VIDEO Decebal Bacinschi: „Focşaniul este cel mai sigur loc în caz de cutremur mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile L1 şi L2 din Sud, singurele consolidate
Blocurile L1 şi L2 din Sud, singurele consolidate

Autorităţile spun că în Vrancea sunt puse la punct planurile de intervenţie în cazul producerii unui cutremur de magnitudine mare.

Problemele cele mai mari, adică pagube şi victime, se înregistrează, în general, în alte zone, mai departe de epicentrul cutremurului, şi mai puţin în Vrancea, spun autorităţile. Acestea susţin că sunt pregătite şi au mijloacele necesare de acţiune în cazul unui cutremur mare.

„Există planuri de apărare pentru situaţiile de urgenţă, generate de alunecări de teren şi cutremure. Ele sunt puse în aplicare după producerea unui cutremur major de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă, respectiv comitetul judeţean. În aceste planuri sunt prevăzute atribuţii specifice pentru toate instituţiile şi autorităţile cu competenţe, inclusiv modalităţi de intervenţie, spaţii de cazare, posibilităţi de hrănire a persoanelor pentru care se impune acest aspect. Prioritatea numărul unu este salvarea persoanelor, care se face de ambulanţele din dotarea Serviciului de Ambulanţă, precum şi identificarea şi evacuarea persoanelor surprinse sub dărâmături”, precizează  lt.col. Flaviu Chiscop,  inspector şef ISU Vrancea.

Şi Spitalul Judeţean are întocmit un astfel de plan, personalul fiind instruit periodic.

„Spitalul Judeţean are un plan de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă provocate de un cutremur. Prin acest plan s-a prevăzut şi o celulă de urgenţă, care organizează, coordonează şi controlează acţiunile, măsurile de protecţie, pregătire şi intervenţie. De asemenea, avem pregătite şi materialele necesare pentru intervenţia în cazul unei situaţii de urgenţă, precum costume de protecţie, impermeabile, lanterne, truse sanitare, stingătoare şi toate cele necesare”, spune Alina Pelin, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean „Sf. Pantelimon” Focşani.

Edilii din Focşani ţin însă să liniştească populaţia, garantând pentru faptul că oraşul are construcţii solide.

„Focşaniul a fost construit pentru gradul 9 de seismicitate. Chiar am rugat ca dacă cineva a intervenit la structura de rezistenţă să putem lua nişte măsuri  şi să refacem structura de rezistenţă aşa cum a fost. Din cele 36.000 de unităţi locative, cât are Focşaniul, 31.000 sunt blocuri. Noi am avut o acţiune de a identifica şi expertiza blocurile construite înainte de 1977. Dar şi înainte de 1977 noi proiectam pentru gradul 9 de seismicitate. Blocurile noastre nu ridică probleme din punctul de vedere al consolidării. În caz de cutremur mare, nu ar trebui să avem probleme. Eu unul garantez pentru ce s-a construit în Focşani”, a spus Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focşani.

În Focşani, singurele blocuri cu risc seismic consolidate după 1990 au fost "gemenii" L1 şi L2, din Cartierul Sud, care au fost afectate de cutremurul din 1977, iar singura clădire cu bulină roşie este imobilul fostului Tribunal, de pe strada Cuza Vodă, care va fi transferat la Compania Naţională de Investiţii pentru consolidare.

Mai puteţi citi:

La 36 de ani de la seismul din 1977, în Focşani s-au construit puţine adăposturi în caz de cutremur

Gheorghe Mărmureanu crede că un seism de 7 grade pe scara Richter în zona Vrancea nu duce la pierderi de vieţi omeneşti

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite