Pentru ce vor lupta elevii în 2018: alocarea burselor cuvenite şi asigurarea pazei în şcoli cu finanţare de la primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua echipă de conducere din Asociaţia Elevilor din Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Noua echipă de conducere din Asociaţia Elevilor din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Asociaţia Elevilor din Constanţa continuă lupta pentru drepturile liceenilor şi vrea să extindă informarea în rândul gimnaziştilor pentru ca elevii să ştie, încă din şcoala generală, că legea trebuie respectată de toată lumea. „Am schimbat mentalităţi în aceşti ani“, constată fondatorii AEC care rămân pe baricadele reformei în educaţie.

La AEC s-a predat ştafeta, conducerea fiind preluată în premieră de „noua generaţie“. Până acum, organizaţia a fost condusă de-a lungul anilor de fondatorii săi. Cel mai tânăr dintre aceştia, Constantin-Alexandru Manda, care avea 14 ani la momentul înfiinţării AEC, a ajuns în ultimul an de liceu la Colegiul Mihai Eminescu din Constanţa. După trei mandate a câte un an la conducerea AEC, Manda va părăsi învăţământul preuniversitar îndreptându-se spre admiterea la facultatea de Drept din Bucureşti. „Am schimbat 6 miniştri şi 2 inspectori şcolari generali în acest timp“, enumeră liderul AEC. 

Succesorul său are 15 ani, este în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi s-a alăturat asociaţiei acum un an şi jumătate. Mihai Tănase încă se gândeşte dacă îşi va alege o carieră în Drept sau în Geologie, dar timpul din AEC îl va ajuta să-şi consolideze opţiunea. „Pentru mine, AEC a fost o experienţă de viaţă. Am învăţat în aceşti ani cât într-o viaţă. Nimeni nu te învaţă la şcoală ce am acumulat aici. Şi pentru Mihai va fi la fel, pe colegii care urmează la conducere îi aşteaptă o misiune grea - să continue ce am început noi“, arată Alexandru Manda.

Ce au ei de făcut: să obţină burse şcolare pentru elevii din toate cele 70 localităţi din judeţul Constanţa, deocamdată doar 37 acordând acest drept elevilor cu rezultate performante sau care au nevoie de susţinere materială; să mărească suma acordată drept burse pentru elevii din reşedinţa de judeţ; să obţină finanţare de la primării pentru paza şcolilor care este suportată de părinţi sau care lipseşte cu desăvârşire; să înfiinţeze structuri AEC în tot judeţul şi în alte judeţe, modelul fiind preluat deja în Călăraşi, Bacău, Maramureş; să consolideze activitatea AEC pentru a îşi păstra statutul de avangardă în lupta pentru respectarea Legii Educaţiei, care prevede aceste drepturi pentru elevi, dar care nu sunt acordate în realitate. „Ştiu că ştacheta este foarte sus în acest moment şi noi vom duce mai departe lupta pentru drepturile elevilor, pentru un învăţământ în beneficiul elevilor, centrat pe interesele elevilor“, afirmă Mihai Tănase. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa - MIhai Tănase şi Alexandru Manda Foto Sînziana Ionescu

Alexandru Manda îşi va menţine postura de avocat al drepturilor elevilor, şi când va deveni student. El va rămâne consilier al AEC şi va milita în cadrul unui ONG pentru educaţie. În 2 ani, Manda preconizează înfiinţarea Federaţiei Elevilor din România, care să reunească asociaţiile elevilor din România care nu depind de inspectoratele şcolare şi de Ministerul Educaţiei. 

Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). 

Locurile de vicepreşedinte, ce erau ocupate de fete, vor fi ocupate tot de fete: Denisa Mocanu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“; Corina Iancu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“; Alina-Daniela Ichim, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Traian“. Ele succed în funcţie Anei Mardare, Andreei Popa şi Geaninei Bostan.

Echipa de conducere a Asociaţiei va fi completată de vicepreşedinţii aflaţi încă în exercitarea mandatului: Ana-Maria Tudor (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“) şi Sebastian Onofrei (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Traian“).

Noul preşedinte AEC şi cei trei noi vicepreşedinţi urmează să fie învestiţi oficial la 4 martie, în cadrul unei sesiuni solemne a Adunării Generale, la care vor lua parte colaboratori ai asociaţiei, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, precum şi colegi din cadrul celorlalte asociaţii de elevi din România. 

Pe aceeaşi temă: 

Asociaţia Elevilor din Constanţa, următoarea generaţie. „Pepiniera“ pentru care s-au zbătut fondatorii vine la conducere

Elevii, revoltaţi de modificarea peste noapte a Regulamentului din învăţământul preuniversitar

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite