Medicină şcolară fără medici. Nimeni nu se mai ocupă de sănătatea elevilor din mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicina şcolară duce lipsă de doctori FOTO. medicidefamilie.ro
Medicina şcolară duce lipsă de doctori FOTO. medicidefamilie.ro

Cele mai mari probleme sunt în şcolile din mediul rural, unde nu există niciun medic. Vrancea are aproximativ 60.000 de elevi şi doar şapte medici şcolari, toţi în mediul urban.

Sute de unităţi de învăţământ din Vrancea sunt private de prezenţa zilnică a unui medic şcolar.

Doar şapte medici şcolari se ocupă în tot judeţul de sănătate elevilor, dintre care cinci în municipiul reşedinţă de judeţ, Focşani, care au în subordine mai multe şcoli şi grădiniţe şi fac triajul epidemiologic şi câte unul în oraşele Adjud şi Panciu.

În mediul rural, astfel de specialişti sunt inexistenţi. Elevii ar putea fi însă vizitaţi periodic de către medicul de familie din comună, dacă primarii ar avea bunăvoinţa de a aloca o parte infimă din buget plăţii acestuia, în urma încheierii unui contract pe perioadă determinată.

În general medicii de familie din rural nu acceptă să facă activităţi de medicină şcolară, exceptând imunizările. Soluţie legală există, primăriile să încheie convenţii cu medicii de familie sau să aducă alţi medici, dar aparent edilii invocă bugetul local insuficient şi nu-şi permit să mai remunereze în plus  şi medicii de familie.

Muncă voluntară

Sunt şi medici de familie care o dată pe săptămână se deplasează în unităţile şcolare pentru a asigura asistenţă elevilor, cu toate că nu primesc în schimb niciun leu.

„Fac controale periodice în rândul elevilor şi chiar le mai scriu pe bileţele ce medicamente ar trebui să le cumpere părinţii. Le ţin şi lecţii de educaţie sanitară, informându-i despre pericolul ţigărilor, drogurilor. Este foarte important ca într-o şcoală să existe un medic", ne spune Vasilica Cristian, medic de familie în judeţul Vrancea.

În total, în învăţământul şcolar şi preşcolar din Vrancea sunt 60.000 de elevi.

Vă mai recomandăm.

Mai puţin de jumătate dintre medicii de familie au încheiat cu Casa de Sănătate contracte pentru vaccinare sau testare

Cel mai mare câştig pe care îl are un medic de familie din Vrancea este de 16.000 de lei pe lună


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite