Cât de puternic este impactul machiajului asupra psihicului. „Atenţia pe care o acordăm feţei noastre poate crea minuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare cultură acordă înfăţişării fizice o importanţă mai mică sau mai mare FOTO Evemakeupartistry
Fiecare cultură acordă înfăţişării fizice o importanţă mai mică sau mai mare FOTO Evemakeupartistry

Pielea este cea pe o oferim zi de zi privirii celor din jur. Aşa se face că femeile care doresc să îşi ascundă micile imperfecţiuni ale tenului, apelează la machiaj pentru a-şi spori considerabil moralul. Psihologii sunt de părere că problemele cutanate pot avea un impact semnificativ asupra stării psihice.

Fie că este vorba de acnee, ori de afecţiuni mai grave ale pielii, precum cuperoza sau vitiligo, unele persoane resimt aceste defecte ca pe adevărate handicapuri. De-a lungul anilor, studiile au demonstrat că bolile dermatologice pot modifica comportamentul social odată cu scăderea încrederii de sine.

„Imaginea noastră de sine este influenţată şi de propria percepţie asupra corpului nostru, implicit a felului în care ne apreciem chipul. Una dintre modalităţile de a influenţa această apreciere a propriei persoane este înfrumuseţarea cu ajutorul machiajului. În schimb, dacă femeia are încredere în ea şi se vede frumoasă, este posibil să nu simtă nevoia unor ajustări prin intermediul machiajului”, a explicat Valentina Băjan, psiholog clinician.

Când există beneficii de pe urma machiajului

Pentru ca o femeie să se vadă cu alţi ochi, aceasta are nevoie doar de mici retuşuri, mascara şi luciul de buze având „puterea” să schimbe starea de spirit. Este nevoie doar de cunoaşterea câtorva trucuri care pot fi realizate cu ajutorul produselor cosmetice.

„Atenţia pe care o acordăm feţei noastre poate crea minuni. Sunt însă şi femei care prin lipsa acestui exerciţiu al înfrumusetării prin machiaj nu consideră că pot realiza cu succes acest lucru şi ajung să se teamă de felul în care vor arăta la final. Machiajul are impact asupra psihicului şi atunci când femeia are un exemplu de acest tip de îngrijire în familie sau în rândul prietenelor”, a precizat Valentina Băjan, psiholog.

Apartenenţa la un grup

Fiecare cultură acordă înfăţişării fizice o importanţă mai mică sau mai mare. În România de exemplu, numărul femeilor frumoase şi grija lor faţă de modul în care arată este mult mai mare decât în multe alte ţări.

FOTO Repubblica.it

Impactul machiajului asupra psihicului

„Dacă dorim să aparţinem unui grup, atunci tendinţa este să ne conformăm regulilor acestui grup. Şi modalitatea în care ne machiem poate transmite un mesaj. De exemplu, o persoană care foloseşte foarte mult machiaj este posibil să dorească să fie în centrul atenţiei, să fie admirată. Putem face un experiment să verificăm care este starea de spirit atuni când suntem machiate şi atunci când nu suntem. Ce se schimbă de la o situaţie la alta? În care dintre ele ne simţim mai bine? Oricare ar fi răspunsul sau alegerea făcută, de a folosi produsele de make-up sau nu, să nu uităm starea emoţională interioară care vine în completarea a ceea ce vedem în oglindă”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Fizic şi psihic, spun specialiştii, nu suntem identici două zile la rând. Pentru a te asigura că faţa ta va transmite mesajul pe care doreşti ca persoanele din jur să îl recepţioneze, machiajul trebuie să accentueze cu grijă anumite trăsături ale chipului. O fire sensibilă, romantică va fi pusă în valoare printr-un machiaj delicat şi expresiv al gurii, în timp ce persoanele spontane şi comunicative vor pune accent pe ochi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite