Două intersecţii importante şi strada Stadionului din Galaţi sunt blocate, vineri, pentru un exerciţiu de salvare

Două intersecţii importante şi strada Stadionului din Galaţi sunt blocate, vineri, pentru un exerciţiu de salvare

Zonele de interdicţie şi cu restricţii de trafic INFOGRAFIE C. Crângan

Traficul de pe strada Stadionului va fi închis complet timp de două ore. În sensul giratoriu amplasat la intersecţia bulevardului Marea Unire cu strada Saturn şi sensul giratoriu amplasat la intersecţia bulevardului Dunărea cu strada Stadionului vor fi doar restricţii de trafic, în sensul închiderii accesului către strada Stadionului.

Vineri, 25 noiembrie 2016, în jurul prânzului„ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi organizează un exerciţiu amplu denumit „Gestionarea unei Situaţii de Urgenţă generată de producerea unui accident chimic in care sunt implicate substanţe periculoase, cu efecte in afara amplasamentului– Uzina de apă nr.2, din municipiul Galaţi”.

Desfăşurarea de forţe se va produce între orele 11,00 şi 13,00, în zona străzii Stadionului (porţiunea de la IVAS până pe la arenele de tenis ICMRS).

„Pe timpul exerciţiului vor fi concentrate un număr mare de forţe şi mijloace, impunându-se blocarea traficului rutier în intervalul orar 11.00-13.00, pe segmentul de drum cuprins între sensul giratoriu amplasat la intersecţia bulevardului Marea Unire cu strada Saturn şi sensul giratoriu amplasat la intersecţia bulevardului Dunărea cu strada Stadionului”, a precizat ISU Galaţi.

Scenariul exerciţiului

Potrivit ISU, scenariul exerciţiului de vineri este baza pe o potenţială situaţie gravă la uzina de apă.

„În data de 25.11.2016 ora 10.55, 8 muncitori care efectau lucrari de intreţnere la sala pompelor,  aferentă uzinei de apă nr.2 Galaţi, au semnalat miros puternic de clor, in scurt timp fiindu-le afectate mucoasa nazala, doi dintre ei ramanand inconstienti. In acelas timp, atat participanţii la trafic din zona SC Ivas SRL, cât si angajatii societăţii, semnaleaza prezenţa mirosului de clor”, este descrisă situaţia.

„La ora 11.00, prin SNAU 112, este anunţat, de către personalul de conducere al uzinei de apă, de producerea unui accident chimic, in care este probabil  implicată o cantitate de 800kg clor, dintr-un recipient aflat in staţia de clorinare, cu efecte atât pe amplasament cât şi în afara acestuia. In urma acestui accident, din primele estimări, au rezultat 8 victime, dintre care cel puţin 2 în stare gravă, din randul personalului propriu şi cel puţin 10 victime din rândul angajaţilor SC Ivas SRL, societate aflată in imediata apropiere a Uzinei de apă, pe directia de deplasare a norului toxic”, continuă descrierea.

„Datorită curenţilor de aer şi a topografiei terenului, norul toxic se deplasează spre Dunăre, existând pericolul, de poluare a împrejurimilor şi a cursului de apă”, se mai prevede în sceanriul de catastrofă.

Forţe de intervenţie implicate

Intervenţia este asigurată în prima fază de următoarele forţe şi mijloace:

- Grupa operativă constituită la nivelul I.S.U.J  Galaţi: 5 ofiţeri, 4 subofiţeri, 2 autoturisme;

- Detaşamentul de Pompieri Galaţi: 1 ofiţeri, 45 subofiţeri, 4 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 AScM, 1 autospeciale pentru descarcerare, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi calamităţi, 1 ambulanţă tip C1, 1 ambulanţă tip B2, 1 ATPVM, 1 APIC;

- Secţia de Pompieri Galati – 1 ofiţer, 5 subofiţeri si o autospeciala de lucru cu apă şi spumă

- UPU-SMURD: 4 medici, 15 asistenţi, 1 MMU;

-  SAJ Galaţi: 2 ambulanţe cu echipajele complete;

- Inspectoratul judeţean de politie: 4 lucrători cu 2 autospeciale;

- Inspectoratul judeţean de jandarmi: 2 echipaje (10 subofiţeri si 2 autospeciale);

Scopul principal al exerciţiului este „verificarea concepţiei de acţiune, stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului avându-se în vedere procedurile operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu un grad ridicat de complexitate”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: