Rugăciuni pentru cei care se luptă cu patimile. Cum apare şi cum ne vindecăm de dependenţa de droguri - explicaţiile psihologilor şi ale preoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drogurile mai uşoare sunt considereate legale în Statele Unite ale Americii şi în alte câteva ţări, însă dincolo de problema legalităţii lor, specialiştii încearcă să rezolve problema dependenţei, dar şi efectele consumului de stupefiante.

Aceste situaţii sunt gestionate de o serie de asociaţii şi de specialişti, iar jurnaliştii "Adevărul" au discutat problema consumului şi dependenţei de stupefiante din două perspective - aceea a unui psiholog care are o şansă să convingă un om să nu se apuce de droguri sau să renunţe la ele, dar şi din perspectiva unui preot care luptă cu oamenii dependenţi în fiecare zi.

Părintele Vasile Rusnac este consilier social la Arhiepiscopia Tomisului. El a priveşte flagelul drogurilor din punctul de vedere al duhovnicului care ştie că poate să ajute un tânăr atins de dependenţă.

„Biserica poate să îndrepte un om căzut în acest păcat, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că majoritatea rugăciunilor folosite acum au fost elaborate atunci când oamenii nu erau afectaţi de droguri. Chiar şi aşa, spune preotul constănţean, societăţile de atunci au avut parte de credincioşi care au căzut pradă viciilor. Începând cu Mântuitorul, care îşi mustra contemporanii pentru viciile vremii, apoi Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi au lăsat în urmă scrieri în care luptau împotriva viciilor/patimilor şi rugăciuni pentru cei afectaţi de patimi. În timp Biserica le-a sintetizat, uniformizat – în sensul în care întreaga Biserică Ortodoxă, că vorbim de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Bulgară, Sârbă, Greacă sau Rusă – se regăsesc aceleaşi rugăciuni. Avem rugăciuni pentru cei care se luptă cu patimile, care şi le recunosc, care se pocăiesc, adică le pare rău pentru ce au făcut de au ajuns într-o anumită stare de degradare trupească şi sufletească", explică Vasile Rusnac.

Părintele spune că cea mai relevantă rugăciune este sintetizată în Taina Sfântului Maslu, taină care a fost instituită direct de Iisus Hristos. „Cele 7 rugăciuni speciale ale Maslului în cuprinsul lor au ca element comun cereri referitoare la vindecarea de bolile trupeşti şi sufleteşti, unde Mântuitorul este prezentat ca fiind „doctorul sufletelor şi al trupurilor”. Un alt element specific al rugăciunilor Sfântului Maslu este pocăinţa sau părerea de rău şi dorinţa celui afectat de patimi să se reabiliteze pel el însuşi şi în faţa lui Dumnezeu. În mod explicit una dintre rugăciuni (a treia) precizează pentru ce se face Taina Sfântului Maslu, citez: «spre tămăduirea sufletului şi a trupului şi spre curăţia a toată patima şi toată neputinţa şi boala şi a toată întinăciunea trupească şi sufletească»”, a declarat preotul constănţean.

Părintele Rusnac a fost implicat, în calitate de formator, într-o colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog. El a realizat mai multe serii de cursuri pentru preoţi. De fiecare dată, le-a recomandat colegilor săi să apropie tânărul dependent de droguri de rugăciune şi apoi să-l îndrume spre un personal specializat pentru terapia necesară.

„Poate nici eu acum 10-12 ani nu am avut o reacţie de apreciat şi, aşa cum am remarcat în lucrul cu preoţii, la început de drum reacţiile au fost variate, iar noutatea problemei celor afectaţi de consumul de droguri ne-a făcut să fim mai prezenţi şi să fim alături de cei afectaţi de consumul de droguri – consumatori, familie, prieteni – prin cursuri de formare continuă şi schimburi de experienţă cu acest specific“, spune preotul.

„Îmi aduc aminte de anii de liceu când, într-o publicaţie, pe prima pagină era un reportaj în care părintele Galeriu, fiind întrebat de un reporter cum reacţionează dacă la el vine un vicios, a răspuns: «Dacă el vine la mine este fiul meu!» Aceasta este atitudinea pe care ar trebui să o aibă orice preot la care vin oameni cu tot felul de probleme. Vedeţi, nu întâmplător! Marii duhovnici îşi întâmpină enoriaşii cu apelativul «fiul meu» sau «fiica mea». Este vorba despre relaţia care se creează între duhovnic şi credincios pentru călătoria despre care vorbeam mai înainte pentru depăşirea momentului dificil", mărturiseşte Vasile Rusnac.

Ce face Biserica atunci când drogul este declarat legal

În Statele Unite, marijuana a devenit legală în anumite state. Acest lucru nu se va întâmpla foarte curând în România, dar asta nu înseamnă că Biserica şi medicii nu trebuie să-şi regândească strategiile.

Părintele Vasile Rusnac crede că viciul este un păcat şi simplul fapt că acesta devine legal sau nerecunoscut de stat nu trebuie ca Biserica să fie de acord cu păcatul. „Se ştirbeşte însăşi misiunea Bisericii! Cumva Biserica Romano-Catolică sau Bisericile Protestante din Occident sunt de acord cu păcatul? Este un paradox al zilelor noastre, în care chiar dacă civilizaţia europeană se întemeiază pe fundamente creştine, moralitatea păleşte în faţa nevoilor bugetare şi a altor interese bazate pe filosofia pieţei de consum şi a dictonului modern «trăieşte clipa»“, a explicat, pentru „Adevărul“, preotul constănţean.

Părintele spune că simplul consum de droguri este considerat un păcat chiar dacă omul a încercat doar o singură dată. Explicaţia dată de Vasile Rusnac este simplă: „Pentru că este primul pas al pervertirii conştiinţei care, de multe ori, clachează în faţa intensităţii momentului“. Chiar şi aşa, o persoană poate fi iertată dacă ea face primul pas.

Părintele Rusnac spune că avem de-a face cu mai multe etape. „Cea în care persoana conştientizează starea în care se află, dorinţa de reabilitare, reabilitare în faţa lui Dumnezeu, părerea de rău pentru faptele consumate, şi pe lângă o perioadă de penitenţă, rugăciune şi post, mărturisirea în faţa unui duhovnic. Deci elementul-cheie este Taina Spovedaniei.“


Preotul Vasile Rusnac. FOTO Arhiva Personală

Preotul Vasile Rusnac

Drogurile folosite în scop medical

Aceeaşi marijuana este folosită pentru tratarea glaucomului. Preotul constănţean spune că Biserica poate să facă diferenţa între o substanţă identificată de ştiinţă ca metodă terapeutică. „În situaţia dată, utilizarea în scop teraputic nu este păcat, pentru că efectul este salvarea vieţii în general, iar în cazul dat, îmbunătăţirea calităţii ei. Plăcerea şi divertismentul oferite de droguri, oricare ar fi ele, pot fi premisele păcatului, atâta timp cât raţiunea neexersată este supusă unor provocări care o pot supune atât pe ea (raţiunea), cât şi trupul. Nu trebuie neglijat faptul că drogurile au efecte psiho-somatice care pun stăpânire pe fiinţa umană mai presus de educaţie, raţiune, religie şi sentimente“, a încheiat preotul Vasile Rusnac pledoaria sa.

Atunci când vine vorba despre aspectul terapeutic al anumitor substanţe, medicii au şi ei o părere rezervat-optimistă. Am discutat cu psihologul Cristina Dincu despre această problemă. Ea ne aduce aminte că inclusiv Freud a folosit marijuana în timpul şedinţelor de psihanaliză.

„Dacă e folosită în scop terapeutic este OK. Orice om poate să-l consume, dar important este să nu dea dependenţă. Chiar şi aşa, consumul de droguri nu rezolvă problema de bază a individului, acea problema care l-a determinat să ajungă la stupefiante. Consumul de droguri nu rezolvă problemele de adaptare şi nici pe cele de personalitate“, spune Cristina Dincu.

Psihologul constănţean crede că doar medicul şi psihoterapeutul pot să stabilească limita unui consum. Important este ca drogul să nu se folosească în afara cabinetului. Ea susţine că există spitale unde, pentru dezintoxicare, este folosită metadona. Este o metodă prin care un drog uşurează trecerea la perioada de sevraj după un alt drog mai puternic.

Soluţiile oferite de medici

Psihologul Cristina Dincu spune că atunci când are de-a face cu un pacient care vrea să consume droguri îl întreabă în primul rând care este motivul pentru care ar face-o.

„Vreau să ştiu ce a mai încercat până acum, care sunt elementele care l-au făcut să se simtă bine sau nu şi ce îl face nefericit. Totodată, mă ajută să ştiu care este grupul de prieteni pentru a afla de ce e tentat să încerce drogurile“. Primul pas spre a scăpa de dependenţă este venirea voluntară în cabinetul psihlogului.

„În timpul terapiei acest pacient trebuie să vină hotărât. Dacă vine adus de altcineva sau obligat de către părinţi reuşita procesului terapeutic este mai mică pentru că el nu e motivat. Prima etapă este conştientizarea că are o problemă şi cea de a doua este informarea legată de faptul că un consum de droguri îi face rău“, a explicat Cristina Dincu.

Cum renunţi la consumul de droguri cu ajutorul unui psiholog

Psihologul constănţean este de părere că empatizarea medic - pacient este foarte importantă. „Primul pas este crearea relaţiei terapeutice dintre cei doi. Pacientul se deschide şi spune care sunt elementele pozitive sau negative ale consumului de droguri. Apoi ne dăm seama că astfel de persoane sunt de obicei persoane cu un respect de sine scăzut. Drogurile le creează iluzia că sunt mai buni sau mai puternici“, spune psihologul.

Cristina Dincu recunoaşte că a avut de-a face cu oameni care consumau droguri. „De multe ori, când pupilele mi se par dilatate sau comportamentul este atipic, când sunt agitaţi sau nu dorm, îmi dau seama. Ceva din comportamentul lor mă face să cred că au consumat droguri. Atunci îi întreb direct şi ei îmi spun. De obicei, tinerii consumă marijuana şi etnobotanice, iar cei care se droghează sunt şi cei care au sau au avut bani“, explică psihologul din Constanţa.

Specialistul spune că pentru a renunţa la consumul de droguri este important să tratezi problemele de fond: depresii, încredere scăzută în sine, probleme de adaptare sau personalitate, hiperemotivitatea sau personalităţile labile. Toate acestea trebuie diagnosticate şi rezolvate, pentru ca apoi pacientul să nu mai aibă nevoie să folosească drogurile.

„În funcţie de tipul de dependenţă şi de cât de grav este psihologul colaborează cu medicul. Mulţi trebuie internaţi şi atunci trebuie să fie sub supravegherea unui psihiatru. Uneori, dacă din interviul iniţial reiese că avem de-a face cu o persoană religioasă, atunci psihologul poate să-l îndrume indirect către o consiliere cu preotul“, a încheiat psihologul Cristina Dincu.


Psiholog Cristina Raluca Dincu. FOTO Arhiva Personală

psiholog Cristina Raluca Dincu

Vă mai recomandăm:

Sexul înainte de căsătorie: păcat sau un test obligatoriu în cuplu? Doctorii şi preoţii explică ce produce în mintea şi în corpul nostru nebunia după sex 

Ce este ura, de ce apare şi cum „se tratează“. Explicaţiile preoţilor şi psihologilor: „Omul are voie să se mânie doar asupra diavolului şi păcatului“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite