Care e Regina? Confuzia făcută de localnici acum 90 de ani, în timpul vizitei familiei regale la Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul şi monografistul focşănean Ştefan Neagu povesteşte o întâmplare petrecută în urmă cu mai bine de nouă decenii la Focşani, în urma unei vizite a familiei regale.

După foarte mult timp, oraşul Focşani a fost vizitat ieri de membri de vază ai familiei regale din România, în frunte cu Principesa Margareta şi Principele Nicolae.

Aproximativ 1.000 de focşăneni au întâmpinat  Alteţele Regale în Gara Focşani, acolo unde Trenul Regal, funcţional încă de la 1928, a poposit pentru jumătate de oră într-o vizită simbolică, de Ziua Naţională a României.

Printre admiratorii familiei regale s-a aflat şi profesorul focşănean Ştefan Neagu, monografist al Vrancei.

Din postura de căutător în arhive şi-a adus aminte de un episod petrecut cu mai bine de nouă decenii în urmă, când publiciştii din judeţul nostru au relatat o vizită a familiei regale la Focşani.

„Autorităţile locale au pregătit temeinic acest eveniment, în toate detaliile. Ca monografist mă opresc doar asupra unuia: alegerea unei doamne,din înalta societate locală, care s-o însoţească pe Regina Maria. Aceasta a fost scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, soţia unui distins magistrat , Nicolae N. Papadat. Deşi aflate la trepte sociale diferite, cele două doamne au avut nobile îndeletniciri în timpul Primului Război Mondial : îngrijirea răniţilor. În timp ce treceau prin mulţimea curioasă de prezenţa Înalţilor Oaspeţi, au apărut multe întrebări admirative, consemnate de publiciştii locali, din care una a fost menţionată şi rămâne memorabilă pentru posteritate : „Care e Regina?” Să recunoaştem că această confuzie a apărut ca o dovadă a distincţiei şi eleganţei scriitoarei Hortensiei Papadat Bengescu în lumea Focsaniului de altădată. Să recunoaştem câteva amănunte : Regina Maria era într-o vizită iar însoţitoarea sa s-a străduit să se ridice la nivelul acesteia prin ţinută şi comportament. La Focşani, Hortensia Papadat Bengescu a însoţit uneori furgonul cu militari răniţi , luaţi din Gara Focşani, iar trenul care venea dinspre Mărăşeşti i-a inspirat titlul unui roman intitulat „Balaurul”. Merită menţionat şi faptul că în cei doi ani de ocupaţie inamică, în Focşani a existat un lagăr de peste 700 de prizonieri pentru hrana cărora în 1917 s-a făcut o chetă publică, la numărul 7 apărând numele N.N. Papadat cu suma de 23.000 lei”, relatează profesorul Ştefan Neagu.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Trenul Regal, întâmpinat  în Gara Focşani de peste 1000 de oameni. Principesa Margareta a primit un buchet de flori tricolor

Ziua Naţională a României, alteţele regale au efectuat o călătorie simbolică cu trenul, în semn de omagiu adus Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

Scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu a îngrijit răniţi în Primul Război Mondial, în Gara Focşani, ca soră de Cruce Roşie

Autoarea celebrului roman „Concert din muzică de Bach” a stat 13 ani la Focşani, aici făcându-şi debutul literar cu un necrolog închinat actorului Petre Liciu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite