Secretul învăţat de ONG-uri. Cum să ajungi la inima publicului, folosind lumina reflectoarelor

Secretul învăţat de ONG-uri. Cum să ajungi la inima publicului, folosind lumina reflectoarelor

ONG-urile din Constanţa la lecţia de comunicare

Ideea învăţării unui limbaj mediatic a plecat de la discuţiile dintre ziarişti şi comunicatorii ONG-urilor despre necesitatea promovării acţiunilor şi mai ales a beneficiarilor proiectelor comunitare pe care organizaţiile le fac, dar care sfârşesc în anonimat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un număr de 15 organizaţii nonguvernamentale din Constanţa au participat în luna martie la cursurile de comunicare şi relaţionare cu presa organizate în cadrul proiectului „În lumina reflectoarelor“, de asociaţiile TEAM şi Civicum Voluntaris. Iniţiatorii au dorit instruirea reprezentanţilor ONG-urilor pentru a îşi promova cât mai bine în mass-media rezultatele şi activitatea.

Ce era de făcut? Obiectivele sunt îmbunătăţirea procesului de comunicare dintre mediul non-guvernamental şi mass-media, cât şi creşterea vizibilităţii ONG-urilor constănţene. Acestea desfăşoară acţiuni cu şi pentru oameni, cu mesaje care trebuie să ajungă în comunitate şi să aducă schimbările dorite.

„Alegeţi un limbaj simplu, fără termeni de specialitate pe care să nu-i înţeleagă decât cei iniţiaţi. Folosiţi personaje, umanizaţi mesajul, căci fără oameni, fără cei pentru care faceţi aceste acţiuni, lipseşte tocmai sensul activităţii voastre, pentru care depuneţi atâta efort. Şi neapărat transmiteţi emoţiile trăite, de voi, de cei pe care îi ajutaţi, iar asta se poate vedea printr-o simplă fotografie care spune totul“, au fost recomandările specialiştilor în comunicare precum Isabela Ştefan-Iorga sau Bebe Pitei, chemaţi să instruiască ONG-iştii.

Cursul de fotografie cu Bebe Pitei. Florin şi Raluca, alături de maestru

„Cursul ne-a ajutat să ne cunoaştem între noi şi să luăm contact cu activităţile celorlalte ONG-uri din Constanţa. Mai mult, am dobândit cunoştinţe despre cum să scriem un comunicat de presă mai bun sau să facem fotografii expresive, pentru a transmite exact ceea ce dorim. Este un plus de valoare pentru asociaţia din care provin“, declară Florin Prunaru, participant la curs în calitate de voluntar al Asociaţiei Civicum Voluntaris.

Raluca Oancea a luat parte la proiect în calitate de coordonator voluntari din Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii între Tineri ADAPTO: „Pentru mine au fost într-adevăr informaţii noi, pe care le voi folosi cu siguranţă. Am învăţat să acord o mai mare atenţie imaginii asociaţiei mele realizând comunicate şi conferinţe de presă, dar şi fotografii mai bune, cum să îmbunătăţesc comunicarea cu presa şi să planific eficient evenimentele asociaţiei. Nu în ultimul rând, am avut ocazia să creez colaborări cu celelalte organizaţii şi am întâlnit oameni deosebiţi cu care m-am împrietenit“, arată Raluca.

Cele 15 ONG-uri din Constanţa care s-au alăturat proiectului au fost: Organizaţia Mare Nostrum, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Constanţa, Asociaţia pentru Promovarea Educaţiei Creativ-Ecologice şi a Abilităţilor Inovative, Asociaţia Împreună pentru viitor Constanţa, Fundaţia Giovanni Bosco, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, Asociaţia Sport pentru Sănătate, Asociaţia pentru Promovarea Egalităţii între Tineri ADAPTO, Asociaţia Cresc la Ţară, Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului - Filiala Constanţa, Asociaţia TEAM, Asociaţia Civicum Voluntaris, Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret filiala GLT „Tineri Mereu” Constanţa, Asociaţia de Psihologie şi Resurse Educaţionale Alpha PsihoMed.

Vă mai recomandăm

Portretul românului de mâine. „Aceşti copii vor schimba lumea“

Voluntarul Anului 2014: Ileana Petre, o pensionară din Constanţa care face meditaţii cu copiii sărmani

VIDEO Mini Oscarul pe teme de educaţie civică al elevilor din Constanţa. Care sunt laureaţii Galei Civi-Mateca

Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

FOTO Campion european la arte marţiale, în timpul liber voluntar pentru copiii autişti

Constănţenii premiaţi de Ziua Internaţională a Voluntarului. Printre ei, un medic indian

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările