Criza reduce numărul creditelor pentru „Prima Casă”

Nesiguranţa zilei de mâine îi face pe focşăneni să se gândească de două ori înainte de a se muta la casa lor. Focşănenii nu mai îndrăznesc să ia un credit prin programul „Prima Casă", iar cei care şi-au luat deja o locuinţă stau cu frica în sân că nu o să mai aibă cu ce-şi plăti ratele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă anul trecut programul „Prima Casă" s-a bucurat de un real succes, acum foarte puţini mai sunt focşănenii care se mai încumetă să treacă pragul unei bănci pentru a lua un credit de câteva zeci de mii de euro.

„Din cauza situaţiei economice incerte, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice sunt mai rezervate când vine vorba de obţinerea unui credit. Iar cei care au deja un împrumut vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea plăti ratele, urmând să fie executaţi", declară reprezentantul unei bănci din municipiu.

Rate lunare de sute de euro

Reducerea salariilor şi teama de a-şi pierde locul de muncă îi pun în dificultate şi pe cei care au reuşit să-şi cumpere o locuinţă în rate.

Este şi cazul lui Marian Păun, de 30 de ani, din Focşani. Tânărul este dealer la o reprezentanţă auto din oraş şi are un salariu pe cartea de muncă de 800 de lei. Anul trecut s-a încumetat să îşi cumpere o garsonieră prin programul „Prima Casă", făcând un împrumut de 34.500 de euro, cu ajutorul soţiei, care câştigă 1.300 de lei, şi al unei rude.

„În fiecare lună trebuie să dau la bancă 189 de euro. Am preferat această variantă deoarece oricum dădeam bani pe chirie. M-am gândit şi că nu voi mai avea cu să-mi achit ratele mai ales că lucrez la privat şi pot fi oricând dat afară. Dacă o să pierd locuinţa voi fi nevoit să mă mut la părinţi", spune Marian Păun.

Luminiţa Bratosin are 35 de ani şi este angajată la o unitate militară de unde câştigă, lunar, 1.500 de lei.
„Am făcut un credit de 37.000 de euro pentru a-mi putea lua un apartament modest cu două camere. Anul trecut aveam un venit sigur, dar acum mă voi descurca foarte greu. Nu ştiu cum voi mai putea plăti banii ăştia timp de 20 de ani, mai ales că ne vor reduce salariile cu 25%", mărturiseşte Luminiţa, care are de achitat lunar 260 de euro.

Credite pentru locuinţe noi şi vechi

O parte dintre focşănenii care şi-au cumpărat o locuinţă prin programul „Prima Casă" a optat pentru Complexul rezidenţial Mara, deoarece blocul a fost ridicat în anul 2007, iar condiţiile sunt foarte bune. Însă, cei mai mulţi au făcut credite pentru o garsonieră sau un apartament mai vechi, dar mai ieftine.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările