Cum aflăm cauzele subtile ale bolilor de care suferim. De ce este esenţial să avem această rutină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.fit4you.ro
FOTO www.fit4you.ro

Cei mai mulţi dintre noi s-au obişnuit să se concentreze doar pe cauzele fizice ale bolilor. Ca să trăim după celebrul dicton ”minte sănătoasă într-un corp sănătos”, e necesar să tratăm atât efectele fizice ale bolii, dar să ne şi autoanalizăm pentru a identifica cauzele subtile ale afecţiunii.

Când ne confruntăm cu o boală, la cei mai mulţi dintre noi se instalează frica. După ce se liniştesc, analizează cum au ajuns în această situaţie şi decid să meargă la medic. Dacă şi după vindecare, afecţiunea revine, este absolut necesar să analizăm cauzele care o provoacă.

”De obicei, apare reflexul de-a analiza cauzele fizice ale bolilor. Majoritatea dintre noi se gândesc ce au mâncat, unde au răcit şi aşa mai departe. De cele mai multe ori însă cauzele bolilor sunt subtile, ceea ce înseamnă că acestea îşi au originea în mentalul nostru”, explică psihologul Stelian Chivu.

Afecţiunile se instalează în organismul nostru pornind de la un gând negativ sau mai multe, trec apoi la nivel emoţional şi ajung finalmente să se manifeste în plan fizic. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au căutat tot felul de metode pentru a îndepărta cauzele subtile ale bolilor, pornind de la ritualuri şi până la rugăciuni.

Echilibrul este cheia

În prezent, se acţionează foarte mult pe cauzele fizice ale bolilor şi mai puţin sau deloc pe cele care, de fapt, provoacă aceste afecţiuni. Specialiştii recomandă menţinerea permanentă a unui echilibru între cele două.

”La început apare un program mental, cum e de pildă stresul generat de război. Acest program îmbolnăveşte corpul mental, mintea, iar acesta crează stări negative, cum este frica, disperarea, agitaţia şi neîncrederea. Toate acestea somatizează la nivel fizic. Un exemplu este febra, care apare de multe ori la persoanele care au o furie interioară ce stă să explodeze”, spune psihologul Stelian Chivu.

În consecinţă, dacă o afecţiune are tendinţa să revină în mod repetat, nu e suficient să tratăm cu pastile doar efectele fizice, ci e necesar să analizăm cu atenţie cauzele subtile ale acesteia pentru a găsi o soluţie permanentă.

”Vindecarea trebuie să fie holistică. Asta înseamnă că trebuie să acţionăm pentru o vindecare la nivel mental, emoţional şi fizic”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Vindecare în trei paşi

Ca să vindecăm cauzele subtile ale bolilor trebuie să parcurgem câţiva paşi simpli. În primul rând, e necesar să înţelegem că orice boală are o cauză subtilă. Apoi, începem să căutăm informaţii despre afecţiunea de care suferim. În ultima fază, integrăm informaţiile pe care le-am aflat şi vindecăm cauzele subtile ale bolii de care suferim.

”Cauzele reale ale bolilor sunt psihoemoţionale. De pildă, s-a stabilit că în ficat ajung multe emoţii negative, cum este ura, furia, mânia, dar acesta poate ajunge şi un depozit al stresului. Din aceste motive, ficatul este extrem de sensibil la orice supărare. Am avut un pacient care a fost nevoit să se opereze de mai multe ori din cauza unei afecţiuni. A realizat între timp că vina pentru această boală îi aparţine în exclusivitate, iar după o şedinţă de psihoterapie a înţeles cauza care o genera. Pe scurt, era extrem de zgârcit”, explică psihologul Stelian Chivu.

E necesar să ştim că o boală va atrage, de regulă, altă boală. Prin urmare, se impune ca fiecare din noi să descopere cauzele subtile ale bolilor, astfel încât să nu se îmbolnăvească şi mai grav. Pentru că totul porneşte de la gânduri, e necesar să identificăm gândurile care ne fac rău şi să le înlocuim cu gânduri pozitive.

”O afecţiune mentală se rezolvă, de regulă, mai uşor, una emoţională necesită mai multă energie, în timp ce o boală care s-a instalat la nivel fizic impune mult timp şi energie pentru vindecare. Tocmai de aceea este esenţial să nu ajungem în ultima fază şi să acţionăm  pentru a identifica cauzele subtile ale unei boli imediat după ce simţim primele semne ale acesteia”, încheie psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Semnele care îţi arată că eşti manipulat şi cât de grav îţi afectează viaţa. Drumul de la dependenţă la libertate

Cum cădem în capcana de-a fi victimă. Cinci paşi care ne fac să nu mai cerşim iubire şi atenţie de la cei apropiaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite