Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie. Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia documentului pot verifica pe internet dacă acesta a fost emis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
345 de gălăţeni au refuzat cardurile din motive religioase. Foto: Adevărul
345 de gălăţeni au refuzat cardurile din motive religioase. Foto: Adevărul

De la 1 septembrie, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii care au peste 18 ani. În prezent, la Galaţi au fost emise peste 54.000 de carduri, iar 9.800 dintre acestea încă se mai află la Casa de Asigurări de Sănătate şi aşteaptă să fie ridicate.

Cardul naţional de asigurări sănătate a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015. Până la 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu sistemul cardului, iar numărul serviciilor validate cu noul document a depăşit încă din luna mai numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare.

„De când s-a anunţat că de la 1 septembrie cardurile de sănătate devin obligatorii, a început o afluenţă mai mare de persoane. Dacă înainte dădeam pe zi 10 - 15 carduri, acum numărul acestora s-a dublat. Sper ca medicii de familie să ia aceste carduri la cabinete dumnealor deoarece este mai comod, iar pacienţii le pot găsi acolo. Dacă au carduri şi nu au nevoie de servicii medicale, nu este musai să se prezinte la medicul de familie pentru a-i activa cardul dacă ştie că nu are probleme de sănătate pentru a nu crea acea afluenţă”, a declarat Dr. Elena Vrabie, preşedinte C.J.A.S. Galaţi.

Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.


Foto: Oana Cernat

image

„În prezent mai avem 9.800 de carduri din 54.196 şi avem peste 3.000 de carduri la care nu figurează medic de familie, este posibil să fie vorba despre cei plecaţi în străinătate. Probabil că atunci când au plecat erau încă asiguraţi şi nemaifigurând acum ca asiguraţi, nu s-a mai pus codul de parafă pe plicurile lor. Dacă ei ştiau că sunt la un anumit medic de familie, pot merge la acela, dacă nu, în funcţie de adresa la care locuiesc, le putem spune la ce medic pot merge”, a precizat Dr. Elena Vrabie, preşedinte C.J.A.S. Galaţi.


Foto: Oana Cernat

image

„Orice anunţ de ultimatum provoacă un val în rândul pacienţilor care au câte două, trei zile de trezirea conştiinţei şi vin la cabinet ori pentru a activa cardurile de sănătate, ori pentru a întreba cum pot intra în posesia lor. Problemele cu care ne confruntăm la nivelul cabinetului sunt reprezentate de acele categorii de pacienţi care încă nu au intrat în posesia cardului din diverse motive: ori schimbare de domiciliu, sau a medicului şi cardul s-a rătăcit undeva pe traseu deşi el a fost emis, sau există pacienţi cărora nu li s-au emis cardurile deoarece ei nu figurau ca asiguraţi la momentul tipăririi acestor documente. Este vorba despre 10 - 15 la sută din totalul de persoane aflate pe lista de capitaţie. O problemă aparte o reprezintă acele persoane care îşi pierd cardul de sănătate şi în acest caz Casa de Asigurări nu a stabilit încă o procedură clară despre cum le vom acorda servicii medicale până la emiterea unui alt card de sănpătate. O altă problemă cu care ne confruntăm este cea a blocării cardurilor. În acest caz, procedura de deblocare este anevoioasă şi presupune să sunăm un operator de la CAS, dar acel operator lucrează numai până la ora 16, sau 16:50, când are program Casa de Asigurări. În aceste condiţii nu ştim cum vom acorda serviciile medicale acelor pacienţi care vin după ora de închidere a Casei de Asigurări, neputând aştepta până a doua zi se redeschide”, a declarat Dr. Valentin Boldea, medic de familie.


Foto: Oana Cernat

image

În cazul persoanelor care lucrează în alte ţări, cardurile de sănătate devin funcţionale în momentul în care se vor asigura în România.

1593 de gălăţeni şi-au pierdut cardurile de sănătate

„La nivelul judeţului Galaţi avem peste 300.000 de asiguraţi. Sunt şi persoane care au refuzat cardurile din motive religioase sau de conştiinţă, acestea vin din trei în trei luni pentru a-şi lua adeverinţă. Este vorba despre 345 de persoane. Sunt şi 1593 de persoane care fie şi-au pierdut cardurile, fie le-au deteriorat sau şi-au schimbat numele de familie”, a spus Dr. Elena Vrabie, preşedinte C.J.A.S. Galaţi.

Pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi care dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite