De ce ortodocşii şi catolicii îşi fac cruce diferit. Ce simbolizează acest semn

De ce ortodocşii şi catolicii îşi fac cruce diferit. Ce simbolizează acest semn

Creştinii practicanţi se închină de multe ori într-o zi                           FOTO: Arhiva Adevărul

Semnul crucii, pe care creştinii îl fac în diferite locuri şi cu diferite ocazii, simbolizează mărturisirea lor de credinţă. Crucea reprezintă Sfânta Treime, una în fiinţă, dar cu trei persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul/Spriritul Sfânt.

Conform Învăţăturii de credinţă ortodoxă, răsăritenii fac semnul Crucii astfel: „se îndoaie înăuntru şi lipim de podul palmei drepte degetul mic şi inelarul, apoi împreunăm vârfurile degetelor gros, arătător şi mijlociu de la aceeaşi mână şi cu ele astfel împreunate ne însemnăm pe frunte, pe piept, pe umărul drept şi pe umărul stâng.”

În momentul în care creştinii ortodocşi fac semnul Sfintei Cruci sun cuvintele: „În numele Tatălui...”  ne însemnăm pe frunte; când zicem: „Şi al Fiului” ne însemnăm pe piept; când zicem: „Şi al Sfântului Duh”, ne însemnăm pe umărul drept întâi şi apoi pe cel stâng; şi încheiem zicând: „Amin”.

Catehismul Bisericii Catolice arată că un creştin „îşi începe ziua, rugăciunile şi activităţile, făcând semnul crucii, « în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Spirit. Amin »”. Creştinii apuseni fac semnul crucii diferit faţă de ortodocşi, prin ducerea mâinii de la umărul stâng la cel drept, nu invers, ca la ortodocşi.

Această modificare a direcţiei semnului crucii a intervenit în Biserica catolică în secolul al XIII-lea, conform datelor orthodoxwiki.org. Decizia a aparţinut Papei Inocent al III-lea, fiind luată după ruperea celor două Biserici (Marea Schizmă - anul 1054): cea de Răsărit şi cea de Apus. Trecerea mâinii de la stânga la dreapta simbolizează şi trecerea omului de la păcat spre mântuire.

Semnul crucii a intrat în tradiţia Bisericii Creştine îmediat după Cinzecime, mometul întemeierii Bisericii. Este un semn folosit în cadrul cultului, dar era şi unsemn de recunoaştere al creştinilor între ei, în perioada când erau persecutaţi.

„Făcând semnul Sfântei Cruci, mărturisim credinţa în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel răstignit pe Cruce, şi credinţa într-un Dumnezeu în trei ipostasuri. Într-adevar, când facem semnul Sfântei Cruci, rostind numele celor trei ipostase: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, mărturisim un singur Dumnezeu în trei feţe dumnezeieşti; iar semnul Crucii ne aduce aminte că Fiul lui Dumnezeu, făcut om, ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce”, se mai arată în Învăţătura de Credinţă Ortodoxă.

În viaţa de zi cu zi, creştinii fac semnul crucii atunci când se roagă, când trec pe lângă o biserică, dar şi ca o formă de rugăciune către Dumnezeu la diferite ocazii (de exmplu, atunci când încep o activitate sau pleacă la drum).

Pe aceeaşi temă:

Anunţul unei biserici: „Aprinderea lumânărilor de altă provenienţă nu vă aduce niciun folos duhovnicesc”

De ce se înghesuie românii să meargă în pelerinaje. „Este un răspuns al omului la apelul făcut de Dumnezeu“

De ce greşim când spunem că apostolul Toma a fost „necredincios“. „Şi-a făcut o faimă nemeritată“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: