Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, omul care s-a opus protestelor magistraţilor, revocat din funcţie de adunarea generală a judecătorilor

Preşedintele Curţii de Apel Constanţa, omul care s-a opus 
protestelor magistraţilor, revocat din funcţie de adunarea generală a judecătorilor

Marius Cristian Epure FOTO Ziua de Constanţa

Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa a votat marţi, 9 aprilie, pentru revocarea judecătorului Marius Cristian Epure din funcţia de preşedinte al instanţei, au declarat surse din magistratură pentru „Adevărul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia finală în această chestiune aparţine Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituţie care ar urma să dezbată propunerea venită de la Constanţa în cadrul următoarei şedinţe.

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa s-au numărat printre magistraţii care au protestat în toată ţara recent faţă de modificările operate asupra sistemului de justiţie din România prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă Guvernamentale 7/2019.

Decizia de marţi a magistraţilor constănţeni ar avea la bază mai multe luări de poziţie a şefului instanţei, opinii care nu s-au bucurat de girul majorităţii. În luna martie, Adunarea Generală a Curţii de Apel Constanţa a transmis un comunicat în care îşi exprima dezacordul faţă de poziţia pe care şeful instanţei a avut-o în cazul protestelor magistraţilor. Marius Cristian Epure cerea la vremea respectivă Secţiei pentru judecători a CSM să ia atitudine în privinţa protestelor magistraţilor.

„Aduce la cunoştinţa opiniei publice că poziţia exprimată de către conducerea Curţii de Apel Constanţa în cuprinsul scrisorii adresate Consiliului Superior al Magistraturii de către preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel din România la data de 10.03.2019 nu reprezintă voinţa colectivului de judecători ai Curţii de Apel Constanţa, această opinie fiind exprimată în afara unui mandat acordat în baza unei adunări generale sau a altor forme de consultare internă”, se arata în comunicarul Adunării Generale a Curţii de Apel Constanţa.

De numele lui Epure se leagă şi două ieşiri publice controversate ale instituţiei pe care o conduce. Este vorba despre două comunicate de presă date în aceeaşi zi, 1 februarie 2019, care fac referire la evenimente trecute, lipsite de orice actualitate. „Conducerea Curţii de Apel Constanţa susţine poziţia doamnei Preşedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, exprimată în dreptul la replică, din data de 18 ianuarie 2019, cu privire la temele mediatice speculative lansate de unele publicaţii online în legătură cu intervenţia Preşedintelui CSM în procesele aflate în curs de soluţionare”, se spune în primul comunicat remis presei.

Al doilea comunicat, remis în aceeaşi zi, arată susţinerea conducerii Curţii de Apel Constanţa faţă de un document semnat de Victor Alistar şi Romeo Chelaru (referitor la Ziua Constituţiei, Ziua Anticorupţiei şi Ziua drepturilor omului). „Conducerea Curţii de Apel Constanţa aderă la Documentul de poziţie a societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii, din data de 10.12.2018, având în vedere că acesta transpune principii ale statului de drept”, spune Marius Cristian Epure în comunicatul de presă.

Conform declaraţiei de avere depuse în anul 2018, judecătorul Marius Cristian Epure deţine două terenuri intravilane în municipiul Constanţa şi două terenuri agricole în Tuzla şi Costineşti. De asemenea, mai are un apartament în Piteşti şi o casă în oraşul Constanţa. Şeful Curţii de Apel Constanţa are şi datorii la bancă de peste 100.000 de euro.  

În anul 2015, Marius Cristian Epure a încercat să se transfere la Tribunalul Militar Iaşi sau Timişoara, însă cererea a fost respinsă de CSM. A fost numit preşedinte al Curţii de Apel Constanţa în luna decembrie 2018.

Pe aceeaşi temă:

Magistraţii constănţeni, solidari cu protestul colegilor români de la Bruxelles

Protest al magistraţilor constănţeni la adresa OUG 7: „Să fie anchetaţi şi ceilalţi demnitari, nu doar procurorii şi judecătorii“

Magistraţii constănţeni au ieşit din nou pe scările Judecătoriei în semn de protest faţă de modificările legilor justiţiei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: