Directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi: „Absolvenţii facultăţii de medicină sunt singurii care nu pot fi numiţi nici şomeri nici specialişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Dorel Firescu, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi este de părere că angajarea în spitale a absolvenţilor fără rezidenţiat va mai scoate din criză sistemul sanitar.

Ministerul a stabilit lista competenţelor pentru absolvenţii de Medicină care pot profesa deşi nu au obţinut nici măcar titlul de rezident.

În timp ce majoritatea medicilor din secţiile de specialitate refuză să-şi asume răspunderea pentru asistenţa acordată de aceşti tineri lipsiţi de experienţă profesională, directorul medical al Spitalului de Urgenţă este de părere că acest demers trebuia făcut cu mult timp în urmă.

„Era mult mai bine pe vremea comunismului. Îmi pare rău, dar asta este. Stagiatura aia de trei ani însemna calificarea omului. Se aprofundau studiile teoretice dar mai ales practice. După care se dădea drept de liberă practică la toţi. În momentul acesta, singura facultate din ţară ai cărei absolvenţi nu sunt încadraţi nici ca specialişti în domeniul respectiv nici ca şomeri este facultatea de medicină. După şase ani de facultate aşa se întâmplă. În rest, la toate facultăţile termină patru ani şi îşi practică meseria. În privinţa altor meserii, care-şi permit să şi critice medicii, omul a terminat patru ani, este boierul Gicu şi nu are habar cum este să dea un concurs”, spune dr. Dorel Firescu.

Una dintre problemele care vor fi rezolvate prin angajarea medicilor fără rezidenţiat ar cea a lipsei cadrelor sanitare din mediul rural.

„La ora actuală ne plângem că nu avem medici la ţară. Sunt o groază de comune în această situaţie. În acelaşi timp, pe cel care a absolvit facultatea nu-l lăsăm să practice pentru că nu a luat un concurs pe ţară după şase ani de şcoală”, mai spune acesta.
 
Totodată, această măsură a ministerului ajută tinerii medici să înveţe meserie, la propriu.

„Doctorii sunt ajutaţi să-şi definitiveze într-un fel sau altul pregătirea şi să încerce să devină utili. După câţiva ani, poate ajunge specialist în medicina de familie sau pe altă specialitate după ce va promova examenul”, mai declară dr. Firescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite