Medic, despre pericolul din farfurie: „Ne facem mai mult rău cu furculiţa şi cuţitul decât ne fac toate armele din lume”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul în exces de carne dăunează sănătăţii, sursa: Arhivă
Consumul în exces de carne dăunează sănătăţii, sursa: Arhivă

Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului şi este legat de buna funcţionare a microflorei intestinale. O problemă la nivel intestinal afectează întreg organismul, susţine medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi.

Într-un interviu pentru „Adevărul de Weekend”, medicul Alexandru Nechifor explică cât de important este să avem o alimentaţie echilibrată. Specialistul recomandă „să mâncăm de toate”, însă cu moderaţie. De altfel, moderaţia este şi secretul pentru a avea o viaţă sănătoasă.

Medicul consideră că în multe cazuri, atunci când încercăm să ţinem cure de detoxifiere sau tratamente după ureche, facem mai mult rău. Trebuie să avem doar un stil de viaţă sănătos, din punct de vedere al alimentaţiei, iar organismul nostru va avea grijă să „îşi facă singur curăţenie”.

 În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos, spune medicul. „Aportul scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte prebiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal”. Este o strânsă legătură între ceea ce se întâmplă în intestin şi sistemul imunitar, este concluzia oferită de Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Judeţean Galaţi şi prorector la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Adevărul de Weekend: Care este legătura între sistemul imunitar şi flora intestinală?

Alexandru Nechifor, specialist medicină internă: Tractul digestiv conţine multe tipuri de microorganisme (bacterii, virusuri, protozoane etc.) ce formează microbiomul intestinal. Bacteriile comensale (cele bune), cele mai frecvente microorganisme din mediul intestinal, sunt benefice pentru noi, în timp ce bacteriile patogene(cele rele) sunt capabile să provoace probleme. Procesul de simbioză se întâmplă atunci când există un echilibru favorabil între bacteriile comensale şi bacteriile patogene într-o perioadă de timp. Microbiomul intestinal joacă un rol important în funcţionarea normală a sistemului imunitar. Interacţiunea dintre microbiotă şi sistemul imunitar poate apărea atât direct în intestin, cât şi în alte părţi ale organismelor.

Nechifor

sursa: C.M

Este adevărat că imunitatea organismului uman 70- 80 % se formează în intestinul gros?

Bacteriile care populează flora intestinală contribuie în mod esenţial la sănătatea sistemului imunitar al organismului, formând un scut de protecţie împotriva diferitelor afecţiuni ce pot apărea din cauza imunităţii scăzute. Este o strânsă legătură între ce se întâmplă în intestin şi statusul imunitar. Este adevărat că o problema la nivel intestinal afectează întreg organismul. Avem 100 de trilioane de microorganisme vii în intestine, ce cântăresc aproape 2 kg. Poate sună ciudat, dar fără aceste microorganisme, viaţa noastră, de multe ori nu ar fi posibilă.

 Cum putem face detoxifierea colonului?

Conceptul de detoxifiere a colonului este o altă temă preferată de marketing a multor firme şi nutriţionişti, practic este o mare minciună. Dacă noi consumăm ce trebuie din punct de vedere alimentar şi avem un stil de viaţă preponderent sănătos, atunci organismul nostru are grijă să îşi facă singur curăţenie.

Hippocrates spunea că „toate bolile încep în intestin”. Sunteţi de acord cu această afirmaţie?

Nu toate, dar o mare parte din ele au acest punct de plecare. Ne facem mai mult rău cu furculiţa şi cuţitul decât ne fac toate armele din lume.

Ce putem face pentru a ne menţine intestinul sănătos?

În lumea modernă avem câteva probleme majore atunci când discutăm despre menţinerea unui intestin sănătos. Avem un aport scăzut de fibre alimentare, acestea fiind printre componenţii alimentari care exercită cea mai mare influenţă asupra florei bacteriene intestinale, unele fibre având efecte probiotice (sunt hrană pentru bacteriile intestinale).De asemenea, consumul excesiv de carne roşie şi alcool influenţează major echilibrul intestinal. Extrem de important este să menţinem un mix între ceea ce  consumăm din punct de vedere alimentar şi efortul fizic şi psihic.

Ce alimente să consumăm, există un tratament pe care îl recomandaţi ?

Aşa cum am afirmat mereu, trebuie să consumăm de toate în cantităţi rezonabile. De foarte multe ori când încercăm să ţinem cure de detoxifiere sau tratamente după ureche, facem mai mult rău. Moderaţia este cheia succesului în menţinerea sănătăţii şi tot ea în recuperarea ei.

Ce efecte au medicamentele, în special antibioticele, asupra colonului?

 Antibioticele sunt foarte bune în îndeplinirea scopului lor - eliminarea bacteriilor nocive sau prevenirea multiplicării acestora, astfel încât organismul să se poată apăra singur. Din păcate, ele afectează şi bacteriile benefice, generând dezechilibre în tractul intestinal şi nu numai. Atrag din nou atenţia asupra consumului haotic şi nerecomandat de medic care se practică în ţară noastră.

 Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul de intestin iritabil este o afecţiune funcţională caracterizată prin durere şi /sau disconfort abdominal la care se asociază cu modificări în frecvenţa şi consistentă scaunelor. Este o afecţiune ce afectează din ce în ce mai multe persoane, fiind în strânsă legătură cu perturbările asupra microbiomului intestinal, stres şi sedentarism. Este o problemă complexă de sănătate publică pe care o vom aborda în alt material.

Ce rol au stresul şi sedentarismul? 

În lumea actuală este aproape imposibil să evităm stresul, acesta având repercursiuni la nivelul tuturor organelor. Ce putem face noi în schimb este să încercăm să facem aşa zisele ruperi de stres: vacanţe, activităţi în natură cu cei dragi. În zona de sedentarism, aici chiar avem liber arbitru. Depinde de noi să alegem pentru sănătatea noastră şi să facem activităţi fizice zilnice, să practicăm un sport drag nouă. Să încercăm din când în când să ieşim din zona de confort de pe canapea şi vom observa efecte benefice asupra sănătăţii întregului organism şi a stării psihice.

Vă recomandăm şi: 

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite