FOTO Conducte de olane din Focşanii secolului XIX şi urme din Târgul Socilor, descoperite de arheologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olane de lut au fost descoperite în Focşani
Olane de lut au fost descoperite în Focşani

Direcţia pentru Cultură Judeţeană Vrancea va propune clasarea ca sit arheologic a Târgului Soci. În România nu s-au mai propus astfel de clasări de situri arheologice din anul 2004.

În urma supravegherilor arheologice dispuse de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea şi realizate de specialiştii arheologi Emilia Aurora Apostu şi Mădălina Stănescu, de la Muzeul Vrancei, au fost descoperite mai multe fragmente din conducta de olane ce asigura alimentarea cu apă a oraşului Focşani în secolul XIX.

Olanele au fost descoperite în urma realizării unor lucrări de construcţii în zona de protecţie a monumentului istoric Sfinţii Voievozi-Stamatineşti.

O parte din conductă, aflată pe teritoriul Munteniei de altădată, păstrează elementele de protecţie specifice (cărămizile depuse pe partea superioară,în prelungire, pe toată lungimea descoperită) şi a fost transportată la Laboratorul de Restaurare – Conservare din cadrul Muzeului Vrancei cu scopul de a fi restaurată şi expusă.

La aceasta se adaugă şi descoperirea unei alte reţele de olane – conductă principală. Conducta, de la sfârşitul secolului XIX a fost descoperită  în zona de protecţie a monumentului Casă, situat pe strada Nicolae Titulescu nr. 12.

image

O altă descoperire arheologică extrem de importantă este cea rezultată ca urmare a cercetărilor de teren realizate de către dr. Emil Lupu, directorul Direcţiei de Cercetare, Evidenţă şi Inventariere a Patrimoniului Cultural Imobil.
Acesta a descoperit urmele Târgului Soci, astăzi dispărut, cunoscut mai bine graţie batăliei purtate aici în martie 1471, între Radu cel Frumos şi Ştefan cel Mare.

Dacă pentru mulţi istorici Tîrgul Soci era situat la graniţele Ţării Moldovei, cercetătorul, dr. Emil Lupu a descoperit că Târgul Soci a fost un oraş al Ţării Româneşti situat în imediata vecinătate a hotarului cu Ţara Moldovei. Cercetătorul consideră că există suficiente date care să certifice situarea acestei localităţi istorice la aproximativ 1,4 km vest de satul Hânguleşti, comuna Vulturu, pe malul fostului pârâu Leica.

3

„În urma acestei cercetări, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea va realiza documentaţia necesară în vederea clasării ca sit arheologic a Târgului Soci. Menţionăm că în România nu s-au mai propus astfel de clasări de situri arheologice din anul 2004”, precizează Victor Traian Negulescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea.

Mai puteţi citi:

FOTO Oamenii care pun istoria cap la cap

La „cabinetul medical al obiectelor de muzeu" din cadrul Muzeului Vrancei, „chirurgii" care se ocupă de această muncă grea, dar frumoasă, îşi dau toată silinţa să facă bine aceste obiecte.

FOTO-VIDEO Borna de hotar din Piaţa Unirii, primul monument din Vrancea care are cod QR

Asociaţia Potpourri Focşani şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea au inaugurat alături de blogerii din Vrancea şi Comunitatea Editorilor Google Map Maker România, prima plăcuţă cu cod QR din proiectul pilot Cultura şi Patrimoniul Naţional Vrancea în mediul online "Google Maps - QR".

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite