Cum se pregătesc apetisantele păstăi cu usturoi şi maioneză. Mâncarea delicioasă care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstăi cu usturoi şi maioneză Foto: savoriurbane.com
Păstăi cu usturoi şi maioneză Foto: savoriurbane.com

Secretul gustului delicios al mâncării stă în timpul de preparare termică a păstăilor, dar şi în ingredientele cu care se amestecă şi de la care preiau aromele.

Începem prin a spăla păstăile în două, trei ape şi le tăiem capetele. Le punem apoi la fiert timp de 10 minute în apă cu puţină sare şi lămâie, pentru ca păstăile să rămână tari şi să îşi păstreze culoarea. Pregătim maioneza dintr-un ou fiert şi unul crud prin amestecare.

”Închidem focul şi le lăsăm pentru alte 10 minute să se tempereze în apa fiartă, dacă păstăile sunt proaspete. Dacă au fost congelate, timpul de fierbere se reduce la 5 minute, urmat de alte 5 minute pentru temperare”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Păstăi-500 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Ulei-200 de mililitri;

-Usturoi-10 grame;

-Sare-10 grame;

-Mărar-o legătură.

Important de spus este că timpii de procesare termică sunt orientativi, astfel că fiecare gospodină trebuie să evalueze în maniera proprie când păstăile s-au pătruns bine.  După ce le scoatem din recipientul unde au fiert, le stropim cu puţină zeamă de lămâie, le amestecăm cu usturoiul tocat mărunt alături de maioneză şi le aşezăm într-o farfurie, unde adăugăm la final mărarul tăiat mărunt şi felii de gogoşari roşii. 

Nu e nimic greşit dacă gogoşarii sunt la oţet pentru că gustul uşor acrişor al acestora va veni în compensarea maionezei. Păstăile cu maioneză şi usturoi se servesc reci, cu pâine prăjită.

Somn marinat la cuptor

Preparatul este o uşoară adaptare a somnului marinat care se pregăteşte şi se păstrează apoi pentru a fi consumat pe perioada iernii. Începem prin a pune la fiert apa cu uleiul, alături de oţet, foile de dafin, boabele de muştar şi piper. 

somn marinat la cuptor Galati

FOTO www.bucataras.ro

”Verificăm dacă somnul mai are nevoie de puţină sare, apoi aşezăm bucăţile de peşte într-un recipient, între două straturi de ceapă, adică unul dedesubt, presărând apoi ceapă şi deasupra. Dacă cele 300 de grame de ceapă se dovedesc insuficiente, mai adăugăm alte 200 de grame, pentru că secretul preparatului stă în aceste straturi de ceapă cu care învelim, să spun aşa, somnul”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Ingrediente:

-Somn-un kilogram;

-Oţet de vin de 9 grade-120-150 de mililitri;

-Apă-300 de mililitri;

-Ulei-100 de mililitri;

-Piper boabe-5 grame;

-Ceapă-300 de grame;

-Foi de dafin-2-3 bucăţi;

-Boabe de muştar-2 grame.

Punem marinata, cum se numeşte în limbaj de specialitate, peste somn şi introducem apoi recipientul cu peşte la cuptor, unde îl vom lăsa pentru 20-25 de minute, la o temperatură de 220 de grade. Astfel, carnea va fi pătrunsă bine şi va căpăta un gust apetisant. 

Somnul marinat se serveşte cu lămâie, puţin pătrunjel tocat  pe care îl vom presăra peste acesta şi o garnitură de ardei gras, roşii (tăiate în bucăţi mari) şi ceapa care a învelit peştele. La fel de bine, putem sota puţin aceste legume pentru a mai lua din aciditatea peştelui care a rezultat din marinare, pe lângă care merge şi un vin alb demidulce.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite