FOTO Casa Băniei este cea mai veche clădire din Craiova. A fost construită în forma actuală de Constantin Brâncoveanu în anul 1699

FOTO Casa Băniei este cea mai veche clădire din Craiova. A fost construită în forma actuală de Constantin Brâncoveanu în anul 1699

Casa Băniei se află pe strada Matei Basarab din Craiova

Casa Băniei din Craiova a fost zidită la sfîrşitul secolului XV-lea de boierii Craioveşti, iar în anul 1699 a fost reconstruită de domnitorul Constantin Brâncoveanu.

Cea mai veche clădire din Craiova a fost de-a lungul anilor sfat boieresc, seminar, sediul arhivelor, judecatorie, colegiu, iar în prezent este muzeu de etnografie, în ale cărui exponate se regăsesc formele şi motivele geometrice cu care Constantin Brâncuşi a uimit lumea întreagă.
 
Casa Băniei a fost incendiată de incendiată de mai multe ori. În perioada 1718-1739 a devenit sediul administraţiei austriece, care o fortifică pentru apărare. Din anul 1850, clădirea situată pe strada Matei Basarab devine sediu pentru diverse instituţii ale oraşului: Tribunalul Craiovei, Seminarul local, Arhivele Statului şi Liceul Fraţii Buzeşti. 
 
Expoziţii permanente
 
Din anu 1966, vechiul monument găzduieşte Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, iar aici au loc expoziţii permanente şi temporare. Refăcută de Constantin Brâncoveanu, Casa Băniei are două niveluri, cu camere cu bolţi de cărămidă la parter, cu camere şi cerdace la etaj. A fost lucrată de meşterii arhitecţi ai domnitorului, într-un stil popular. 
 
Cea mai veche clădire din Craiova a adăpostit de-a lungul timpului şi poveşti de dragoste. Una dintre ele este cea dintre Barbu Craiovescu şi o domniţă pe care acesta a şi răpit-o. Casa Băniei a ascuns multă vreme un adevărat labirint subteran, construit cu scopul de a face posibilă retragerea celor care stăteau în ea, pe vreme de război. Dat uitării spre sfârşiul secolului al XIX-lea, labirintul a fost redescoperit în anii ‘30 de elevii şcolii ce funcţiona pe atunci în Casa Băniei. Labirintul a fost descoperit 30 de ani mai târziu de securitate, iar imediat s-a decis zidirea şi îngroparea lui definitivă.  
 
Casa Băniei se poate vizita în fiecare zi de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00. Un bilet costă mai puţin de 4 lei pentru adulţi şi nu este nici măcar 2 lei pentru copii.
 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: