Domnu` Dan, ambulanţierul cu 25 de meserii care se luptă cu moartea de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Leonte cu maşina sa intervin la cazurile cele mai grave.
Dan Leonte cu maşina sa intervin la cazurile cele mai grave.

Dan Leonte, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Galaţi, a prins vremurile când vieţile se salvau cu TV-uri dotate rudimentar. În 30 de ani de carieră, a salvat mii de vieţi, dar a fost şi printre puţinii care se încumetau să care morţi.

Nu ai cum să nu îl remarci pe Dan Leonte (51 ani), odată ajuns în Serviciul de Ambulanţă, locul de unde îşi câştigă pâinea de aproape 30 de ani. Omul înalt, cu mâini puternice şi privire voluntară, care vorbeşte repede de parcă ar vrea să îţi spună povestea lumii într-o frază, e mai tot timpul plecat în misiunile contra cronometru, să îi salveze pe cei în nevoie.

Deşi este mereu pe fugă, îţi spune dintr-o suflare care a fost motivul care l-a îndemnat să păşească spre meseria de ambulanţier - slujbă în care trebuie să ai şi inimă de piatră, şi inimă de mamă.

"Din iunie 1982 lucrez aici, imediat după ce m-am eliberat din armată. Mi-a plăcut dintotdeauna să salvez, să ajut. Aveam putere, luam omul în braţe singur şi îl căram cât era nevoie, şi cum pe atunci la Ambulanţă se angaja uşor pentru că erau lefurile mici, doar 1.400 de lei, am zis că asta trebuie să fac", îşi începe ambulanţierul Dan Leonte povestea.

Dan Leonte cu maşina sa intervin la cazurile cele mai grave.

În anii comunismului, la volanul TV-ului său pe care îl îngrijea ca pe ochii din cap, a străbătut ţara în lung şi în lat.

„Drumul spre Iaşi l-am învăţat cu ochii închişi pentru că timp de cinci ani duceam pacienţi la dializă acolo, de trei ori pe săptămână, iar Bucureştiul ajunsesem să îl străbat în zece minute. De asta am şi primit cele mai multe curse spre spitale din Bucureşti. Era şi uşor şi greu. Maşinile pe atunci nu erau aşa dotate, dar nu rămâneai împotmolit cu TV-ul. Erau puternice. Am cărat mii de oameni, şi vii şi morţi, că înainte de revoluţie, asta era treaba noastră. Îi luam cu mâinile goale şi îi urcam singur în ambulanţă", continuă ambulanţierul.

Pe vremea când Dan Leonte salva vieţi cu bătrânele TV-uri, lume era mai puţin bolnavă şi nu era atâta vărsare de sânge.

„Eram 24 de ambulanţieri pe tură, iar cazurile nu erau atât de multe. Lumea nu era aşa bolnavă ca acum, iar de violenţe nu se putea problema, pentru că toată lumea avea de muncă şi din ce să trăiască. Nu erau atât de mulţi beţivi", completează Dan Leonte, salvatorul de vieţi pe care dragostea faţă de copii l-a determinat, nu o dată, treacă dincolo de reguli.

„Odată, la o fetiţă în şoc anafilactic, i-am administrat adrenalină ca să o salvez, deşi aceasta face parte din medicamentele care nu se dau decât cu acordul medicului. Nu aveam medic pe ambulanţă, dar am salvat fetiţa", spune bărbatul.

Are salariu de 800 de lei

După 30 de ani de carieră, Dan Leonte are un salariu care depăşeşte cu puţin 800 de lei. Nu asta îl supără însă, ci faptul că meseria de ambulanţier nu este evaluată aşa cum trebuie.

„Noi de ce să ieşim la pensie la 65 de ani? Cum mai cărăm noi atunci bolnavii şi tărgile? Condiţiile sunt grele şi suntem supuşi la tot felul de pericole. Niciodată nu ştii ce te aşteaptă la faţa locului, trebuie să fii pregătit pentru orice", spune ambulanţierul care se consolează totuşi cu două lucruri: îi place ceea ce face şi cunoaşte nu mai puţin de 25 de meserii:

„Sunt grădinar, strungar, bucătar, sudor, mecanic, constructor, frezor, pun ţiglă şi fac multe altele. Ştiu să fac e toate şi nu stau o clipă. Nu mor de foame", punctează Leonte.

Criză de ambulanţieri

Ambulanţierul Dan Leonte este unul dintre cei 96 de şoferi de salvare care lucrează în prezent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi. Toţi au în sânge dorinţa de a-i ajuta pe cei aflaţi la anaghie, misiunea lor principală fiind aceea de a lupta cu secundele.

„Dan Leonte este un om bun şi foarte muncitor. Sare întotdeauna când e nevoie şi a îndeplinit unele dintre cele mai dificile misiui la acre am fost solicitaţi. De asemenea, o dată, când ne-a luat foc o ambulanţă în curte el a sărit primul şi a reuşit să o stingă", precizează doctorul Mihai Polinschi, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Misiunile şoferilor de salvare sunt şi mai grele cu cât sunt nevoiţi să muncească dublu, necesarul de ambulanţieri pentru Serviciul Judeţean Galaţi fiind de două ori mai mare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite