FOTOGALERIE Cum a ajuns un om de afaceri craiovean milionar în euro, după o investiţie de 5.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenariul succesului firmei de îngheţată Top Gel pare desprins din firmele americane. Patronul Petre Popa a început afacerile în 1992 de la un dozator de suc, iar astăzi marca vinde de 15 milioane de euro anual. Află cum a reuşit afaceristul craiovean!

Anul 1992. Într-o perioadă în care afacerile se dezvoltau într-o zonă mai mult nereglementată, doi colegi de serviciu de la fabrica de Avioane, Petre Popa şi Robert Iriza, se hotărăsc să îşi ia viaţa în propriile mâini şi să îşi asigure singuri traiul. Aveau afacerile în sânge şi reuşiseră să pună deoparte 5.000 de dolari din filmatul pe la nunţi. Au cumpărat la început un dozator de suc pe care l-au amplasat la o cofetărie din oraş şi aşa au intrat în branşa antreprenorilor locali post-decembrişti. „Era o afacere extrem de bună la vremea aia, rentabilă, dar ştiam că nu va avea viaţă lungă. De unde ştiam? Păi aşa sunt toate afacerile în care nu ai tu controlul. Erau dozatoare la care se putea umbla“, ne-a povestit Petre Popa despre începuturile afacerii. Au cumpărat apoi şi alte dozatoare şi au trecut, treptat, şi la cele de îngheţată. Pentru un timp, cele două au mers în paralel. „Făceam o îngheţată atât de bună, încât veneau şi oameni din alte cartiere să cumpere de la noi. Cum românilor le place să înşele clientul, vânzătorii au început să umble la îngheţată, să o lungească. Începuse să-mi fie mie ruşine de ceea ce vindeam, aşa că ne-am reorientat“, a mai spus Popa.

Click pe poze pentru a vedea o GALERIE FOTO din interiorul fabricii de îngheţată Top Gel!

image


Popa: „Nu sunt adeptul împrumuturilor în bancă“


„Mirosul“ pentru afaceri profitabile i-a condus atunci către vafă, un produs de care Top Gel nu se desparte nici astăzi. Au investit în utilaje scumpe, de calitate şi au reuşit să „ia faţa“ singurului concurent de atunci de pe piaţă: fostul ICIL. În scurt timp, abia dacă mai reuşeau să facă faţă cererii. „Aveam laboratorul la fostul meu coleg acasă, în Valea Roşie. Făceam cam 1.500 de vafe pe zi, dar tot nu era de ajuns. Veneau la noi şi ne mai cereau, iar noi le spuneam că nu mai avem de unde să le dăm. Acum toţi au preluat acest produs, dar noi suntem consideraţi «părinţii» vafelor“, mărturiseşte omul de afaceri craiovean. Cum posibilităţile de câştig erau limitate, cei doi au decis să rişte şi să investească în prima linie de făcut îngheţată pe băţ. „Atunci, în 1998, a fost prima şi una dintre puţinele dăţi când am apelat la bancă pentru că aveam nevoie de un credit furnizor. Nu sunt adeptul împrumuturilor în bancă. Investiţia a fost de peste un milion de dolari, iar pentru jumătate am avut nevoie de credit. Tot atunci ne-am mutat în sediul de pe strada Caracal. Toată lumea zicea că sunt nebun! Am spart zidul casei, ca să bag linia şi apoi am zidit la loc“, îşi aminteşte Popa.
Cum pe piaţa din România, concurenţa s-a înteţit odată cu apariţia multinaţionalelor, nici sediul din Caracal nu a mai fost suficient. Se lucra aproape nonstop într-un spaţiu restrâns, aşa că în 2007, Top Gel a făcut pasul cel mare către o fabrică de ultimă generaţie, în investiţie estimată la 10 milioane de euro. O etapă calculată până în cele mai mici detalii, astfel încât să nu pună în pericol soliditatea afacerii. „Am făcut uşor paşii, nu am riscat niciodată. Am avut o soluţie să ies din orice! Nu mizez pe ce nu am, am investit mereu pe banii care existau în firmă, iar ce am luat din bancă, am ştiut că pot să dau înapoi“, explică Popa. Afaceristul în vârstă de 55 de ani, astăzi acţionar unic al Top Gel, după ce partenerul său s-a retras din afacere, susţine că au existat şi momente când, tocmai din cauza firii calculate, a preferat să renunţe la fonduri importante de la Uniunea Europeană. „Am început proiectul înainte crizei şi, când am văzut că vine, am stopat totul şi vă pot spune acum cu siguranţă că nu voi mai lua niciodată fonduri europene. Nu am încredere în fondurile europene, sunt mult prea multe hârtii, îţi pun prea multe bariere la licitaţie. Nu cred în câştigul la loto şi nici nu particip vreodată la licitaţiile la care se scot la vânzare bunurile altora“, ne-a declarat afaceristul, care ne-a dezvăluit şi unul dintre secretele sale: merge la sală de trei ori pe săptămână. „Fierul m-a disciplinat şi m-a ajutat mult să îmi menţin sănătatea. Nu aş putea să fac nimic fără sală, mai ales că eu mă «hrănesc cu stres»“, ne-a mai spus craioveanul.

Află cum intenţionează firma Top Gel să bată concurenţa, în condiţiile în care nu investeşte aproape deloc în publicitate din

image

Săptămânalul se distribuie de astăzi la toate chioşcurile de ziare din oraş şi costă 1,4 lei!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite