VIDEO România a cucerit trofeul pentru cel mai bun cor bărbătesc din lume. Este format din teologi cu voci extraordinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corala Armonia, aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului, este din nou cel mai bun cor bărbătesc din lume. Premiul a fost obţinut la Jocurile Mondiale Corale ce se desfăşoară la Tshwane (4-14 iulie 2018), în Africa de Sud.

„Cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, corala noastră se va afla pentru a patra oară la World Choir Games, desfăşurat în Tshwane, Africa de Sud, fiind singurul cor care va reprezenta România la această olimpiadă. Sperăm ca şi anul acesta să ne întoarcem victorioşi, făcând astfel cinste atât ţării noastre în plin an centenar, cât şi Bisericii Ortodoxe Române!“, transmiteau cei de la Corala Armonia la plecarea spre Olimpiadă.

Acum, veştile bune au sosit. Teologii de la Corala Armonia au cucerit medalia de aur la secţiunea Cel mai bun cor bărbătesc din lume şi pe cea de argint la secţiunea Folclor. 

Comentariile fanilor sunt emoţionante. 

„Aseară tremuram de emoţie alături de ei, chiar dacă nu fizic, dar sufletul zburase la ei, pentru că ştiam că vor reuşi. Din nou. În an Centenar. Ş-apoi cum să nu îţi fie dragi şi să nu îi iubeşti?! Chiar dacă nu luau premiile cele mari, în sufletele noastre au clădit munţi de aur, şi le mulţumim.  Dumnezeu să vă binecuvânteze încontinuare şi să vă bucure. Vă iubim!“, scrie pe Facebook Laura Melinda Tătăran.

„Au cucerit aur şi argint şi cu siguranţă, multe inimi!! Inimile noastre sunt, deja, cetatea lor. Şi totuşi, o recuceresc de fiecare dată. România, fii mândră!! Biserică iubită, sub aripa ta au crescut cei mai vrednici luptători!! Ţine-i aproape!!! Sunt ce avem mai de preţ. PS: Eu v-am spus că au coborât la noi, din cărţile de IBOR (Istoria Bisericii Ortodoxe Române)“ - Justiniana Armanca. 

Felicitări, ARMONIA!!! Încă o dată ne-aţi făcut să fim mândri că suntem români şi ne-aţi motivat să luptăm pentru valorile neamului nostru!!! Biserica Ortodoxa Română şi România au cu ce se mândri!!! Vă iubim şi vă preţuim!!“ - Andrei Gorbănescu

„Ei sunt cei mai buni, chiar daca în acest an aurul a plecat la greci. UL: la greci categoria coruri de copii, folclor - aurul e la ei - DSG din Africa de Sud, condus de Lindy van der Meulen. În curând vor da publicităţii lista completă. Pentru toate reuşitele vă meritaţi locul de Cor Naţional, însă cine să fie obiectiv în această ţară măcinata. Felicitări!“ - Liliana Năclad 

„Vă mulţumim din inimă tuturor pentru toate urările şi dragostea cu care ne copleşiti! La rândul nostru dorim să împărtăşim cu voi toţi bucuria şi rodul muncii noastre de câteva luni de zile si anume Medalia de Aur la Secţiunea Cor Bărbătesc si Medalia de Argint la Secţiunea Folclor! Peste câteva zile vom performa şi la ultima secţiune apoi ne vom întoarce acasă cu cele mai frumoase realizări!“, a scris pe Facebook Ionuţ Boancheş, unul dintre membrii coralei.

„Vă mulţumim din suflet tuturor! Mesajele domniilor voastre ne copleşesc!“, a răspuns Corala Armonia pe pagina sa de Facebook

Imagine indisponibilă

Arhiepiscopia Tomisului a detaliat succesul coralei sale. Corala Armonia participă la trei secţiuni: „Folclor a cappella”, „Cor bărbătesc” şi „Muzică sacră a cappella”. Sâmbătă seară a avut loc festivitatea de premiere pentru două dintre secţiunile la care Armonia a concurat, fiind laureată cu medalie de aur la secţiunea „Cor bărbătesc” şi medalie de argint la secţiunea „Folclor a cappella”. Săptămâna viitoare, Corala Arhiepiscopiei Tomisului va concura la secţiunea „Muzică sacră a cappella”. Este singura corală care reprezintă România la această competiţie.

Desfăşurată la Tshwane, în Africa de Sud, Olimpiada Mondială a Corurilor a adus pe aceeaşi scenă peste 300 de coruri din 62 de ţări: Rusia, România, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, China, Germania, Marea Britanie, Indonezia ş.a.

Corala Armonia, dirijată de către arhidiaconul dr. Ion Iulian Dumitru, lector universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa, a interpretat următoarele piese:

- la secţiunea „Folclor a cappella”: „Lăutărească” (Grefiens Vinicius); „Divertisment staccato” (Ion Popescu Runcu) şi „Paparudă” (Valeriu Roman);

- la secţiunea „Cor bărbătesc”: „Sârba pe scaun” (Alexandru Paşcanu), „Trosterim Musik” (Anton Brukner), „Voices of the Ancients” (Don Mcdonald), „Doamne buzele mele” (Ion Popescu Runcu)

şi urmează:

 - la secţiunea „Muzică sacră a cappella”: „Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Ţuţuianu), „Psalmul 23, Cine, cine? ” (G. Musicescu), „Te slăvesc pre Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu,aranjament după manuscris Gelu Stratulat) şi „Gratias Agimus Tibi” (J. Leo Hasler).

Corala a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar din 2004 a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. A susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi în afara ţării precum: Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezenţa S.S. Bartolomeu I, Roma, Bari, Madrid, Castellon, Ierusalim, Tel-Aviv, Haifa, turneu prepascal în Elveţia, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Insula Lesbos, Dobrich ş.a.

Dintre rezultatele obţinute pe plan internaţional amintim: dublu medaliată cu aur, în vara anului 2012, la ”World Choir Games” din S.U.A. În anul 2013, la Campionatul European al Corurilor, desfăşurat la Graz, Austria, corala a câştigat Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur (secţiunile: Folclor şi Cor bărbătesc) şi una de argint (Muzică sacră); în anul 2014, a fost laureată cu aur (secţiunea Artă sacră), cu medalie de aur şi Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia); în 2015, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor „European Choir Games” şi ”Grand Prix of Nationes” (Magdebourg, Germania), iar în anul 2016 a fost laureată cu medalie de aur la secţiunile Cor bărbătesc de cameră şi Muzică sacră a cappella la ”World Choir Games”, Sochi, Rusia. În anul 2017, a fost invitată de onoare la cel mai prestigios festival al statului Israel (Gospel festival Zimria).

Corala este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius, Constanţa şi abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

Povestea spusă de Armonia

Povestea corului începe în 2001, la Seminarul Teologic Tulcea, acolo unde a fost înfiinţat de Ion Iulian Dumitru (acum în vârstă de 38 ani), un tânăr teolog din Prahova. După doi ani în care a funcţionat la Tulcea, corala a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului. De aici, ansamblul vocal începe să se dezvolte. Dirijorul Iulian Dumitru a studiat pe lângă Teologie, şi Muzică, secţiunea Artă sacră. De la un nucleu de 8-10 membri, corala are acum 30 membri. Jumătate dintre ei sunt clerici, jumătate sunt studenţi sau absolvenţi de Teologie. „Iniţial, am fost un cor religios. A cânta despre Dumnezeu este înălţător. Îţi înmoaie inima. Am avut succese extraordinare cu muzica religioasă, dar ne-am gândit să dezvoltăm şi latura de folclor românesc, care este, de fapt, un filon al muzicii religioase. Ne face foarte fericiţi“, spune dirijorul Iulian Dumitru. 

GALERIE FOTO

Toţi cei 30 de cântăreţi ai corului sunt ca o mare familie. „Relaţiile noastre se bazează înainte de toate pe dragoste de cânt. Nu e uşor să faci performanţă fără să fii profesionist. Totul pleacă de la credinţă, pentru că noi suntem un cor ortodox. Aici nu există tensiuni, bârfe. Am ajuns să avem relaţii naşi-fini între noi. Suntem sudaţi sufleteşte total, altfel nu am fi ajuns la asemenea performanţă“, spune dirijorul Iulian Dumitru. 

În 2012, teologii din Constanţa au participat pentru prima oară la un concurs, obţinând premiul cel mare. Performanţa se întâmpla la Dobrici, în Bulgaria. După doar o lună, traversau Oceanul Atlantic, pentru Jocurile Corale Mondiale din Cincinnati – Statele Unite ale Americii. Rezultatul: două medalii de aur la secţiunile la care au concurat. Corala Armonia a participat apoi la Europenele de la Graz – Austria şi şi-a sporit palmaresul: a luat două medalii de aur, una de argint şi marele premiu. Iar premiile au curs de atunci. 

Imagine indisponibilă

Disciplină, cantonamente şi repetiţii 

„Am crezut în arhidiaconul Iulian Dumitru de când avea doar 13 ani, era ucenic şi l-am auzit cântând. Are o voce îngerească, este un om admirabil şi foarte talentat. A făcut performanţă la toate seminariile pe unde a trecut - Giurgiu, Tulcea - şi acum la Constanţa. Şi-a selectat singur membrii corului şi a impus o disciplină fără de care nu se poate reuşi. Ei stau în cantonament, au repetiţii şi fac pregătiri exact ca nişte sportivi. Deja au dus pasiunea lor la un nivel profesionist, astfel încât intenţionăm, prin crearea unui institut cultural pe lângă Universitatea Ovidius, să le creăm legitimitatea şi statutul oficial de angajaţi. Eu mă ocup personal de corală, având un doctorat în muzică, şi vreau să îi susţin pentru a promova imaginea României în lume“, a declarat arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie. 

Arhiepiscopul Teodosie vorbeşte entuziast despre corala care i-a adus aşa un succes. „Ştiam cât sunt de valoroşi, ei pot susţine chiar spectacole de operă şi au un repertoriu splendid şi vast, de peste 100 de piese foarte frumoase, pretenţioase şi ample. La slujba de Înviere de pe plajă, preoţi mai bătrâni mi-au spus uimiţi: «Am urmărit mâinile dirijorului, iar acestea exprimă muzica fără s-o asculţi.» Când au plecat la Olimpiadă, le-am zis: «Să nu veniţi fără medalie, că nu vă mai recunosc!». N-am dormit în nopţile de concurs, am avut mari emoţii“.

Prelatul aminteşte despre episodul Harisma, fostul cor al Arhiepiscopiei, care odată ajuns în Statele Unite ale Americii s-a autodesfiinţat, deoarece majoritatea membrilor nu au mai vrut să se întoarcă acasă.

Cu Armonia, lucrurile au stat altfel. „Când m-au sunat să-mi dea vestea cea mare, mi-au spus modeşti: «Am împlinit misiunea. Nu v-am făcut de ruşine.» Avem ambiţii mari, pe măsura talentului corului. Peste 4 ani avem dorinţa de a organiza acest concurs în România. Fără muzică nu e armonie, nici dragoste şi nici bucurie.“

Cum se formează un cor campion

Pentru un cor format în sânul Bisericii este nevoie de voci foarte bune, de credinţă şi de încă ceva. „Selecţia se face în primul rând după caractere frumoase, suflete curate, care să aibă nu doar bucuria cântului. Caut oameni cu dragoste şi frică de Dumnezeu, care să fi trăit sau să fi făcut parte din Biserică. La solfegii, teorie muzicală, nu am pretenţii. Dar punem mare accent pe calităţile vocale, noi cântăm numai a capella, deci este nevoie de voci foarte bune“, spune Iulian Dumitru.

Corul are tenori, baritoni, başi. „Absolut toţi membrii ar putea să cânte ca solişti“, îi prezintă dirijorul. În mod obişnuit, fac repetiţii săptămânale. Când sunt evenimente, repetă zilnic, iar pregătirea începe cu o lună înainte. „Avem o sală la Arhiepiscopie, în bibliotecă, unde facem repetiţiile. Sala trebuie să aibă o acustică apropiată de condiţiile de competiţie. Noi spunem că sala trebuie să fie surdă, să nu aibă ecou şi să absoarbă sunetul, pentru că ecoul te fură“, explică el.

Ei sunt România!

Când cânţi acasă, lumea te cunoaşte. Când cânţi în deplasare, responsabilitatea creşte. Emoţiile încep când se pleacă la competiţii. Miza este cu atât mai mare cu cât concursul se desfăşoară peste hotare. Ochii publicului sunt aţintiţi asupra scenei, aşteptând magia muzicii. „Emoţiile te transformă, când păşeşti pe scenă ai altă stare de spirit. Iar când scena este în afara ţării, sentimentul este mai intens. Cânţi în faţa unor români care nu şi-au mai văzut ţara de ani de zile, cânţi în faţa unor străini care nu cunosc mare lucru despre România. Ai responsabilitatea de a te prezenta impecabil şi ne mobilizăm altfel“, arată dirijorul.

Oricum ar fi, reprezentarea trebuie să fie impecabilă, pentru că membrii coralei nu doar artişti, ci şi oameni ai Bisericii. Din ţinutele de scenă folosite fac parte sutana, costumul elegant, portul popular. „Vestimentaţia este parte din reprezentarea scenică. Este o chestiune psihologică, privitorii îşi fac o impresie despre muzică, involuntar, privind întregul. Ţinuta noastră face parte din mesajul transmis, în funcţie de secţiunea la care concurăm. La Europenele de la Graz am purtat costume populare cu ie, chimir, iţari albi şi opinci din piele, dar şi costume elegante şi eşarfe pentru o pată de culoare. La Mondialele de la Riga am îmbrăcat straie dobrogene, cu chimire şi cămăşi din in decorate cu o broderie simplă de culoare crem“, spune dirijorul Iulian Dumitru.

Aşa se face că încă de la prima apariţie pe scena unor Mondiale, românii au mai uimit cu ceva, nu doar cu cântecul lor. Americanii au venit să pipăie costumele populare făcute la Sadova-Suceava şi să întrebe ce este minunăţia aceea, că ei n-au mai văzut aşa ceva niciodată.

Juraţii i-au filmat cu telefoanele

La spectacolele Coralei Armonia, reacţiile publicului dau greutate tuturor premiilor din lume. Deşi ei cântă româneşte, publicul intră imediat în rezonanţă cu artiştii de pe scenă. Explicaţia stă nu doar în muzică, ci şi în felul în care o transmiţi, după cum crede Iulian Dumitru. „Muzica bună electrizează, te face să simţi fiori fără să ai calităţi muzicale. Când cântăm folclor românesc, sala vuieşte. Nu există folclor mai frumos, mai diversificat, mai ritmat decât al nostru. Străinii mai ales sunt impresionaţi de cântecele noastre populare. Ne spun: «Nu înţelegem limba voastră, dar ne-a plăcut foarte mult! Aţi cântat atât de frumos!»“, relatează dirijorul.

De încântare, publicul aplaudă şi bate cu picioarele în podea, ca să amplifice uralele. Nu o dată s-a întâmplat ca până şi juraţii să scoată telefoanele să filmeze corala ortodoxă în timpul evoluţiei. Mulţumire mai mare nici că poate fi: mesajul de pace şi frumuseţe, cântat în limba română, ajunge la inimile tuturor.

Există totuşi un moment aparte după spectacol, care spune mai multe decât orice cuvinte. La membrii corului vin alţi români, plini de dor de ţară, cu lacrimi în ochi. „Vin români lăcrimând şi vor doar să ne îmbrăţişeze, pur şi simplu. Unii nu şi-au văzut ţara de 20 ani. Nici nu mai au cuvinte, sunt copleşiţi de emoţii, ca noi, de altfel“, mărturiseşte arhidiaconul Dumitru.

Mesajul universal al muzicii

Când câştigă un premiu atât de valoros, gândul campionilor se îndreaptă evident spre cei de acasă şi spre marea bucurie care le este dedicată. Mândrie pentru că se cântă imnul României, sufletul inundat de fericire pentru succesul dobândit, dar mai presus de toate, gânduri de recunoştinţă. „Am încercat să înţeleg de ce am ajuns unde am ajuns. Dacă n-ar fi Dumnezeu, noi n-am putea fi. Noi slujim prin muzică. Acesta este mesajul Său transmis prin noi: bucuria vieţii este să faci ceva pentru aproapele tău. Să rupi din cămaşa ta, să rupi din tine pentru a da aproapelui tău. Asta este calea cea dreaptă“, mărturiseşte dirijorul Iulian Dumitru.

Pe aceeaşi temă: 

Ei sunt campionii olimpici în sutană. Ascultaţi Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, cea mai bună din lume! FOTO/VIDEO

FOTO VIDEO Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume

VIDEO Cântece româneşti de Sărbători interpretate de cel mai bun cor bărbătesc din lume

Pe aceeaşi temă: 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite