Miercurea Cenuşii, ziua în care începe Postul Mare pentru romano-catolici. Preot: „Să ţinem post şi să renunţăm la panică şi isterie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Vaticannews.va
FOTO: Vaticannews.va

Miercurea Cenuşii (26 februarie) este ziua în care începe Postul Mare pentru credincioşii romano-catolici. Peste 40 de zile va fi marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Miercurea Cenuşii este ziua care marchează începutul Postului Paştelui la credincioşii romano-catolici. În acestă seară, preoţii din bisericile catolice vor ţine o slujbă specială, care se va încheia cu presărarea cenuşii pe capul credincioşilor, un gest cu o profundă semnificaţie penitenţială. Cenuşa este obţinută din ramurile purtate în procesiune în Duminica Floriilor din anul precedent.

Postul la catolici este mai persmisiv decât la ortodocşi. Cuvintele de ordinte trebuie să fie însă cumpătare şi discreţie.

„Postul Mare este timpul potrivit  pentru a face loc Cuvântului lui Dumnezeu. Este momentul potrivit pentru a închide televizorul şi a deschide Biblia, pentru a ne deconecta de la telefonul mobil şi a ne conecta la Evanghelie», a spus în continuare pontiful, atrăgând atenţia asupra faptului că "trăim într-un mediu poluat de prea multă violenţă verbală, de multe cuvinte jignitoare şi dăunătoare, amplificate de reţelele de socializare”, a spus miercuri, 26 februarie, Papa Francisc, citat de Vatican News.

De asemenea, în cuvântul rostit în piaţa Sf. petru, Papa Francisc şi-a exprimat apropierea faţă de bolnavii de coronavirus şi faţă de personalul medical care-i îngrijeşte, faţă de autorităţile civile şi faţă de toţi cei care fac eforturi pentru a-i asista pe pacienţi şi pentru a opri răspândirea bolii.

„Azi a început Postul Mare la romano-catolici. În contextul actual al coronavirusului să ţinem post şi să renunţăm la panică, frică şi isterie. Să fim responsabili şi să facem fapte bune”, notează pe contul său de Facebook, părintele Francisc Doboş.

De asemenea, preotul are şi câteva recomandări:

  • să ne spălăm des pe mâini
  • să nu scuipăm (pe nimeni)
  • să ne acoperim gura mereu când tuşim
  • să nu ne atingem faţa înainte de a ne spăla pe mâini
  • dar ... să ne atingem inimile prin grijă şi responsabilitate unii faţă de alţii

„Post fără panică! Mai bine să mor(i) din iubire decât de frică, mai scrie părintele Francisc Doboş.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Papa Francisc, impresionat la Blaj de prăjitura cu mălai. „Este desertul săracului pe tot globul pământesc“

Papa Francisc, simpatizat de România Ortodoxă. „Un creştin umil, fără telefon şi internet, cu o mare slăbiciune pentru nevoiaşi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite