Avertizare de caniculă şi confort termic accentuat emisă de meteorologi. Medic: „Insolaţia poate duce la stop respirator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este interzis efortul fizic intens pe timp de caniculă FOTO Shutterstock
Este interzis efortul fizic intens pe timp de caniculă FOTO Shutterstock

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni, 11 iulie, o avertizare de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă până joi, 14 iulie 2016. Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă fără o sticlă cu apă şi îmbrăcăminte deschisă la culoare atunci când soarele este foarte puternic. Cei mai afectaţi de temperaturile extreme sunt vârstnicii, copiii şi bolnavii cronici.

Galaţiul va fi cuprins în această săptămână de un val de caniculă, iar temperaturile vor depăşi 38 de grade Celsius. Şi disconfortul termic se va accentua, ceea ce înseamnă că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. E lucru deja ştiut că persoanele cu risc crescut în aceste situaţii limită uită să ţină cont de regulile de aur care le protejează sănătatea.

„Să se hidrateze mult mai consistent în aceste perioade, mai ales dacă stau afară şi mai şi muncesc. În unele cazuri se pot consuma chiar şi peste şase litri de apă pe zi, dar nu şi alcool. Desigur, populaţia trebuie să se îmbrace în haine deschise la culoare care să acopere în general toracele şi picioarele pentru a evita astfel arsurile solare. De asemenea, extremitatea cefalică trebuie acoperită cu şapcă sau pălărie uşoară pentru că la nivelul capului nu prea avem senzori de căldură şi nici de durere şi atunci putem suferi foarte repede o insolaţie fără să ne dăm seama”, a precizat dr. Mihai Polinschi, manager S.A.J. Galaţi.

Ce este şi cum apare insolaţia

Organismul nostru posedă în mod normal mecanisme pentru a se adapta la temperaturile foarte crescute. Metabolismul general scade, iar creşterea transpiraţiei şi vasodilataţia periferică favorizează pierderea de căldură. Atunci când este depăşită capacitatea de adaptare, simptomele de hipertermie apar. Cele mai multe cazuri de insolaţie se înregistrează în rândul celor care desfăşoară în soare activităţi fizice intense.

În faza premergătoare insolaţiei, temperatura corpului creşte peste 38 de grade Celsius şi apar simptome precum greaţa, dureri de cap, ameţeli, vărsături şi creşterea ritmului bătăilor inimii. În acelaşi timp, tensiunea arterială scade, corpul este tot mai slăbit şi apar dureri şi crampe musculare. Acesta este momentul în care trebuie să vă opriţi din activităţile pe care le desfăşuraţi şi să vă mutaţi la umbră.

Dacă aveţi posibilitatea, puneţi-vă comprese reci în regiunea axilelor şi consumaţi apă minerală cu înghiţituri mici timp de 2 - 4 ore până când urina are o culoare normală.

În cazul în care nu respectaţi aceste indicaţii şi continuaţi să rămâneţi sub soare, apare insolaţia, iar temperatura corpului va creşte peste 40 de grade Celsius. În acest moment apar dureri intense de cap, vărsături în jet, dificultăţi în respiraţie, iar tensiunea arterială scade.

Insolaţia este considerată urgenţă medicală, iar primul ajutor constă în tehnici de răcire cu ajutorul compreselor reci şi prin aplicarea de pungi de gheaţă pe gât, axile şi abdomen. Sunt situaţii dramatice în care insolaţia duce la stop respirator, manevrele de respiraţie artificială şi masajul cardiac fiind esenţiale.

„La mijlocul zilei, în intervalul orar 11:00 - 17:00 să evite expunerea la soare, plimbările în natură, existând riscul atât de a face insolaţie, a deshidratării organismului şi de agravare a afecţiunilor cronice preexistente. Categoriile de persoane la risc sunt reprezentate de bebeluşi, copii cu vârsta până în trei ani, dar şi bătrânii, în special cei cu afecţiuni cronice cardiovasculare şi respiratorii”, a explicat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Pentru un tonus bun, petreceţi timp în locuri răcoroase şi consumaţi cât mai multe fructe, legume şi lichide.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite