Cele mai bântuite locuri din Dolj: mireasa de la Radovan care se răzbună pe cei vii şi strigoii din comuna poetului Marin Sorescu

Cele mai bântuite locuri din Dolj: mireasa de la Radovan care se răzbună pe cei vii şi strigoii din comuna poetului Marin Sorescu

Oltenii cred în fenomene paranormale, iar de-a lungul timpului au fost desemnate şi cele mai bântuite locuri din Dolj

În topul celor mai bântuite locuri din judeţul Dolj se numără povestea miresei din pădurea Radovan, despre care au existat multe mărturii. Conform legendei, tânăra îşi caută mirele, iar de-a lungul timpului în zonă au avut loc o serie de accidente inexplicabile.

Poveştile care stau în spatele celor mai bâtuite locuri din judeţul Dolj au o tematică variată. Oamenii cred că, indiferent dacă sunt ficţiune sau nu, acestea ne transmit ceva despre lumea în care trăim. Oltenii sunt convinşi că de cele mai multe ori paranormalul a învins realitatea, iar astfel au apărut de-a lungul timpului legende cu demoni, strigoi sau fantome răzbunătoare.

Mireasa din pădurea Radovan care se răzbună pe cei vii, apărându-le în faţă cu voalul pe cap, face senzaţie în Oltenia încă din anii '40. „Mireasa bântuie pe drumul lung de lângă pădure. Există două legende legate de acest subiect. Una, potrivit căreia tânăra ar fi vorba despre o moldoveancă nespus de frumoasă ajunsă în Oltenia cu familia. S-ar fi sinucis după ce soţul ei a fost omorât în bătaie chiar în noaptea nunţii. A doua variantă spune că fata şi-a pus capăt zilelor după ce a fost violată de un om bogat din zonă, chiar înaintea nunţii. Legenda spune că se răzbună pe cei vii, apărându-le cu voalul pe faţă. În zonă au avut loc o serie de accidente inexplicabile. Şoferii care trec prin zonă trebuie să nu bage în seamă niciun sunet, iar astfel pot scăpa de blestemul miresei care s-a spânzurat în pădurea Radovan“, a povestit Ion Dumitru.

Strigoii din comuna lui Marin Sorescu

În topul celor mai bântuite locuri din judeţul Dolj se mai numără şi satul Gura Racului. Aici oamenii vorbesc în şoaptă despre „arătăniile din deal“. În urmă cu mai bine de 200 de ani, din cauza strigoilor aşezarea a fost strămutată. Localnicii susţin că şi în ziua de astăzi moroii se mai arată la ceas de seară. „Spiritele rele ne bântuie şi în ziua de astăzi. Nimeni nu are curaj să meargă sus în deal din cauza strigoilor. Un consătean a paralizat cu mulţi ani în urmă când a dat nas în nas cu duhurile rele. Nu şi-au găsit liniştea şi fac rău tuturor persoanelor pe care le întâlnesc“, a preczait un localnic din comuna Bulzeşti, din judeţul Dolj.

Localnicii din Gura Racului susţin că moroii ies la ceas de seară, iar cine se întâlneşte cu ei are un destin tragic. Poetul Marin Sorescu s-a născut în comuna Bulzeşti şi a cuprins în volumul de poezii „La lilieci“ legenda strigoilor din satul Gura Racului.

„Dumneata“, de Marin Sorescu

„Într-o noapte, pe aici, pe la Cişmele,
Unde sunt casele mai rărişoare, din cauza stafiilor,  
Care se zice că s-ar fi arătând pe-acolo,
Şi oamenii s-au sfiit să pună case, ca să aibă stafiile loc,
Lărgime, să treacă-n deal, în vale, libere,
Se întâlneşte Grigore al lui Tăgărâlă cu unul care cam sclipea de departe,  
Aşa ca putregaiul.  
«Bună seara.» Ăla nu-i răspunde. «N-o fi auzit», se gândeşte Grigore,  
«Bună seara», zice iar.
«Bună seara», îngână celălalt, parcă ar fi avut ţărână-n gură  
şi-i stă drept în cale,  
Nu-l mai lasă să treacă.  
«Mă, tu ştii cine sunt eu?»
Se uită Grigore... şi odată simte cum i se scoală căciula
Singură din cap: hoop! şi cade jos... pleoţ! Ăsta semăna cu unul de
Murise... să tot fie luna...
 «Păi, eu ştiu... » încearcă el să-şi facă... ce să-şi facă?... curaj...
«Te cunosc, dar nu ştiu de unde să te iau...»
Păi, ia-mă şi dumneata de guler... rânjeşte străinul.  
Când să-l ia de guler... nimic... Ăla era moroi...  
Dar mâna îi rămăsese ţeapănă în aer...  
După aia i s-a făcut moale şi aşa a rămas.  
Bine că nu i-a zis moroiul să-l mai ia şi de altceva  
Că paraliza tot.“   

În topul locurilor bântuite din Dolj se mai numără şi pădurea Drocaia. Oamenii vorbesc despre fenomene paranormale care se petrec în interiorul pădurii. Ielele dansează la ceas de seară şi fură bărbaţii tineri. Conform legendei în anul anul 1980 un bărbat a fost furat de fetele frumoase îmbrăcate în alb pentru că era în putere şi chipeş.

Mai citeşte şi

Misterele pădurii Drocaia din judeţul Dolj, locul unde se spune că ielele dansează şi fură bărbaţii tineri. Oamenii din satul Gogoşul cunosc o legendă conform căreia, cu mulţi ani în urmă, un copil, Creţu, a fost crescut de Muma Pădurii, după ce părinţii i-au fost ucişi de o bandă de răufăcători.

Satul bântuit de „fantoma“ strigoilor. Oamenii din Gura Racului îşi fac cruce de trei ori înainte să povestească tot ce ştiu despre duhurile rele care bântuie zona.

Legenda fantomei din pădurea Radovan din judeţul Dolj.''Mireasa din Radovan'' se răzbună pe cei vii după lăsarea întunericului. În urmă cu mai bine de 60 de ani, o tânără gonită din Moldova de sărăcie s-a spânzurat. De atunci, ''Mireasa din Radovan'' imediat după lăsarea întunericului le apare oamenilor în faţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: