FOTO Primarul Rotterdamului: „Eu am costum şi maşină ieftine, spre deosebire de Mazăre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre şi Ahmed Aboutaleb, doi primari total diferiţi FOTO S. Ionescu
Radu Mazăre şi Ahmed Aboutaleb, doi primari total diferiţi FOTO S. Ionescu

Rotterdamul, cel mai mare oraş-port al Europei, este condus de un musulman, fost jurnalist (ca Mazăre). Ahmed Aboutaleb (47 ani) este născut în Maroc, iar la vârsta de 15 ani a emigrat în Olanda. Viceprimarul este tot musulman: Hamit Karakus, emigrant din Turcia.

„Să vă spun ce ne diferenţiază, pe mine şi pe primarul Mazăre: eu am cravată, costumul meu este ieftin, iar maşina mea este tot ieftină“, a explicat râzând primarul Rotterdamului sosit marţi, 2 aprilie, în vizită la Constanţa.

Rotterdamul, cel mai mare oraş-port al Europei, este condus de un musulman, fost jurnalist (ca Mazăre). Ahmed Aboutaleb (47 ani) este născut în Maroc, iar la vârsta de 15 ani a emigrat în Olanda. Viceprimarul este tot musulman: Hamit Karakus, emigrant din Turcia. „În Rotterdam locuiesc 176 naţionalităţi. Asta arată cât de toleranţi suntem“, spune primarul marocan supranumit Barack Obama al Olandei.

Aboutaleb a mărturisit că el a iniţiat vizita de la Constanţa, pentru că doreşte ca Rotterdamul să aibă relaţii de colaborare cu cel mai mare port de la Marea Neagră. „Ne despart 4.000 kilometri. Nici vorbă nu poate fi de competiţie. Rotterdamul concurează cu porturile din ţările din jur – Belgia, Germania. De aceea vrem să colaborăm“, precizează primarul olandez.

Rotterdamul a fost cândva cel mai mare oraş-port al lumii, dar ascensiunea Chinei l-a dus pe locul 4. Modelul olandezilor care îşi administrează portul singuri, de la nivel local, este râvnit de municipalitatea Constanţei. „Eu nu pot să intervin în această dezbatere dintre autorităţile locale şi centrale. Vă pot spune cum funcţionează la noi“, a adăugat primarul.

De peste 100 ani, Portul Rotterdam este administrat de primărie. Primăria numeşte preşedintele autorităţii portuare şi stabileşte consiliul director la propunerea preşedintelui. Consiliul director este format din specialişti şi din angajaţii performanţi, fără implicare politică.

Preşedintele ţine legătura cu viceprimarul pentru problemele uzuale, iar odată la două luni se întâlneşte cu primarul pentru a discuta chestiunile ce ţin de dezvoltare şi de proiectele internaţionale.

Primarul semnează toate documentele şi rapoartele finale. Din profitul portului, 15-16 milioane euro merg la bugetul oraşului, cu care se construiesc şcoli şi se fac zone verzi. Consiliul local decide ce întrebuinţare se dau banilor. Restul banilor neinvestiţi în proiecte edilitare sunt folosiţi pentru întreţinerea portului. Portul nu are nevoie de bani de la guvern sau de la municipalitate pentru a se întreţine, făcând împrumuturi bancare pentru proiectele sale.

Din 2004, Primăria Rotterdam a acordat Guvernului un pachet de 30% din acţiunile portului. „Voiam să facem o extindere în mare a portului cu 20.000 hectare. Nu doream să dăm acţiunile unui investitor privat. Guvernul şi-a manifestat disponibilitatea de a le prelua“, a arătat primarul.

Din conducerea portului nu fac parte sindicatele, care au discuţii doar cu angajatorii. „Nu avem greve ca în Franţa, de exemplu, cu zilele. La noi se discută 2-3 ore, apoi lucrul se reia. Sindicatele sunt active, dar responsabile“, precizează primarul Aboutaleb.

Despre responsabilitatea autorităţilor locale, Rotterdamul a oferit câteva lecţii Constanţei. Din delegaţia olandeză au făcut parte primarul Ahmed Aboutaleb, viceprimarul Hamit Karakus, procurorul-şef Fred Westerbeke, şeful Poliţiei Frank Paauw, ambasadorul Olandei în România Matthijs van Bonzel şi alţi oficiali.

„Dacă ne strângeam la o masă primarul cu procurorul-şef şi şeful Poliţiei, a doua zi toată presa urla că ce punem la cale“, a remarcat Radu Mazăre. „Dac-aş fi şi eu îmbrăcat ca tine, probabil la fel ar face presa şi în Rotterdam“, a replicat mucalit olandezul. El a explicat că principalii trei responsabili de siguranţa cetăţenilor sunt primarul, şeful Poliţiei şi procurorul-şef.

„De multe ori ne petrecem serile îmbrăcaţi simplu, cu o şapcă pe cap şi luăm oraşul la pas, pe mijloacele de transport în comun, să vedem cum merg lucrurile“, a spus primarul. El este, de asemenea, preşedinte al consiliului format din primarii oraşelor din regiunea Rotterdamului. „Împreună concepem politica pentru întreaga regiune. Nu sunt niciodată singur, facem totul împreună“, a spus primarul.

Olandezul i-a dăruit lui Mazăre un recipient cu cea mai importantă avuţie naturală din Rotterdam: apa. „Catolicii se roagă la Roma, musulmanii la Mecca. Locuitorii din Rotterdam se închină la apă“, a declarat Ahmed Aboutaleb.

El a primit de la Mazăre un tablou cu moscheea din zona veche a Constanţei, iar de la preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, un tablou cu Marea Neagră. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite