VIDEO Navă botezată în Şantierul Naval Constanţa. Deşi este produs românesc, Histria Atlas va naviga sub pavilion străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipă de ingineri constructori de nave de la Şantierul Naval Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Echipă de ingineri constructori de nave de la Şantierul Naval Constanţa Foto Sînziana Ionescu

O navă nouă a fost botezată joi, 11 aprilie, în Şantierul Naval Constanţa. „Histria Atlas“ este un tanc petrochimic construit de români, după un concept românesc, care va naviga cu personal român, sub management românesc - dar sub pavilionul altei ţări.

„Histria Atlas“ aparţine companiei Histria Shipmanagement deţinută de magnatul Gheorghe Bosînceanu.

Este un tanc de 41.000 tdw, cu dublă funcţiune, de transport produse petroliere şi chimice, conceput de specialiştii Şantierului Naval Constanţa (SNC), după un concept propriu, dezvoltat cu ajutorul unor experţi germani.

Tancul mixt „Histria Atlas“ reprezintă primul exemplar (EcoMaxMR1) dintr-o serie de nişă pe care şantierul de la Constanţa o exploatează cu succes. SNC va construi astfel o serie de 21 tancuri de produse petroliere şi chimice, după construcţia altei serii de 21 tancuri petroliere şi chimice. 

Nava are un design nou, în care corpul navei a fost optimizat şi proiectat pentru navigaţie în porturi cu adâncimi restrictive. Are consum redus de combustibil (20 tone/zi), cu 20% mai puţin decât unul obişnuit - după cum a specificat Radu Rusen, directorul Şantierului Naval Constanţa, 

„Histria Atlas“ are o lungime de 180 metri şi un pescaj de 11,2 metri. Şi, deşi este un produs 100% românesc, nava va naviga sub pavilion Liberia. „România este una dintre puţinele ţări cu ieşire la mare care nu încurajează industria shipping-ului, astfel că armatorii preferă să adopte pavilioane străine. Pe navele acestei companii sunt angajaţi numai navigatori români, iar navele sunt acoperite de contracte ITF care ofera navigatorilor condiţii de muncă şi de viaţă la standard european. Din păcate, toate aceste nave poarta pavilioanele altor ţări. Romania nu oferă o legislaţie prietenoasă de pavilion nici investitorilor şi nici proprietarilor de nave, care ar putea să înregistreze nave sub pavilion românesc în nişte condiţii de predictibilitate şi fiscalitate atractive“, a arătat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, reprezentant ITF (Federaţia Internaţională a Transportatorilor) în România. 

Histria Atlas, nava care a primit botezul în SNC Foto Sînziana Ionescu

Histria Atlas - navă botez SNC Şantierul Naval Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Naşa de botez a navei este Gabriella Salerno, soţia lui Ugo Salerno, preşedintele Registrul Naval Italian (RINA). Tânărul comandant al navei, Paul Oprea, a primit în dar o icoană a Sfântului Nicolae de la arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie. 

Botezul navei Histria Atlas în Şantierul Naval Constanţa

Gheorghe Bosînceanu, omul de afaceri care deţine Şantierul Naval Constanţa şi Histria Shipmanagement, a mulţumit celor care l-au ajutat în afirmarea pe piaţa transportului naval internaţional, SNC fiind aproape de a primi contractul de construire a celor 4 corvete ale flotei militare româneşti, în parteneriat cu Grupul Naval Francez.

„Avem cea mai bună ofertă financiară. Deci am câştigat licitaţia. În concluzie, aşteptăm ca în următoarele săptămâni, împreună cu Naval Group, să fim invitaţi la stabilirea termenilor de realizare a programului de modernizare a flotei marinei militare. Realizarea programului în Şantierul Naval Constanţa este o soluţie naturală, având în vedere vecinătatea cu baza logistică şi cu comandamentul flotei“, a declarat magnatul. 

Gheorghe Bosînceanu, înconjurat de familie şi de prieteni Foto Sînziana Ionescu

Gheorghe Bosînceanu magnatul armator Şantierul Naval Constanţa SNC Histria Shipmanagement Foto Sînziana Ionescu

Revenim cu amănunte 

Pe aceeaşi temă: 

Şantierul Naval Damen Mangalia intră pe piaţa vaselor de croazieră. Un iaht de 155 de metri va fi construit aici

De ce şi-a retras Şantierul Naval Constanţa plângerea  prin care contesta procedura de licitaţie pentru corvetele Forţelor Navale

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite