Sarea din alimente ne afectează starea de sănătate. Care sunt alimentele care conţin sare ascunsă peste limtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarea din alimente ne poate afecta organismul Foto: csid.ro
Sarea din alimente ne poate afecta organismul Foto: csid.ro

Sarea din alimente ne afectează starea de sănătate, însă din păcate tot mai multe persoane au ajuns să consume mai multe decât dublu cantităţii recomandate. Cinci grame de sare sunt necesare pentru organism pe zi.

Medicii susţin că 30% din sare pe care o consumăm zilnic nu o vedem pentru că este ascunsă în alimentele pe care le cumpărăm. „Am ajuns să consumăm mai mult decât dublu cantităţii de sare recomandată zilnic, iar din această cauză tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu boli cardiovasculare. Sarea o găsim în sosuri, pâine, şuncă, aşa că este bine să ştim că limita admisă este de 5 grame pe zi, mai exact o linguriţă. Trebuie să ştim că produsele proaspete, cum ar fi laptele, carnea sau ouăle conţin sare şi în starea naturală“, a spus medicul de familie Roxana Tudor.

Alimentele care conţin cea mai mare cantitate de sare:

- Mezelurile au multe grăsimi şi sunt bogate în calorii şi E-uri, dar şi o mare cantitate de sare. Trei felii de salam sau parizer pot avea o cantitate de 360 de miligrame de sare.

- Alimentele congelate, mai ales pizza, ne pot afecta organismul din cauza cantităţii mare de sare (787 de miligrame de sare).

- Supele instant conţin peste 700 de miligrame de sare şi sunt periculoase pentru organism.

- Alunele sărate sunt produsele cele mai periculoase pentru organism. Doar 30 de grame conţin nici mai multi nici mai puţin de aproximativ 200 de miligrame de sare.

- Chipsurile conţin 136 miligrame de sare, 30 grame de pufuleţi cu brânză conţin peste 240 miligrame de sare, iar 30 de grame de covrigei aproximativ 400 de  miligrame de sare.    

Medicii au mai precizat că este indicat să citim eticheta atunci când cumpărăm un produs. „O cantitate mare de sare găsim în ketchup, maioneză şi alte sosuri, mai exact de la 0, 7 pana la 3,1 grame la 100 de grame de produs. Sarea în exces poate favoriza apariţia bolilor precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, osteoporoză, accidente cardiovasculare, lezări ale nervilor şi înclusiv cancer de stomac. Riscurile apar la persoanele cu vârsta peste 45 de ani , mai ales dacă suferă de diabet sau afecţiuni renale cronice“, a mai spus Roxana Tudor, medic de familie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite