Galaţi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: