FOTO Bibliotecă, cinema, loc de rugăciune şi de joacă în Aeroportul Ataturk din Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un mini oraş într-un aeroport FOTO Mariana Iancu
Un mini oraş într-un aeroport FOTO Mariana Iancu

În aeroportul Ataturk din Istanbul întâlnim un mozaic de culturi şi civilizaţii. Povestea orientală este recreată în aeroportul prin care trec anual 45 de milioane de pasageri.

Pentru ca timpul de aşteptare să nu pară lung, s-au amenajat spaţii de distracţie, de dormit, de rugăciune. 

În mijlocul încăperii tronează un pian din care muzica inundă încăperea plină de flori. Într-un colţ, se poate lua masa. Mierea curge direct din fagure. Alături, se poate comanda o cafea turcească. 
 

În spaţiul respectiv este amenajat un minicinematograf, iar alături este o bibliotecă unde împătimiţii de lectură pot trăi aventura unei cărţi. 
 

Două paturi sunt pregătite pentru cei care au de înnoptat în Istanbul. La pachet intra şi serviciul de masaj. 

Copiii au locul lor special de joacă. Mai multe jocuri de ultimă generaţie aşteaptă să intre pe mâna celor mai mici călători cu Turkish Airlines. 
 

În aeroport s-a amenajat inclusiv un loc de rugăciune, unde cei de religie islamică se pot ruga în linişte. Anterior, credincioşii trec print-o cameră în care se pot spăla, aşa cum cere religia musulmană. 

Aeroport Istanbul FOTO Mariana Iancu


 

Spaţiile sunt rezervate celor care optează pentru bilete Business Class sau pasagerilor care sunt posesori de carduri Star Alliance Gold şi Miles & Miles Elite Plus.
 

Compania aeriană Turkish Airlines are nu mai puţin de 264 de destinaţii în întreaga lume. Plecarea are loc de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa, cu escală la Istanbul, precizează Gunes Tanay, directorul comecial al companiei la Constanţa.
 

Pentru zborurile către Europa preţurile pornesc de la 207 euro dus – întors, pentru Africa de la 592 de euro dus – întors, Asia  - de la 320 de euro la 573 euro. Totul e să le achiziţionaţi din timp. 
 

Istanbul, oraşul oriental
 

Oraşul ridicat pe malul Bosforului, la încrucişarea dintre două lumi, a fost cândva capitala Imperiului Bizantin. „Noua Romă“, nume dat de Împăratul Constantin I, păstrează urme adânci ale vechilor civilizaţii, care se întrepătrund cu arhitectura modernă. 
 

Drumul tuturor turiştilor duce, invariabil, spre Piaţa Sultanahmet, acolo unde fiecare piatră este încărcată de istorie. În centrul pieţei, găsim Moscheea Albastră, cea mai mare moschee din Istanbul şi un adevărat simbol al oraşului. Avea doar 14 ani sultanul Ahmet I când a cerut poporului său să ridice moscheea cu şase minarete, cele mai multe din ţară, pentru a arăta întregii lumi puterea imperiului său.

aeroport


 

La mică distanţă de Moscheea Albastră se află „Hagia Sofia“ (în traducere din greacă, „Sfânta Înţelepciune“), o altă construcţie-simbol a Istanbulului, cunoscută de turişti sub numele de „Catedrala Sfânta Sofia“. Aici găsim laolaltă simboluri creştine şi musulmane, chipul Fecioarei Maria şi versete din Coran, dar şi loja sultanului, alături de locul unde erau încoronaţi împăraţii bizantini. De-a lungul anilor, „Hagia Sofia“ a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi a fost moschee, iar astăzi este muzeu.
 

Dacă ajungeţi în Istanbul nu rataţi o plimbare în Marele Bazar, situat în zona veche a Istanbulului. Construit de sultanul otoman Mahomed al II-lea în 1461, bazarul are aproximativ 5.000 de magazine, 63 de străzi şi 23 de porţi şi se poate spune că este un mall. În fiecare zi, mii de oameni vin aici şi cumpără orice, de la dulciuri la covoare. Marele Bazar este închis o singură zi pe săptămână: duminica.


Vă mai recomandăm:
 

FOTO Vacanţă în Istanbul, un ghid practic în oraşul care vinde orice: dulciuri, haine, istorie şi vise

Spitalul Acibadem din Istanbul va deschide o reprezentanţă la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite