Arta de a şti să dormi şi care sunt cele mai odihnitoare ore pentru somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul este vital pentru fiecare dintre noi în menţinerea şi redobândirea sănătăţii, atunci când ne-am confruntat cu o afecţiune. Pentru a avea un somn odihnitor, este necesar să învăţăm câţiva paşi prin care să ne relaxăm corpul fizic, pe cel mental şi emoţional, astfel încât organismul să se vindece mai repede şi să elimine toxinele.

Corpul fiecăruia dintre noi se hrăneşte cu hrană solidă, lichidă, somn, aer, gânduri şi emoţii.  Ca importanţă, somnul este al doilea după aer, fără de care majoritatea dintre noi nu pot rezista mai mult de un minut.  Privarea de somn sau somnul insuficient conduce în timp la pierderi de memorie, iar corpul va avea tendinţa să se îngraşe.

”În timpul somnului, corpul fizic se relaxează, chiar dacă o serie de procese continuă, cum este cazul digestiei, imunităţii, circulaţiei sanguine şi celei limfatice. Dacă în timpul zilei am avut emoţii puternice, cum ar fi o ceartă puternică, nervozitate, teamă sau, dimpotrivă, iubire, aceste emoţii vor continua şi în timpul somnului. În mod asemnător, când avem anumite gânduri, acestea vor continua în timpul somnului şi ele vor fi şi hrănite”, explică psihologul Stelian Chivu.

Somnul are trei faze. În primă instanţă, avem somnul uşor, în care cel în cauză se pregăteşte să adoarmă, avem apoi somnul profund şi somnul cu vise. În cazul somnului profund, numit şi somn rem, corpul intră aproape într-o stare cataleptică, visele lipsind. La somnul cu vise, globii oculari se mişcă, în funcţie de intensitatea visului.  

”Un ciclu de somn are o durată de 90 de minute, din care cam 10 minute reprezintă somnul profund, fără vise. Ideal ar fi pentru un adult să doarmă între 7 şi 9 ore în fiecare noapte. Există şi un calcul al necesarului de somn pentru fiecare persoană în parte în funcţie de vârstă, însă cel mai important indiciu că organismul a avut parte de somnul de care avea nevoie este faptul că persoana în cauză se scoală odihnită”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Principala cauză a insomniilor

Deşi poate părea ciudat, foarte mulţi dintre noi nu ştiu să doarmă. Este un întreg proces premergător intrării în starea de somn, iar cine îl respectă, va avea parte de un somn odihnitor. Este important în primul rând să ne eliberăm de gândurile şi emoţiile acumulate în timpul zilei, pentru că ele ne vor influenţa somnul. Chiar şi filmul la care ne uităm înainte de culcare poate juca un rol important aici. Dacă vom alege să vizionăm un film de groază, mintea va avea tendinţa să ruleze anumite secvenţe şi în timpul somnului, iar acesta va fi agitat şi presărat chiar cu coşmaruri.

”Se spune că un om deştept doarme în patru ore cât o fac alţii în şapte sau opt ore de somn. Ce înseamnă asta? În primul rând, să ne relaxăm corpul pe segmente musculare, apoi corpul mental şi pe cel emoţional. Nu e deloc complicat, cum poate părea la prima vedere. Cine o face de câteva ori, îi va intra în obişnuinţă. Făcând asta, intră în faza de somn cu corpul fizic deja relaxat. Conform mai multor studii efectuate în privinţa somnului, peste 70% din persoanele intervievate au declarat că au mari dificultăţi în a adormi, acuzând diferite forme de insomnie, iar procentul este în creştere”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Principala cauză a insomniilor este mintea, pe care nu reuşim să o relaxăm înainte de culcare. Atât de cunoscuta idee cu număratul oilor s-a dovedit doar o glumă, demonstrată de specialiştii de la Universitatea din Pennysilvania (SUA), ale căror teste au arătat că în acest caz rezultatele tind spre zero.

Somnul elimină toxinele mai rapid

Cele mai odihnitoare ore pentru somn sunt între 22,00 şi 06,00 dimineaţa. Mulţi dintre noi îşi spunea adesea că vor recupera o noapte de somn sau orele de somn pierdute, însă nu este chiar aşa uşor. Acest lucru se întâmplă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta persoanei în cauză, zona unde este amplasată locuinţa, pentru că una este să stai la munte, unde poluarea este mult mai redusă şi cu totul altceva este să locuieşti într-un oraş foarte aglomerat. Şi temperatura este importantă. Dacă este prea cald, corpul se agită, iar dacă este prea rece, nu se poate relaxa din cauza frigului.

”Persoanele care transpiră constant în timpul somnului au acumulat o cantitate destul de mare de stres. Este recomandat, dacă se poate, să nu dormim cu foarte multe aparate electrice şi electronice lângă noi. Vorbim de telefoane, calculatoare şi televizoare. Este o falsă impresie că adormim cu televizorul deschis. Ecranul televizorului emite o lumină cu nuanţe de albastru, care ţine mintea subconştientă trează, ce nu permite nici corpului să se relaxeze la nivel profund. Este deci un somn forţat, chinuitor, şi tocmai de aceea este total contraindicat să adormim cu televizorul deschis”, explică psihologul Stelian Chivu.

Somnul agitat sau lipsa acestuia generează tot felul de probleme, cum ar fi scrâşnirea dinţilor, care indică o cantitate mare de stres acumulată în zona abdominală, vorbitul în timpul somnului, somnambulismul, coşmarurile şi halucinaţiile.

Nici dacă dormim prea mult nu este bine. Persoanele care dorm mai mult de 10 ore pe zi, au tendinţa să devină rigide fizic şi se mişcă din ce în ce mai greu.  Cei în cauză riscă să facă la un moment dat un accident vascular cerebral, iar creierul va îmbătrâni prematur.

”În timpul somnului, creierul poate să lucreze, să acceseze şi să consolideze anumite amintiri, să creeze anumite conexiuni creative. Când corpul fizic se relaxează şi emoţiile se detensionează, mintea conştientă intră în legătură cu mintea subcoconştientă şi avem astfel acces la foarte multe informaţii extrem de folositoare. În timpul somnului, corpul va elimina foarte multe toxine acumulate din mâncare sau ca urmare a stresului. Ne putem programa, de asemenea, ca prin somn să ne vindecăm mai repede de o anumită afecţiune de care suferim. Mentalul va fi orientat şi în somn către vindecare, iar acest lucru se va întâmpla mult mai repede”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite