Ministrul Educaţiei, fentat de inspectorii generali şcolari. Cum au boicotat şefii Inspectoratelor concursul pentru posturi. Ministrul: „Am păşit cu stângul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei Naţionale
Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei Naţionale

Concursurile de ocupare a funcţiilor de inspectori generali şcolari în fiecare judeţ au fost boicotate de majoritatea candidaţilor care s-au retras din concurs pe ultima sută de metri. În ultimii şapte ani, şefii inspectoratelor au fost numiţi prin delegaţie, fără a susţine vreun concurs.

După şapte ani de întrerupere a concursurilor pentru funcţiile de inspectori generali şcolari, timp în care responsabilii sistemului de educaţie din judeţe au fost numiţi în post cu delegaţie, cu semnătura miniştrilor care s-au perindat în această perioadă, anul acesta Ministerul Educaţiei a decis să întrerupă această formulă de interimat.

Prin urmare, în perioada 11-20 martie, la Ministerul Educaţiei Naţionale se desfăşoară concursurile pentru şefia celor 42 de inspectorate şcolare.

Ca un făcut însă, acest examen este boicotat de candidaţi, aproape toţi „îmbolnăvindu-se” subit. După primele trei zile de programări la examene, din cei 12 candidaţi programaţi, doar patru şi-au învins teama şi au dat concursul, spre marea dezamăgire a ministrului Educaţiei, mai ales că majoritatea dintre înscrişii la examen sunt candidaţi unici.

FOTO: Felicia Man-Olt

image

Actualul inspector şcolar general al IŞJ Olt, Felicia Man, care este membru PSD, a fost printre cei care au dat startul boicotului concursului de la minister. „M-am retras din concurs din motive personale. Nu vreau să comentez mai mult”, a spus Felicia Man despre gestul retragerii sale din concursul pentru care urma să candideze de una singură.

Tot candidate unice au fost şi actualele şefe ale inspectoratelor şcolare Vrancea şi Vaslui, care însă nu au mai intrat să susţină probele.

FOTO: Vasilica Zaharia-Vrancea

Vasilica Zaharia a fost numită în fruntea ISJ la sfârşitul lunii mai

“M-am retras din concurs în această sesiune. Voi vedea dacă mă voi înscrie într-o sesiune viitoare sau se va înscrie altcineva”, a precizat sec  şefa social democrată a ISJ Vrancea,Vasilica Zaharia.

Colega sa de la Vaslui, Gabriela Plăcintă, a refuzat să spună de ce s-a retras din concurs, invocând doar atât: „motive personale”.

FOTO:Gabriela Plăcintă, Vaslui

image

În acelaşi mod a procedat şi Theodora Şotcan, şefa IŞJ Bacău, care este totodată şi consilier judeţean PSD, care nu a răspuns la telefon pentru a ne preciza motivele pentru care s-a retras din cursă.

La rândul său, şeful IŞJ Neamţ, Viorel Stan, a dat vina pe starea de sănătate pentru retragerea din concurs şi că îşi va lua revanşa la concursul viitor. “Starea nu mi-a permis să intru la examen. Eram obosit şi nu mă simţeam fizic foarte bine”.

Şi în Harghita candidatul s-a retras din examen.

Au fost însă şi judeţe unde se prefigura o adevărată competiţie pentru scaunul cel mai înalt din învăţământ, dar totul s-a dezumflat în faţa colii de examen.

Din judeţul Dolj s-au retras din concurs ambii candidaţi înscrişi, respectiv actualul inspector general Georgică Florea Bercea şi Dumitru Iftimov, director al Colegiului Naţional „Gh. Chiţu” din Craiova.

FOTO: Georgică Florea Bercea-Dolj

2

„Am preferat să mă retrag din concurs din cauza unor probleme de sănătate, mai exact din motive personale, a spus Georgică Florea Bercea, inspector general în cadrul ISJ Dolj.

Directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu”,  Dumitru Iftimov, a apucat totuşi să vadă subiectele, dar  s-a retras din concurs în momentul în care şi-a dat seama că nu va obţine o notă favorabilă. „Am stat atât la evaluare, cât şi la proba scrisă, însă am realizat că nota pe care aş fi o obţinut-o nu m-ar fi avantajat, iar din acest motiv am preferat să mă retrag din concurs. Puteţi să consideraţi că m-am retras din motive personale. Concursul se va reprograma cu siguranţă, iar eu mă voi înscrie din nou”, a declarat Iftimov.  

Judeţul Brăila trebuia să se prezinte  la concurs cu doi candidaţi, Carmen Pârlog şi Iulian Danielescu, însă amândoi s-au retras din competiţie chiar în timpul probelor. Carmen Pârlog şi-a motivat decizia prin faptul că s-a simţit rău. „Mi-a fost rău în timpul probei scrise şi am decis la finalul ei să mă retrag din concurs, pentru că nu eram în starea necesară să pot continua”, a declarat aceasta.

FOTO: Carmen Pîrlog-Brăila (foto-Obiectiv)

1

Iulian Danielescu, care a fost şef ISJ, s-a ferit să facă declaraţii prin care să îşi justifice retragerea, după ce DNA a început o anchetă împotriva sa şi a altor opt cadre didactice brăilene, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals.

FOTO: Iulian Danielescu-Brăila

1

„Am început cu stângul”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Câmpeanu, ne-a declarat nu se aştepta la un astfel de tratament din partea celor care conduc învăţământul la nivel de judeţe.

„Cred că orice comentariu al meu este de prisos. Eu am avut intenţii bune, să asigur stabilitate sistemului, pentru implementarea planurilor manageriale de dezvoltare a şcolilor. Am vrut să fie o selecţie pe bază de competenţe. Sunt extrem de dezamăgit. Am început cu stângul şi este un semnal prost care se transmite, pentru că după această perioadă vor urma concursuri şi pentru inspectorii adjuncţi, directori ai caselor corpului didactic, inspectori, dar şi concursuri pentru 7000 de directori de şcoli”, ne-a precizat ministrul Cîmpeanu.

FOTO. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei Naţionale

sorin cîmpeanu

Acesta nu a ştiut să ne spună ce i-a determinat pe „generali” să abandoneze lupta şi s-a arătat sceptic că lucrurile se vor îmbunătăţi între 16 şi 20 martie, când sunt programaţi pentru examen ceilalţi candidaţi.

Singurele două judeţe din ţară care nu au avut aspiranţi la şefia IŞJ au fost Constanţa şi Caraş Severin.

De asemenea, în judeţele Cluj, Sălaj, Mehedinţi şi Hunedoara actualii titulari şi-au reconfirmat poziţia, după ce s-au prezentat la concurs şi au trecut cu brio.

Pe 21 martie, ministrul Educaţiei ar putea să ia o decizie legată de cei care conduc în prezent destinele învăţământului la nivel de judeţe, având la îndemână trei posibilităţi: să organizeze un nou concurs, să le prelungească mandatele actualilor şefi sau să numească alţi interimari.

Mai puteţi citi:

Ministrul Educaţiei a anunţat organizarea de concursuri pentru posturile din inspectoratele şcolare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că pe 9 februarie va fi lansat anunţul public pentru concursurile de ocupare a posturilor de inspectori şcolari generali.

Noi condiţii pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar. Cum arată fişa postului şi contractul de management

Ministerul Educaţiei a modificat Metodologia de organizare a concursului pentru inspectori şcolari şi a relaxat condiţiile de participare. Asta chiar în ajunul lansării concursurilor pentru funcţia de inspector şcolar general.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite