Peste 8.000 de elevi sunt obligaţi să înveţe în condiţii insalubre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 400 de unităţi de învăţământ din judeţul Vrancea nu au autorizaţii sanitare de funcţionare pentru că nu au apă curentă.Multe dintre aceste şcoli nu au grupuri sanitare, iar altele sunt insalubre şi nu pot fi folosite. Doar aproximativ 200 de şcoli sunt pregătite sută la sută pentru a începe şcoala.

Cu o săptămână înaintea reluării cursurilor, mai mult de jumătate dintre şcoli nu sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare , iar situaţia este dramatică şi în ceeea ce priveşte protecţia împotriva incendiilor. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural.

Un control derulat de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la şcolile din peste 50 de comune, dar şi la cele din oraşele Adjud, Odobeşti şi Panciu, a scos la iveală multe nereguli.


"Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au apă curentă, iar grupurile sanitare sunt insalubre. Totală lipsă de igienă, de aceea nu s-au acordat autorizaţiile sanitare", a spus Laurenţiu Druică, inspector DSP Vrancea.


Cu doar şapte zile înaintea începerii noului an şcolar, peste 8.000 de copiii vor fi obligaţi să înveţe în condiţii improprii. Aceştia vor intra în noul an şcolar în unităţi de învăţământ care nu corespund normelor impuse de Ministerul Educaţiei. Inspectorul general al ISJ Vrancea, Stan Rogoz, admite că pe 13 septembrie, în prima zi de şcoală, sute de unităţi de învăţământ nu vor avea autorizaţii sanitare.

"Există şi o soluţie de avarie. Şcolile care nu au primit până acum autorizaţia sanitară vor obţine un aviz de funcţionare pentru un an, timp în care sperăm să fie remediate problemele", a declarat Stan Rogoz.

Fără frigidere pentru lapte şi corn


Inspectorii DSP Vrancea rămân fermi pe poziţii şi spun că nu vor acorda autorizaţii niciuneia dintre şcolile la care nu se respectă legile în vigoare.

"Sunt sute de şcoli care nu au încă frigidere pentru păstrarea laptelui şi a cornurilor oferite copiilor prin programul naţional.

Grupurile sanitare arată ca după război, iar la unele şcoli apa curentă este doar un vis", atrage atenţia Laurenţiu Druică, inspector DSP Vrancea.

Viorel Ghinea, directorul şcolii din comuna Moviliţa spune că reprezentanţii DSP Vrancea au dreptate atunci când refuză autorizaţia.


"Noi nu am avut bani pentru investiţii. Avem o şcoalăm mică şi nimeni nu ne-a băgat în seamă. Ca să creezi condiţii, ai nevoie de bani. Nu avem apă curentă în toată comuna, de unde să tragem la şcoală?", spune profesorul.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite