FOTO VIDEO Imagini spectaculoase cu Dunărea ieşită din matcă la Galaţi. O parte din Faleză a fost inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loc de joacă lacustru şi restaurant izolat de apele revărsate, la Galaţi FOTO Costel Crângan
Loc de joacă lacustru şi restaurant izolat de apele revărsate, la Galaţi FOTO Costel Crângan

Vineri dimineaţă, Dunărea a depăşit cu doi centimetri cota de inundaţii la Galaţi. O parte din Faleză este inundată, iar în Şantierul naval a fost construit un dig din saci de nisip şi folie din plastic, pentru a apăra incinta. Prognoza pentru următoarele zile este de creştere a nivelului apei.

Ceea ce anticipam în paginile ziarului „Adevărul” încă de acum câteva zile s-a întâmplat: Dunărea a depăşit cota de inundaţie în dimineaţa zilei de 30 martie, când Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a măsurat o cotă de 602 centimetri, cu doi centimetri peste nivelul care presupune adoptarea de măsuri de urgenţă.

De altfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit încă de ieri, în şedinţă extraordinară, având ca temă pregătirea pentru apărare împotriva inundaţiilor provocate  Dunăre.

Prefectul Judeţului Galaţi a dispus activarea la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi a Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor (CJCCI) cu reprezentanţi din instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, monitorizarea cu atenţie a cotelor fluviului Dunărea de către toţi operatori economici riverani Dunării şi punerea  în aplicare a măsurile cuprinse în planurile proprii de apărare împotriva inundaţiilor.

Administraţia Fluvială a restricţionat viteza de deplasare a navelor, pentru a  nu produce valuri şi a afecta malurile şi digurile de apărare împotriva inundaţiilor, iar în Şantierul Naval Damen s-a construit un dig din saci cu nisip şi folie din platic, pentru a proteja de viitură zonele care în anii trecuţi au avut probleme.

De altfel, Dunărea curge furioasă la Galaţi şi „creşte dihania de la oră la oră”, după cum a apreciat unul dintre „lupii de fluviu” de pe pontoanele administraţiei portului.

Dunărea a ieşit din matcă la Galaţi

Cele mai vizibile efecte ale creşterii fluviului sunt în zona Falezei pietonale din oraşul Galaţi, acolo unde există porţiuni unde apa a trecut peste digul de apărare şi a inundat malul. Practic, faţă de acum două luni, nivelul apei este cu circa 6-7 metri mai sus, iar pasarelele care se înălţau atunci cu mult deasupra apei sunt acum sub nivelul Dunării.

image

Dificultăţi majore sunt şi la trecerea Bac dintre malul gălăţean şi cel tulcean. Dacă la Galaţi pasaralele au putut fi înălţate, la IC Brătianu lucrurile arată din ce în ce mai rău pentru zona de acostare este sub apă. Şi sătenii din localitatea tulceană stau cu sufletul la gură deoarece apa a urcat până în partea superioară a digurilor, iar dacă nivelul fluviului creşte şi în următoarele 2-3 zile în acelaşi ritm ca până acum, ar putea apărea probleme mari.

Faleza Dunării inundată la Galaţi în data de 30 martie 2018 FOTO Costel Crângan

Revenind la Galaţi, trebuie să spunem că în zona Falezei accesul pe pontoanele administrative şi cele ale restaurantelor este dificil. De altfel, majoritatea patronilor au decis să închisă restaurantele ponton, deoarece este dificil să garanteze siguranţa trecerii clienţilor pe pasarele improvizate, construite din panouri din lemn înguste de 40-50 de centimetri, fără balustrade, lungi de 30-50 de metri. Asta cu atât mai mult cu cât în zona acestor pasarele apa are acum între 7-12 metri adâncime, iar curenţii sunt extrem de puternici, formând vârtejuri înfiorătoare.

Peisaj înfiorător la malul Dunării ieşite din matcă

Din păcate, prognoza pentru următoarele zile nu este tocmai liniştitoare pentru gălăţeni: nivelul fluviului va creşte în continuare cu 7-10 centimetru la fiecare 24 de ore, iar în zona industrială de est şi în zona liberă ar putea apărea probleme chiar în cursul zilei de sâmbătă.

Nici Festivalul Scrumbiei, programat duminică, 1 aprilie, pe Faleză, nu are garantată desfăşurarea în siguranţă, dat fiind că, în zona unde este programat, apa Dunării este pe cale să treacă peste taluz, lucru care se întâmpla cel mai târziu în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Faleza Dunării inundată la Galaţi în data de 30 martie 2018 FOTO Costel Crângan

Mai trebuie spus că şi pe Siret avem o creştere a nivelului în zona dinspre vărsarea râului în Dunăre, unde se manifestă fenomenul de remuu. Mai exact, din cauză că Dunărea are un nivel ridicat, ea împinge apă în matca Siretului şi acţionează ca un baraj de acumulare. Deocamdată, însă, este vorba doar de un fenomen spectaculos, dar care nu prezintă pericol, câtă vreme cotele Siretului sunt scăzute. Rămâne de văzut, totuşi, ce se va întâmpla în zilele ce vin. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite