Centru de carantină COVID-19 din munţii Vrancei, transformat în complex de agrement. Se află într-o pădure de pini

Centru de carantină COVID-19 din munţii Vrancei, transformat în complex de agrement. Se află într-o pădure de pini

Tabăra Gălăciuc  FOTO: Ştefan Borcea

Proiectul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) prevede transformarea radicală a locului aflat într-un peisaj de vis din munţii Vrancei.

Tabăra Gălăciuc, aflată în comuna Tulnici, în partea de munte a judeţului Vrancea, foarte aproape de zona turistică Lepşa, ar putea transformată într-un centru de agrement modern, cu bază sportivă şi alte facilităţi.

Este o nouă promisiune a autorităţilor, după cele alte câteva făcute în ultimii 30 de ani, de când se vorbeşte despre necesitatea modernizării locului în care şi-au petrecut vacanţele de vară mii şi mii de copii.

Tabăra se află în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Vrancea, instituţie subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului iar Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei l-a pus pe lista de investiţii prioritate care vor fi realizate prin Compania Naţională de Investiţii.

„Dosarul se află într-o fază avansată. Din ce am fost informat, actualele căsuţe din lemn vor fi demolate şi vor fi construite altele, tot din lemn, cu toate dotările necesare în camere. Căsuţele din zidărie vor fi recondiţionate. De asemenea, va fi modernizat şi  terenul de sport, acesta urmând să devină unul multifuncţional“, ne-a spus Daniel Gongu, directorul DJTS Vrancea. 

Potrivit acestuia, arhitectul lucrării propune realiarea unei sere de educaţie, unde se vor derula proiecte pentru copii şi şapte tipuri de căsuţe modulare cu toate dotările. De asemenea, actualul complex central va fi extins, prin mărirea capacităţii de cazare iar punctul de atracţie al locaţiei va fi Miradorul, un turn de observaţie foarte înalt de unde se va putea vedea toată tabăra. 

Deşi s-a dorit şi construcţia unui bazin de înot, acesta este incert, întrucât activităţile în tabără se vor derula doar pe timpul verii, iar costurile pentru întreţinerea bazinului tot timpul anului ar urma să cadă în sarcina administratorilor taberei, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare.

Acum doi ani, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu dorea ca tabăra să se transforme într-una naţională de informatică, solicitând transferul ei la Consiliul Judeţean Vrancea.

“Haideţi să facem o tabără naţională de informatică acolo, şi cu ajutorul judeţului. Încercăm să transferăm tabăra la judeţ”, spunea Ecaterina Andronescu.

Tabăra Gălăciuc are o capacitate de 200 de locuri, sală de mese, terasă, club unde se pot desfăşura activităţi cultural-educative, locuri de joacă pentru copii, precum şi o scenă în aer liber pentru spectacole. Înainte de 1989, tabăra era extrem de căutată de elevi din toată ţara, fiind situată în mijlocul unei păduri de pin.

Centrul de agrement, care se află în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, a suferit o perioadă după Revoluţie, dar a reintrat în anul 2006 în circuitul turistic, după ce Direcţia pentru Tineret Vrancea a investit în modernizarea unor spaţii de cazare.

Tabăra poate fi închiriată nu doar de elevi şi tineri, ci de orice persoană care vrea să petreacă un weekend în munţii Vrancei.

Anul acesta, tabăra a fost folosită ca centru de carantină pentru persoanele depistate cu COVID-19.

Vă mai recomandăm:

Tabăra de la Gălăciuc ar putea deveni tabără IT. Cum s-a pierdut Ecaterina Andronescu în Munţii Vrancei, în căutarea centrului de agrement

Taberele şcolare din Vrancea îşi aşteaptă turiştii/ Vezi aici condiţiile de cazare şi tarifele

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările