Problema transportului gratuit al elevilor a ajuns la DNA. Plângere penală pe numele preşedintelui CJ Constanţa

Problema transportului gratuit al elevilor a ajuns la DNA. Plângere penală pe numele preşedintelui CJ Constanţa

Mihai Lupu, preşedintele Cosiliului Judeţean Constanţa

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus o plângere penală pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa deoarece acesta ar refuza să acorde transportul gratuit al elevilor deşi o instanţă a decis altceva.

Miercuri, 15 septembrie, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a transmis către Serviciul teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) o plângere penală cu privire la două fapte de abuz în serviciu cu folos patrimonial săvârşite de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu.
 
„În ciuda faptului că AEC a câştigat procesul cu privire la transportul gratuit al elevilor, fiind suspendate prevederile nelegale ale HCJ 20/2021, Consiliul Judeţean Constanţa refuză să asigure gratuitatea elevilor. Precizăm că hotărârile pe suspendare sunt executorii, indiferent dacă este sau nu făcut recurs.
 
Mai mult, preşedintele CJC refuză să încheie contractele de serviciu public cu operatorii de transport. Astfel, în ciuda faptului că legislaţia prevede, de peste 10 luni, necesitatea încheierii contractelor, Consiliul Judeţean Constanţa dovedeşte că nu are nicio intenţie să le încheie. Mai mult, există fondul necesar încheierii lor, fiind adoptată o hotărâre ce prevede modalitatea de încheiere încă din ianuarie, doar că aceasta nu a fost operaţionalizată”, se arată într-un comunicat de presă remis de AEC.
 
Elevii consideră inacceptabil faptul că au fost nevoiţi în ultima săptămână să îşi achite singuri transportul, din fonduri proprii, în ciuda faptului că atât legea, cât şi pronunţarea instanţei, prevăd necesitatea asigurării gratuităţii.
 
„Mihai Lupu a dovedit faptul că nu are respect faţă de nimeni, chit că vorbim de elevi, de lege, de instanţe. Elevii nu trebuie să plătească din propriul buzunar pentru incompetenţa demnitarilor, iar în acest sens am depus o plângere penală. Soluţiile instanţei nu pot fi puse în aplicare strict după cheful autorităţilor. CJC are nevoie de oameni puternici, cu coloană vertebrală, care să conducă instituţia, nu de indivizi care îşi bat joc de toţi cetăţenii”, a declarat Ariana Dudună, preşedinte AEC
 
Sentinţa judecătorilor
 
Tribunalul Constanţa a decis că suspende articolul din Hotărârea votată de consilierii judeţeni prin care elevilor nu li se asigura transport judeţean gratuit dacă CJ Constanţa nu primea banii de la bugetul de stat.
 
Conform articolului 3, alineatul 1, din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii la serviciul de transport rutier judeţean pentru elevii din învăţământul preuniversitar pe tot parcursul anului calendaristic se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 din Legea 1/2011”. 
 
Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis vineri, 10 septembrie, însă că se „suspendă executarea art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021 şi a dispoziţiilor asemănătoare din anexele actului administrativ.” Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie.
 
Reacţia preşedintelui CJ
 
Consiliul Judeţean Constanţa a transmis un comunicat în care arată că a adoptat în luna ianuarie a acestui an Hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, în domeniul transportului rutier judeţean de persoane, prin curse regulate, în Judeţul Constanţa.
 
„Această hotărâre a fost aprobată conform normelor şi prevederilor specificate în Ordonanţa menţionată. Vorbim mai exact despre adoptarea regulamentului privind efectuarea transportului rutier judeţean de persoane, studiul de oportunitate şi modalitatea de atribuire a serviciului, a tarifelor de călătorie şi, nu în ultimul rând, despre aprobarea caietului de sarcini şi a contractului-cadru de delegare a serviciului”, spun reprezentanţii CJC.
 
"Am declarat în numeroase rânduri că voi aplica toate prevederile legale, pentru ca elevii judeţului Constanţa, şi nu numai ei, să beneficieze de condiţii civilizate de transport, dar şi să aibă parte de gratuităţile prevăzute în legislaţie. Însă nu voi încălca niciodată litera legii! Prin pronunţarea de vineri, 10 septembrie, Tribunalul Constanţa a admis, în parte, solicitarea Asociaţiei Elevilor, prin «suspendarea executării art. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021». Tot prin această Hotărâre instanţa a RESPINS «ca nefondată cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 63/21.04.2021». Articolul specifică în clar modalitatea de efectuare a decontării cheltuielilor în vederea asigurării gratuităţii serviciului de transport al elevilor. Acesta este adevărul! Hotărârea este a Consiliului Judeţean şi nu a preşedintelui acestei instituţii, cum eronat au subliniat reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Susţin libertatea de exprimare şi de asemenea susţin toate demersurile pe care tinerii le fac pentru apărarea drepturilor lor.
 
Sfătuiesc însă la moderaţie şi nu la exuberanţă în declaraţii care nu fac deloc cinste Asociaţiei Elevilor, o organizaţie care şi-a clădit prestigiul datorită ambiţiei şi corectitudinii. Opinia publică ştie că nu m-am opus niciodată decontării cheltuielilor de transport al elevilor. Aceasta trebuie să fie însă în concordanţă cu dispoziţiile legale. Cea mai bună cale pentru soluţionarea acestei probleme este să lăsăm instanţa să definitiveze demersul făcut de Asociaţia Elevilor din Constanţa, iar mai apoi să rezolvăm această situaţie conform prevederilor legale. Elevii constănţeni au dreptul să beneficieze pe deplin de toate drepturile oferite de lege. Ca preşedinte al CJ Constanţa şi părinte voi fi întotdeauna alături de ei” , declară Mihai Lupu, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Citeşte şi: 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările