Desenele descriu precis personalitatea copilului. Cum ne dăm seama timpuriu dacă este lider, extrovertit sau introvertit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii se pot exprima cel mai uşor prin desen, iar psihologii susţin că putem descifra astfel psihicul celor mici. Orice desen are o semnificaţie aparte, iar prin limbajul liniilor, al semnelor şi al culorilor adulţii trebuie să reuşească să înţeleagă toate informaţiile care sunt transmise de cel mic.

Copiii îşi exprimă mult mai uşor sentimentele, experienţele, friciile, dorinţele, prin intermediul desenului. Cei mici redau exact ceea ce înţeleg despre lume şi nu încearcă să capteze realitatea până la vârsta de şase ani.

„Adulţii trebuie să fie foarte atenţi la modul cum desenează cei mici pentru că ei nu ştiu alte moduri de a vorbi despre bucurie, dezamăgire sau suferinţă. În spatale unui desen poate să stea uneori o traumă, iar dacă nu este tratată la timp se poate agrava, iar în viitor copilul poate să aibă de suferit. Până la vârsta de 18 luni cei mici doar mâzgălesc, însă după 2, 3 ani desenul începe să prindă forme. Între 3 şi 6 ani copilul îşi dezvoltă simbolurile generale (soarele, câinele), iar între 8 şi 10 ani începe să acorde atenţie detaliilor şi să devină din ce în ce mai independent faţă de adulţi. La vârsta de 12 ani se poate vedea că desenele devin tot mai apropiate de realitate şi vom observa umbre, proporţii bine definite şi spaţialitate“, a precizat psiholgul Marian Vintilă.

Ce spun desenele despre copii:

- În momentul în care pe o foaie sunt numeroase desene dispuse transversal care se întind de la un capăt la altul al spaţiului de desen, vorbim despre un copil extrovertit. Este sociabil şi îi place să organizeze prin desene şi nu trebuie să fie limitat atunci când îşi doreşte să facă un anumit lucru. În caz contrar, riscaţi să îi transformaţi vitalitatea în agresivitate faţă de el însuşi şi faţă de ceilalţi.

- Copilul introvertit desenează formele mici, liniare sau întrerupte, pe care le realizază în culori delicate. În acest caz familia trebuie să înveţe cum să se comport şi să nu îl constrâng să socializeze atunci când refuză pentru că i-ar putea dezvolta atitudini de autoagresiune.

- Copilul lider are nevoie de mai multe foi de desen, iar după ce umple toate locurile libere are întotdeauna tendinţa să lase urme. Nu este indicat să îi limitaţi entuziasmul şi este în general expansiv şi este înconjurat de mulţi prieteni.

Psihologii mai spun că şi culorile pe care le folosesc copiii ne indică exact starea lor emoţională. „Este bine ca adulţii să înţeleagă că desenul familiei le oferă informaţii importante despre relaţiile pe care le au cu cei mici.  În momentul când unul dintre membrii familiei lipseşte din desen, părinţii ar trebui să se îngrijoreze. Casa reprezintă la fel relaţia copilului cu părinţii săi, iar atunci când uşa este încuiată trebuie să le atragă şi mai mult atenţia. Copilul are evident probleme de comunicare cu ceilalţi“, a mai precizat Marin Vintilă, psiholog.      
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite