FOTO Campionul din judeţul fără canotaj. „Pentru mine nu este un sport, este un mod de viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Chelaru este campion european de canotaj
Iulian Chelaru este campion european de canotaj

Iulian Chelaru, din Păuneşti (Vrancea), a reuşit, la 19 ani, să ajungă campion european la un sport care nu există în Vrancea.

Canotajul este un sport nautic de grup, practicat în ambarcaţiuni puse în mişcare cu ajutorul vâslelor şi ramelor, dacă este să cităm o definiţie aproape exactă din dicţionarul explicativ. Deşi este sport olimpic încă de la 1900, în România canotajul este practicat mult mai din vechime, de peste 250 de ani, prima competiţie naţională fiind consemnată la Galaţi, în 1856.

Statistic vorbind, canotajul este, alături de gimnastică, sportul care a adus cele mai mari satisfacţii României, prin medaliile cucerite la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale, europene sau balcanice. Canotajul nu se practică însă în toate judeţele iar atunci când zone care nu au nicio tangenţă cu acest sport oferă ţării campioni europeni, lucrurile devin interesante şi pot inspira şi pe alţii.

Este şi cazul lui Iulian Nicu Chelaru, în vârstă de 19 ani, singurul campion european la canotaj din istoria Vrancei. Tânărul este născut în comuna Păuneşti şi nu s-a gândit niciodată că o să facă sport de performanţă, mai cu seamă canotaj, după ce în copilărie a suferit un grav accident. De o modestie rară, foarte greu a acceptat să vorbească cu noi despre performanţele sale, dar într-un final s-a deschis dialogului.

"Nu mă gândeam că pot să mai fac sport"

“Am avut mâna dreaptă ruptă complet şi nici nu mă gândeam să practic un sport. Cu timpul însă mi-am revenit şi am îndrăznit mai mult. Dar să ajung la canotaj nici nu bănuiam vreodată, pentru că în Vrancea nu există o tradiţie în acest sport şi nici măcar un club sportiv nu este. Dar în viaţă totul este posibil”, ne spune Iulian. Aventura lui în această lume a sportului cu vâsle şi rame a început în urmă cu doar patru ani, pe când era în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Adjud. Acolo a întâlnit o adolescentă care practica acest sport şi care impresionată de constituţia vrânceanului i-a recomandat să încerce ceva în acest scop.

“Mi-a spus că sunt înalt, că aş avea potenţial şi că ar putea să mă aştepte un viitor frumos în canotaj. Aveam o rudă care practicase la rândul ei canotajul, timp de 7 ani, i-am cerut o părere şi în câteva zile am cerut transferul la liceul din Năvodari, judeţul Constanţa. O decizie radicală de care nici eu nu m-am crezut capabil. M-am legitimat la Clubul Ştiinţa Constanţa şi asta a fost”, mărturseşte Iulian Chelaru (foto).

campion canotaj

Tânărul campion spune că adaptarea a fost foarte grea, mai ales că plecase departe de casă şi îl aştepta o lume total nouă, cunoscută doar de la televizor. Ba chiar s-a gândit în primele momente să renunţe şi să revină acasă, la familia lui şi colegii din Adjud, însă în faţa acestei situaţii a învins raţiunea.  Şi nu i-a părut rău, pentru că primele rezultate au venit foarte repede. După numai o lună şi jumătate de sport a devenit vicecampion naţional la ergometru, adică aparatul de antrenament care imită secvenţa de mişcări practicată de canotori în barcă.

"Nu eram încă pregătit pentru apă, nici măcar nu ştiam să înot. Abia ulterior am intrat la antrenamente pe apă, pe canalul Midia Năvodari. Când m-am lansat la apă am făcut-o în barca de 4 rame şi la vâsle. Rama îmi place cel mai mult, pentru că sunt stângaci şi având în vedere operaţia pe care am avut-o la mâna dreaptă mâna stângă a devenit de bază. La canotaj vâsla este pentru fiecare mână şi ramele cu ambele mâini. Există nu mai puţin de opt probe în canotaj. Am avut nişte antrenori deosebiţi în persoana soţilor Marian şi Georgeta Grijuc, care m-au selecţionat şi cărora le datorez primii paşi în această lume. După foarte puţin timp mi-am dat seama ce mi-ar trebui pentru acest sport şi am ajuns la concluzia că motivaţia este totul”, explică sportivul.

În anul 2016, proba de 4 rame fără cârmaci, echipa României de Tineret, din care a făcut parte şi Nicu Chelaru, a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial din Lituania. În anul următor, aceeaşi echipă a reuşit o altă performanţă de excepţie, Iulian obţinând titlul de vicecampion european. Toată munca şi eforturile colosale au fost încununate de un mare succes obţinut anul acesta, în Belarus, unde echipajul de 8+1 al României, din care a făcut parte şi vrânceanul, a obţinut titlul european, după o perioadă de absenţă.

Acum activează la Dinamo Bucureşti

De anul trecut, Iulian Chelaru este component al Clubului Dinamo Bucureşti şi în cadrul lotului naţional se antrenează zilnic la baza de la Snagov.

“Nu cred că am fi reuşit această performanţă fără antrenorul nostru, Antonio Colamonici, un italian care a resuscitat canotajul românesc şi care se va ocupa şi de loturile de fete. Avem un regim spartan de antrenamente. O zi de antrenament înseamnă opt ore de muncă, patru dimineaţa, şi patru după-amiaza, iar liber avem doar duminică după-amiază, având programat doar un singur antrenament. Nu există un regim alimentar, totul funcţionează pe sistemul bufet suedez dimineaţa şi seara iar la prânz avem porţii, sub atenta supraveghere a unui nutriţionist.  Canotajul este un sport care solicită forţă, supleţe, coordonare şi rezistenţă. Implică un grad mare de efort fizic. Pentru mine, canotajul nu este un sport, este un mod de viaţă. Îmi vine tot timpul să mă antrenez”, ne spune Iulian.

Spune că beneficiază de condiţii extraordinare la lotul naţional, unde marea campioană Elisabeta Lipă, care este preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, se îngrijeşte ca sportivii să fie foarte bine trataţi. Pe lângă antrenamente, canotorii au programe de refacere, masaj şi forţă.

Ţelul său în viaţă este să aibă un parcurs cât mai bun şi să devină campion mondial cu echipa de seniori şi să participe la Jocurile Olimpice din 2024.

Când l-am întâlnit pe Iulian Chelaru la Focşani, se afla într-o mică vacanţă, prilej de a profita pentru a exersa cu instructorul de la şcoala de şoferi care-l ajută să obţină permisul de conducere. Vacanţa a fost însă întreruptă de un telefon primit de a Federaţie Română de Canotaj, în care Iulian a fost anunţat să se prezinte de urgenţă la lot, întrucât va pleca cu echipa de seniori a României într-un stagiu de pregătire în Italia.
“Este o veste extraordinară. Părinţii mei, dar şi fratele şi sora care au rămas acasă la Păuneşti sunt foarte mândri de mine. În cei patru ani de când practic canotajul am adunat o salbă de 17 medalii de campion naţional”, ne spune Iulian.

Dincolo de sport, tânărul are un hobby interesant pentru un sportiv, cititul, astfel că atunci când prinde puţin timp liber lasă totul la o parte pentru o carte bună. Instructorul său de la şcoala de şoferi ne-a dezvăluit că l-a surprins într-un moment când citea o carte a  filosofului german Immanuel Kant.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite