Statul, „fentat“ cu talent la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea

Statul, „fentat“ cu talent la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea

Gabriel Copaci a câştigat concursul la Casa de Sănătate Vrancea

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, juristul Mihai Copaci, îl are de o săptămână coleg în instituţia pe care o conduce pe fratele geamăn Gabriel Copaci.

Mihai Copaci şi-a angajat de curând fratele geamăn, Gabriel Copaci,  în postul de jurist al „băncii” sistemului sanitar, în urma unui concurs care s-a desfăşurat pe 12 august şi la care a candidat de unul singur.

Alegerea lui Gabriel Copaci pentru un post la stat pare una cel puţin curioasă, având în vedere faptul că el este avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi deţine împreună cu fratele său o cramă de vinuri în comuna lor natală, Jariştea.

Fratele său geamăn,adică şeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, spune însă că acest concurs a fost un prilej pentru a salva un post de jurist din cadrul instituţiei, în condiţiile în care un angajat s-a transferat la începutul anului în cadrul Direcţiei de Finanţe Vrancea. „Concursul a fost anunţat încă din 12 iulie, conform legii, atât în presă, cât şi pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. În ultima zi de depunere a dosarelor am constatat că nu s-a înscris nimeni şi l-am rugat pe fratele meu să participe, având în vedere că una din condiţiile impuse de lege era o vechime în funcţie juridică de nouă ani. După ce va primi numirea în post îşi va da demisia. M-am folosit de acest tertip pentru a păstra un post de jurist în instituţie, pentru că dacă nu participa nimeni la concurs postul devenea vacant, intra sub incidenţa Ordonanţei 77/2013 şi postul dispărea”, explică Mihai Copaci angajarea în instituţie a fratelui său.

Acesta neagă însă că ar fi avut vreo influenţă în ce priveşte examenul, precizând că se afla în concediu de odihnă, iar din comisia de concurs a făcut parte pe lângă reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea şi un împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în cazul de faţă un angajat de la Instituţia Prefectului.

„Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu-şi trimite oamenii lor la concursuri, ci un reprezentant, cu delegaţie, de la Prefectură. Eu ştiu doar că în cazul acestui concurs s-a respectat procedura. Din punct de vedere legal nu se pune problema că examenul nu s-a desfăşurat corect, iar din punct de vedere moral nu pot eu să mă pronunţ. Nu ştiu de ce nu s-a mai înscris nimeni la concurs. Probabil criteriul vechimii”, ne-a declarat prefectul Cătălin Popescu.

Noul angajat al Casei de Sănătate Vrancea, Gabriel Copaci, nu a fost de găsit în ultimele două zile la telefon, surse din rândul cunoscuţilor lui precizându-ne că în acest week-end acesta a fost ocupat cu botezul copilului său.

Un frate cu PNG-ul, altul cu PNL-ul

Spre deosebire de fratele său Mihai, avocatul Gabriel Copaci nu s-a remarcat prin lucruri deosebite în cariera sa profesională. Acesta a surprins prin decizia luată în anul 2007, de a candida la alegerile europarlamentare din Partea Partidului Noua Generaţie a lui Gigi Becali, pe o poziţie totuşi neeligibilă, în condiţiile în care fratele său Mihai a fost până de curând membru vechi al Partidului Naţional Liberal.

Spunem până de curând pentru că în luna iulie Mihai Copaci a fost exclus din filiala Vrancea a Partidului Naţional Liberal, după ce a fost acuzat că „a coabitat cu PDL” pentru a-şi păstra funcţia de director la Casa de Sănătate Vrancea. Totodată, liberalii i-au imputat şi greşeli de ordin administrativ, cum a fost decizia privind executarea silită a celor 6000 de ţărani agricultori din Vrancea scoşi datori la fondul de sănătate.

Mihai Copaci se află la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea din anul 2006.

Mihai Copaci, un mandat zbuciumat

Mandatul său în această funcţie a fost unul zbuciumat, fiind demis de nu mai puţin de patru ori de la cârma instituţiei, în diversele guvernări care s-au succedat la putere în ultimii şapte ani. De fiecare dată a revenit în fruntea CAS Vrancea victorios, după ce instanţa i-a dat tot timpul câştig de cauză.

Presa a speculat că în deciziile magistraţilor a contat şi faptul că soţia şefului Casei de Sănătate, Adriana Copaci, este judecător la secţia de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Vrancea. Aceasta nu a judecat nici un proces de-al soţului, dar este de presupus că l-a ajutat măcar cu sfaturi. În prezent, Mihai Copaci este din nou protagonistul unor evenimente în desfăşurare la Casa de Sănătate Vrancea.

De curând, mandatul acestuia în funcţia de preşedinte-director general a expirat, astfel că postul a fost scos la concurs de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Copaci s-a înscris la concurs, dar liberalii vrânceni i-au pus un contracandidat în persoana lui Cătălin Buscă, vicepreşedinte PNL Vrancea, care este consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Concursul care trebuia să se desfăşoare pe data de 8 august nu a mai avut loc din cauză că Mihai Copaci a contestat în instanţă, şi a obţinut câştig de cauză, dosarul de candidatură al lui Cătălin Buscă.

„Motivul principal pentru care am solicitat în instanţă suspendarea concursului este faptul că indicatorii după care trebuia întocmit planul de management sunt depăşiţi. În decembrie a fost scos la concurs postul de preşedinte-director general al CAS, concurs la care am participat. Pentru acel concurs au fost anumiţi indicatori stabiliţi prin ordinul 15/2008 modificat prin ordinul 305/2012, iar la acea dată întocmirea planului de management cu indicatorii respectivi a presupus îndeplinirea lor aşa cum erau exprimaţi”, a motivat Copaci prin contestaţia depusă. Până când contestaţia nu se va judeca pe fond, un alt concurs nu va mai avea loc iar Mihai Copaci rămâne şef la Casa de Asigurări Vrancea.

Mai puteţi citi:

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, excludere cu repetiţie din PNL Vrancea. Mihai Copaci: "Voi reveni în acest partid"

Mihai Copaci a revenit şef la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vrancea

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările