Americanul care-i învaţă pe elevii din Focşani să comunice în limba lui Shakespeare şi să-şi dezvolte spiritul de a ajuta: "Schimbarea vine din noi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Korst s-a aflat timp de patru săptămâni la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani, într-o misiune de voluntariat, pentru a-i ajuta pe elevi să comunice.

John Korst, un fost angajat al poştei din Statele Unite ale Americii, este cel mai important donator de cărţi în limbă engleză către România.

El însuşi este un iubitor de literatură şi graţie muncii sale în bibliotecile din toată ţara există peste 90.000 volume în limba lui Shakespeare, iar Centrul de Limbi Străine de la Focşani este cel mai mare beneficiar al donaţiilor sale, respectiv 10.000 de volume.

Prin intermediul organizaţiei pe care o reprezintă,  „A Thousand Books" din St. Louis-Missouri, oraş în care trăieşte, John s-a aflat pe toată durata lunii noiembrie, în a zecea călătorie în România, la Focşani, dar pentru un alt proiect, privind dezvoltarea competenţelor lingvistice ale elevilor români şi dezvoltarea spiritului de voluntariat. Timp de patru săptămâni, americanul în vârstă de 63 de ani a urmărit îndeaproape 100 de elevi de la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Focşani la orele de limbă engleză.

image

“Am venit cu scopul de a învăţa copiii să înveţe să vorbească liber. Ei au cunoştinţe de gramatică, dar cel mai greu lucru pentru ei este să comunice. Iar eu sunt aici pentru a-i încuraja să vorbească. Nu ştiu cât de mult i-am ajutat, dar sunt nişte copii minunaţi, chiar dacă am descoperit la ei timiditate şi acea frică să nu greşească”, ne spune John.

                                                                                                                                                                 

image

El a fost ajutat în proiect de profesorii din liceu să-şi relizeze misiunea la Focşani.

"John este un spririt altruist şi un om dornic să dăruiască. A venit în Focşani cu cărţi, în felul acesta a cunoscut voluntari, unii din ei elevi, iar eu, prin elevi, l-am adus în şcoala noastră. M-a surprins prin deschiderea pe care o are, prin bunătatea lui ca om, care este foarte încurajatoare. A încercat să găsească tot timpul elemente pozitive.  Ştie să se bucure de tot ce-i oferă viaţa şi a fost o infuzie de energie şi tinereţe în vizita aceasta", ne-a spus profesorul Carmen Ion, de la Liceul Pedagogic din Foc;ani, care s-a ocupat de organizarea vizitei lui John.

Un alt aspect al proiectului derulat la Focşani a constat în realizarea unui schimb de bune practici pe programe de voluntariat. John spune că românii nu au fost încurajaţi spre această latură, a voluntariatului, lucru care ar trebui să se schimbe pe viitor, în opinia sa.

image

“Noi, americanii, avem practica voluntariatului în sânge. Oamenii se ajută, donează din timpul lor liber să-i ajute pe alţii, copii, oameni ai străzii, să fim solidari cu semenii noştri. Din păcate, românii nu sunt încurajaţi  să facă acţiuni de voluntariat. Este un alt stil de viaţă aici şi am remarcat că dacă cineva face voluntariat vrea neapărat şi un avantaj de aici. Schimbarea trebuie să vină din fiecare”, susţine John.

De altfel, el le-a împărtăşit copiilor din experienţa sa de voluntar, încercând să identifice împreună cu ei acţiuni în folosul oamenilor.

În urmă cu câteva zile, John şi-a aniversat ziua de naştere la Focşani, înconjurat de elevii care i-au pregătit surprize şi care l-au impresionat foarte mult. 

image

„Mai multe clase mi-au organizat o petrecere, cu tort şi multe surprize. Nu am avut parte niciodată de momente atât de frumoase şi le mulţumesc”.

John Korst este un american care a simţit pe pielea sa ospitalitatea românească, mai ales în materie de gastronomie, fiind un împătimit al mămăligii cu sarmale şi smântână, cărora o să le ducă dorul până, poate, la o nouă revenire, care speră el să se producă curând. Este dezamăgit că americanii cunosc atât de puţine despre România, iar el face tot ce-i stă în putinţă să o promoveze, aşa cum a cunoscut-o, cu bune şi cu rele. Întâmplarea a făcut ca John să se află în România în momentul tragediei de la Clubul Colectiv, fiind impresionat profund de drama tinerilor care au murit. De altfel, pe profilul său de pe pagina de Facebook John a postat  o fotografie reprezentând o lumânare aprinsă în memoria victimelor Colectiv. Mai mult decât atât, a fost să doneze sânge şi s-a rugat alături de focşăneni pentru cei care au murit la #Colectiv.

"Eu sunt doar un vizitator şi nu pot să spun oamenilor ce să facă. După o asemenea întâmplare, era nevoie să se genereze o schimbare, un guvern nou, ceea ce înţeleg că s-a şi întâmplat", ne-a mai spus John.

image

Americanul va pleca în patria sa luni, 30 noiembrie, cu regretul că ar fi vrut să mai stea măcar câteva zile, să prindă şi Ziua Naţională a României, pe care a sărbătorit-o în avans cu elevii şi profesorii de la Liceul Pedagogic.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite