Cum ne afectează psihic nedreptatea. Legătura dintre bolile de inimă, obezitate sau diabet şi această rană emoţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare dintre noi a suferit în viaţă o nedreptate sau a interpretat o situaţie de viaţă în acest mod. Nedreptatea este un sentiment care poate afecta mental, emoţional şi fizic o persoană. Dacă cel în cauză nu conştientizează că trebuie să depăşească această emoţie negativă, va dezvolta un program mental care-l va face să considere că, orice ar face, va fi nedreptăţit.

Nedreptatea este un sentiment pe care oricare dintre noi l-a încercat la un moment dat şi îşi are sursa într-un tratament incorect de care a avut parte cel în cauză sau pe care l-a perceput de această manieră. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Londra pe 8.000 de persoane, s-a descoperit că riscul de a dezvolta probleme cardiace a crescut cu 55% la cei care se considerau nedreptăţiţi.

”Sentimentul de nedreptate pe care o persoană sau alta îl are creşte substanţial riscul de infarct, crizele de anghină pectorală, dar pot apărea şi alte afecţiuni, cum sunt obezitatea, diabetul, constipaţia, crampele musculare, varicele, psoriazisul, nervozitatea şi insomnia. Apar, de asemenea, probleme de vedere şi epuizare fizică, emoţională şi mentală, dar şi probleme cu ficatul. Când o persoană trăieşte o stare de nedreptate, corpul produce nişte substanţe biochimice, extrem de nocive, care îmbolnăvesc finalmente ficatul”, explică psihologul Stelian Chivu.

Sentimentul de nedreptate declanşează la persoana respectivă stări de nemulţumire, furie, frustrare, supărare şi diverse judecăţi, care conduc la acumularea unei mari cantităţi de stres în zona abdominală. ”Nedreptatea este în primul rând o rană emoţională, iar dacă nu este vindecată, ea va somatiza la un moment dat la nivel fizic sub forma unei boli”, punctează Stelian Chivu.

Vârsta la care se manifestă nedreptatea

S-a stabilit că, la vârsta curprinsă între 4 şi 6 ani, la copii se instalează şi se manifestă sentimentul de nedreptate. Există mai multe cauze care conduc în final la dezvoltarea de către o persoană a unei stări de nedreptate. În familie, de pildă, dacă sunt doi copii, unul dintre ei poate crede la un moment dat că fratele sau sora primeşte mai multă atenţie din partea părinţilor sau mai multe lucruri.

”Când cineva este favorizat sau ai tu impresia că este favorizat, începe să manifeste sentimentul de nedreptate şi asta face să trăiască sentimente de nesiguranţă, sentimente de frustrare pentru că nu este suficient de iubit sau nu este în centrul atenţiei. În perioada copilăriei se construieşte viitorul adult, care va trăi starea de nedreptate printr-o rigiditate pe toate planurile. De pildă, multe persoane care se simt nedreptăţite se îmbracă sobru, de regulă în negru, încrucişează braţele şi picioarele, stau undeva retrase, subconştientul transmiţându-le astfel semnale pentru a se proteja de această stare pe care o simt”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Fazele nedreptăţii şi cum ne vindecăm

Persoanele care se consideră nedreptăţite sunt, de regulă, extrem de sensibile, însă există şi o parte pozitivă aici. O parte dintre acestea devin perfecţioniste, vor să fie mereu un exemplu pentru ceilalţi, dar şi să aibă permanent controlul propriilor acţiuni, ştiind că altfel se va instala frica de nedreptate.

”De multe ori, persoanele care se consideră nedreptăţite îşi canalizează furia spre propria persoană. Ele se îmbracă de multe ori elegant, iar când primesc ceva, analizează foarte bine pentru a stabili clar că au primit pe drept acel lucru, ce poate fi o laudă, un bun sau bani”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Nedreptatea se manifestă în patru faze: şocul care îl trăieşte în acele momente respectivul, furia care se declanşează după aceea, planurile de răzbunare pe care mintea începe să le creeze şi conştientizarea a ceea ce i se întâmplă sau, dimpotrivă, lipsa acesteia.

Primul pas spre vindecare este acceptarea. ”Sunt situaţii în care orice ai face, starea de fapt rămâne, nu o poţi schimba. Ce poţi face este să accepţi ceea ce s-a întâmplat şi să mergi mai departe”, explică Stelian Chivu. Pasul următor este să manifestăm compasiune atât faţă de cel sau cei care ne-au provocat o nedreptate, cât şi faţă de noi înşine. Dacă alegem să nu facem aceste lucruri, ele se vor întoarce ca un boomerang împotriva noastră sub forma unor stări negative, care ne vor afecta în timp organismul.

”Iertarea este un alt pas important în eliberarea de sentimentul de nedreptate, fără de care nu se poate rupe legătura cu cel sau cei care ne-au făcut să simţim astfel. Starea de nedreptate este un program mental, iar finalmente va trebui să îl schimbăm cu un program pozitiv pentru a ne putea elibera definitiv de acest sentiment negativ”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite